25

subota

svibanj

2013

Dojmovi

Ova dva i pol mjeseca koliko se piskara po mojem blogu prošla su u tren oka, izbori su iza nas i drugi krug izbora koji smo svi nekako očekivali nije se dogodio. To je osobito rastužilo članove biračkih odbora koji su izgubili „sigurnu“ dnevnicu dok je sve nas sigurno obradovao „neočekivani rasplet“ i završetak ove sage. Opuzen je tako izabrao iste ljude po peti put zaredom i na nama je da se pomirimo sa „otvaranjem“ očiju, operacijom koja je tek dijelom uspjela na ovom blogu.

Pokazalo se tako da je kompletna oporba u Opuzenu na neki način nedorasla protivniku, HDZu i njegovom priljepku HSLSu čije postojanje nitko ne može shvatiti, i ova premoćna pobjeda tako je samo još više produbila društveno političke odnose u našem gradiću na Neretvi. Nitko nije sumnjao u pobjedu do sada vladajućih, samo se pitam(o) da li je ovolika podrška zapravo početak kraja jedne entuzijastične političke generacije u oporbenim redovima, koja će se teško (?) ponovno odlučiti za aktivno djelovanje u nekoj novoj kampanji koju će vrijeme prije lili kasnije donijeti. Mladići i cure koji su se zaista ispraznili u posljednjih par mjeseci tako su potpuno dezorijentirani od objave izbornih rezultata, njihova politička karijera je na prekretnici jer je pred njima jedino jedno pitanje – ostati ili ne u ovoj političkoj kuhinji?!

Govorim naravno o HNSu koji je najveće razočaranje ovih izbora, od njih se očekivalo mnogo, a ostvarenje im je ravno nuli – nula mandata, usprkos tolikom angažmanu. Filozofska rasprava o pravim uzrocima ove havarije je poželjna dok su nekakvi zaključci možda i potpuno neobjašnjivi. Gdje su pogriješili? Imali su jako dobre zamisli i ideje, aktivno su djelovali i napisali nekoliko izvrsnih programa dok je opcija koja je apsolutni pobjednik ovih izbora imala program „bez programa“. Ako smijem biti iskren, možda i griješim ali sam apsurdnog uvjerenja da je narod glasao „protiv HNSa“! Kako drugačije objasniti ovako loš rezultat? Građani nisu htjeli glasati za AHSS-SDP-HSU jer ne vjeruju gosp. Filipoviću, ne „ljube“ baš gosp. Juru Stanića, sviđaju im se mladi iz HSPa AS ali ne i njihova stranka te je izbor očito pao na opciju koja ničim nije zaslužila ovoliko povjerenje.

HDZ je evidentno „oslabio“ u obnašanju vlasti u Opuzenu, previše je šansi prokockao da svojim građanima nudi kampanju „prokazivanja“ umjesto podnošenja računa za učinjeno u prethodnom mandatu - i vrapci na grani znaju da je upropastio „projekat zemlja“, u stečaj odveo Poslovnu zonu i Veletržnicu, neodgovorno i bahato doživljavaju svoj položaj i utjecaj u društvu, sustavno zanemaruje potrebe građana, tolerira mnoge stvari i pojave koje se u normalnim sredinama ne bi događale i sl. I sve nabrojano je tek kap u moru ali ipak nije bilo dovoljno da im narod okrene leđa? I Aristotel bi se zamislio nad ovim premisama, zar ne? Pa kako da ja onda objasnim ovakav paradoks?

Ipak vjerujem kao i svi skupa da ćemo ulaskom u EU dobiti nekakve novce i završiti sve započete projekte, dogovoriti se oko kina, urediti sada započeti projekat gradskog parka, udahnuti život u gradsku infrastrukturu, pokloniti više pažnje turizmu, prosvjeti, socijalnoj skrbi, djeci i umirovljenicima te obnoviti ili urediti vlasništvo nad svim devastiranim prostorima i zgradama u Mistu. Zaslužujemo više od onoga što smo do sada ostvarili i što sada imamo, u to sam siguran.

Što se tiče političkih stranaka, svjesni smo da im je potrebna unutarnja obnova, ona duhovna i moralna jer je nekima istekao rok „upotrebe“. Nadalje, politička odgovornost za neuspjeh očekuje se od HNSa i HSSa te AHSSa, SDPa i HSUa ali ne znam hoćemo li je doživjeti!?

