Kolači i prhki keksići za dijabetičare i sve koji žele smanjiti unos šećera i kalorija u organizam!
Dragi moji,
budući da su moje ime i „slobodno poduzetništvo“ već sinonimi (Delboy iz „Mućki“ nek se sakrije! ), donosim vam još jednu novost iz moje poduzetničke kuhinje – „Grofica“, tj. moi, je već puno puta složila jaaako dobre kolače za tatu - šečeraša, pa sad širi i taj biznis! ![]() Budući da sam nedavno otkrila i način kako složit stvarno dobre kekse bez šećera, sa sorbitolom, a da pritom ostanu prhki i isti kao orginalna verzija po teksturi i okusu, pa – voila! ![]() Molim vas - spread the word, ako ste i sami zainteresirani ili ako znate nekog dijabetičara, ili nekoga kome je netko dijabetičar…;-) I, ako poznate nekoga tko bi mogao biti zainteresiran, molim vas i da mi javite o kakvom se tipu dijabetesa radi, jer o tome uvelike ovise i sastojci koji se upotrebljavaju! Za sve zainteresirane, u većini slučajeva kao nadomjestak za šećer upotrebljavam sorbitol ili, rjeđe, fruktozu te neke prirodne zaslađivaće podrijetlom iz makrobiotičke kuhinje. Fruktoza je voćni šećer, i kemijski je po svojoj strukturi „teža“, te se izbjegava u slučajevima kada je bolesnicima zabranjeno konzumirati i voće. U tim slučajevima koristim sorbitol, koji je kemijski prihvatljiv organizmu osobe sa, u pravilu, oba tipa dijabetesa, dok je po okusu analogan šećeru, što mi omogućuje izradu kolaća i slastica koje po svojim svojstvima ne zaostaju za „pravima“, i ono najbitnije – nema uopće onog često bljutavog, sintetičkog okusa koji tako često prati takve dijetetičke proizvode! A osim keksića, slobodno možete naručiti i tortu ili kremaste kolače, naravno! Za sve informacije i dogovore slobodno mi se obratite na e-mail: ivana@ripup.hr (imate mail i u boxu!)! ![]() Još ponešto o fruktozi i sorbitolu(preuzeto sa stranice www.vitamini.hr): Fruktoza ili sorbitol, koji zaslađivač odabrati Fruktoza Fruktoza, levuloza ili voćni šećer, najslađa je od svih monosaharida, iako slatkoća varira ovisno o formi. U kristalnom obliku, od konzumnog je šećera dvostruko slađa. Ukoliko se otopi u tekućini, slatkoća se smanjuje. Fruktoza uglavnom putuje prema jetri i tamo se može iskoristiti bez inzulina. U nedostatku inzulina, fruktoza ima sposobnost konvertiranja u glukozu u jetri i na taj način doprinosi rastu glukoze u krvi umjesto da se skladišti kao glikogen. Za razliku od saharoze i glukoze koji uzrokuju nagle promjene u razini glukoze u krvi, što kod dijabetičara može uzrokovati ometanje metaboličke kontrole, fuktoza se apsorbira mnogo sporije i uzrokuje samo manje promjene u razini glukoze u krvi. Zaslađivači na bazi fruktoze su nutritivni zaslađivači, odnosno posjeduju određenu kalorijsku vrijednost te je stoga potrebno paziti kada se planira prehrana za dijabetičare. Drugim riječima, pri planiranju prehrane za dijabetičare potrebno je u obzir uzeti kalorijsku vrijednost ovakvih zaslađivača. Iako se fruktoza apsorbira sporije, i na taj način polučuje mnogo sporiji glikemijski odgovor nego saharoza ili škrob, pokazano je da prevelike količine (dvostruko veće od uobičajenih) imaju neželjene efekte na razinu kolesterola u krvi, pogotovo na razlinu LDL ("lošeg") kolesterola (Bantle et al., 1992). Bez obzira na navedeno, nema razloga da se dijabetičarima uskraćuje fruktoza, bilo kao dio voća i povrća (voćni šećer), bilo kao zaslađivač na bazi fruktoze. Preporuča se ne prekoračivati dozu od 50 g fruktoze dnevno. Sorbitol Sorbitol, poliol ili šećerni alkohol, je zaslađivač koji se nalazi u mnogim prehrabenim proizvodima. 60% je slađi od saharoze, a kalorijska vrijednost mu je za 1/3 manja. Ugodnog je okusa, nije karcinogen, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je oboljelima od dijabetesa. Koristi se već dugi niz godina u proizvodnji procesirane hrane, ali i drugih proizvoda, npr. farmaceutskih i kozmetičkih. Sorbitol je veoma stabilan i kemijski neaktivan. Podnosi visoke temperature pa je pogodan za kuhanje, pečenje… Sorbitol se sporo apsorbira , stoga kada se koristi, porast glukoze u krvi kao i inzulinska reakcija vezana uz konzumiranje glukoze uvelike je usporena. Kalorijska vrijednost (2.6 kalorija po gramu nasuprot 4.0 za šećer) sorbitola je u skladu je s zahtjevima koji se postavljaju kod kontrole tjelesne mase. Proizvodi zaslađeni sorbitolom umjesto šećerom mogu biti koristan izbor niskokaloričnih proizvoda bez šećera. Hrana zaslađena sorbitolom može sadržavati sastojke koji doprinose povećanju kalorijske vrijednosti proizvoda te na to treba obratiti pažnju kod planiranja obroka. Dnevna dozvoljena doza sorbitola kreće se od 30 - 50 grama. Veće doze mogu uzrokovati nakupljanje sorbitola u stanicama očiju i živaca, a kao posljedica toga može se razviti dijabetička retinopatija i neuropatija.
|
Jordan: Petra, here I come!
Photos and text by Ivana Janković al. Mist
Oko dva su sata ujutro, i nakon gotovo nimalo sna, prenuo me zvuk mobitela koji sam navila kao budilicu, ako uhvatim koji sat sna. Međutim, nisam baš mogla zaspati - što od vrućine, što od iščekivanja puta za Jordan i Petru, jer to mi je bila velika želja posjetiti već duže vrijeme, čak i više nego bilo što u Egiptu! Još sam na Sinaju, u svom hotelu u Sharmu, odakle će me pokupiti bus za aerodrom rano izjutra. Avion nam polijeće tek za par sati, no kako je na aerodrom potrebno doći bar 1,5 - 2 sata prije, moram se ustati ovako rano i krenuti na spremanje. Stpalo, koje sam rasjekla na koraljnom grebenu jučer, još me zeza i peče, pa nešto vremena moram posvetiti i njemu.Zasad je zamotano gazom i više ne krvari, a natikače koje sad imam na nogama ipak se spremam zamijeniti tenisicama - ako mi uspije ugurati zamotanu nogu u njih - jer me čeka dosta pješačenja danas, a u natikačama ili sličnim otvorenim cipelama sam nepopravljivo nespretna, za popizdit, pa se bojim da bi, ako inzistiram na takvoj obući, uskoro završila i sa prijelomom, a ne samo ogrebotinom... ![]() Ipak, nekak mi uspijeva zavit nogu i navuć tenisicu, a i sama posjekotina se sada već čini bolje...U početku mi je malo neugodno za hodat, pecka i sl., pa me malo i brine, no kako mi vrijeme ide, nemam više vremena za improvizacije i moram se dokraja obuć i spremit ruksak! Uskoro izlazim u hotelsko predvorje, i nakon nekoliko minuta stiže i "kolekcionar" nas putničkih duša, koje smo se prodale agenciji koja vodi u Jordan. ********************************************************************************************************************** Tak je!I opet ja sve željne puta do Jordana i Petre upućujem u središte Sharma gdje imate krdo agencija.Koliko god vam se želudac diže od pomisli da idete na izlet sa agencijom, ovo svakome preporučam - jer vas izađe ful jeftinije, a Jordan je sam po sebi, napominjem, dosta skuplji od Egipta. Ovakva tura je zapravo cjelodnevni izlet, na koji krećete rano izjutra, a vraćate se oko 23 - 24 h navečer isti dan; putujete avionom i busom, i obiđete Aqabu i Petru, naravno. U samoj Petri se pritom zadržavate oko pola dana, i na kraju imate vremena i solo plaziti po ruševinama sasvim