Što se pak tiče susjednih mjesta svi sve znate, u Metkoviću je MOST poharao i svi građani vjeruju da je došlo vrijeme da se Jambo makne nakon toliko godina; u Slivnu kako se i očekivalo HDZ je pobijedio kao i u Kuli Norinskoj, Pojezerju i Pločama dok je NL mladih iznenadila u općini Zažablje. Župan nam je i dalje Nikola Dobroslavić, „inače moj dobar prijatelj“!

Opuzensko gradsko vijeće koje ima 13 članova biti će pod dirigentskom palicom HDZa ili HSLSa, hoće li Mladen Šiljeg Čuno (HSLS) nastaviti njime predsjedati ili će možda njegov stranački kolega Niko Kapović zasjesti na tron još ne znamo. Agrokorovi predstavnici su u vijeću prilično jaki, Deak, Soče, Kapović i možda još neki „prikriveni“ pokušati će i dalje kapitalizirati svoj utjecaj kroz funkcioniranje Opuzena kao grada. Oporbeni vijećnici su manjina, ima ih tek pet i na njima je da pokušaju progurati kakav konstruktivan prijedlog jer drugačije ni ne mogu ostvariti kakav značajniji uspjeh.

Pred nama su dakle nove 4 godine iste vlasti ali ne i vladanja – potreban nam je zaokret o kojem sam puno pisao i u kojeg bez obzira na iznenađujući rezultat i odnose snaga u vijeću, iskreno vjerujem.

***

prenosim članak S.Solde iz Slobodne Dalmacije
Nezavisna lista Jure Stanića za Gradsko vijeće Opuzena dobila je 180 glasova, što joj osigurava jedno vijećničko mjesto u novom sazivu. Dok je Jure Stanić, javnosti poznatiji kao predsjednik Udruge za zaštitu obiteljskog gospodarstva i najveći kritičar provedene podjele zemlje, najveći dobitnik izbora, najveći gubitnik je HNS, koji nije uspio prijeći izborni prag.

U opuzenskom Gradskom vijeću sjedit će šest vijećnika iz redova HDZ-a Damir Deak, Nikica Rešetina, Slavomir Prović, Ivica Marić, Kristijan Soče i Marija Sršen; Mladen Šiljeg i Niko Kapović iz HSLS-a, Marinko Filipović iz AHSS-a, Ana Lozina iz SDP-a, Tome Dujmović iz HSS-a, Jure Stanić, Petar Nikolić iz HSP-a AS. Gradonačelnik je Ivo Mihaljević, a zamjenik Mario Bjeliš, oba iz redova HDZ-a, pa se može reći da je HDZ apsolutni pobjednik opuzenskih izbora.

- I dalje mislim da je podjela zemlje nepravedna, a ovi izbori su potvrdili da ima još Opuzenaca koji tako misle, premda su nas do sada marginalizirali i omalovažavali, kaže Jure Stanić, najavljujući aktivnu politiku u Gradskom vijeću.

- Sada ću se lakše boriti u Gradskom vijeću za ispravljanje nepravilnosti oko podjele zemlje, kazuje Sranić. Među njegovim prvim potezima posebno najavljuje pokretanje pitanja odgovornosti zakupoprimaca državnog poljoprivrednog zemljišta koji su svoje parcele dali u zakup trećim osobama.

- U Opuzenu se zna tko su ti ljudi i oni moraju odgovarati. Istu odgovornost snose oni koji su prodavali državne hektare i oni koji su ih kupovali. Jednima i drugima treba zabraniti daljnje sudjelovanje na svim natječajima za zakup zemljišta, a ono što su preprodali, odnosno kupili, treba im oduzeti, rezolutan je Jure Stanić.

Na takav način će se vratiti oko 150 hektara državnog zemljišta koje bi, po njegovim riječima, trebalo raspodijeliti mladim ljudima koji su u međuvremenu zasnovali obitelji.

Inače, dosadašnji zakup državnih hektara na području grada Opuzena traje do konca 2016. godine, nakon čega pravo raspolaganja s jedinice lokane uprave prelazi na državnu Agenciju za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

***

Ako netko želi napisati nekakav tekst na neku aktualnu temu iz Opuzena, neka pošalje na mail, rado ću je objaviti - inspiracija mi polako kopni :)

Oznake: dojmovi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.