dovoljno da vam već pozli, vjerujte mi ![]() Ovakav si trip možete uzeti kod lokalnih agencija, dakle, ali i tu se treba malo raspitati jer se cijene razlikuju. Konkretno, mene je na ovaj način taj izlet izašao oko 1100 kn - dosta skupo, da, ali ako si to želite i raspitali ste se o tim opcijama i prije puta u sam Egipat, i uz malo štednje i kalkulacije - zaista se da sredit, i ipak ispada najpovoljnija solucija. Jer, da sam išla solo do Aqabe, pa otuda prema Petri (do koje ima btw. kojih 5 sati jahanja busom samo od Aqabe), ne bi stigla to bez noćenja posložit...A cijene noćenja u Petri i okolici su jako visoke, pa i ako se radi o "budget" travelu i organizaciji. Nema tamo šanse naći nešto u backpack aranžmanu; odnosno, ima - samo je taj backpack isto ful skup, u svakom slučaju - sve bi me izašlo najmanje duplo više nego ovako. Kako to dalje funkcionira? Lik iz agencije uzme vaše podatke, i pobere vas iz hotela u kojem noćite, te vas odpelja na aerodrom, i usmjeri na avion - nakon što vam je dao kartu, naravno - a dalje, nakon leta, preuzima vas i dočekuje jordanska "podružnica", odnosno vodići-surdnici, sa busevima, kojima vas voze do Petre, ispričaju i prepelaju vas onuda, pa vas puste da si sami lutate kanjonima ako vam je gušt, i odpeljaju na ručak u hotel u Petri. Nakon ručka, vraćate se u bus i nastavljate do Aqabe, malo se i tamo prošećete i razgledate, te idete na avion za Sharm, i doma. ********************************************************************************************************************* Ujutro je još mrak, zaista je rano, no ulazeći u bus vidim da je tu već par ljudi iz drugih hotela, pospano kljucaju i žmirkaju prema meni.Dosta je mlađe ekipe, što me veseli, jer znam da ću imati zanimljivije društvo.Na putovanjima se imam običaj uvijek skompati s nekim tko mi paše kao suputnik; pa tako već polako razgledavam i vrebam nove "žrtve" ![]() Budući da me svi pospano pozdravljaju na ulazu, i kartko se upoznajem sa suputnicima, već nalazim kandidate u dvjema mlađim Britankama, odprilike moje dobi - Gemom i Norom. Svi smo još jako pospani i ni ne trudimo se ulaziti u dublju komunikaciju; za to će biti vremena na aerodromu i na putu dalje. Let od Sharma do aerodroma u Jordanu je zaista kratak, traje svega oko sat vremena! Nakon ukrcaja i poljetanja u malom aviončiću, nekom charteru od svega desetak mjesta, uživamo nakratko u dosta jakim turbulencijama, i sad već sasvim razbuđeni, nastojimo konzumirati posluženi nam obrok - za divno čudo; nisam si ni mislila da će nam za tih sat vremena dat i kaj za jest! Još da sam se uspijela oteti dojmu da ćemo se svaki čas stuštiti dole, i da proživljavam zadnje trenutke života, uživala bi u doručku više, no... Istina, prema turbulencijama totalno rezigniran izraz na stjuardesinu licu mi je ponešto pomogao prebroditi krizu, i samljeti keksiće do kraja...Naravno, cjela zgoda smo dokazuje moju tvrdnju da meni nikad nije prekasno ili prerano ili prenapeto za jest, jel'te... ...strašno nešto...![]() Ipak, sletjeli smo, živi i zdravi, i nakon kontrole putovnica i viza - koje btw. trebate imati za Jordan, ali ih lako dobijete na samoj granici, a naplačuju se oko 60 kn, koliko se sjećam, pa nije potrebno prije se s tim natezati posebno - krenuli prema busu, gdje smo se upoznali i s našim jordanskim vodićem, starim Židovom jordanskog podrijetla, Haniem. Lik je stvarno totalno cool, jako puno toga zna i zaista se potrudi da ti sve ispriča i pokaže, i premda izgleda kao da bi zaista trebao u penziju i da je ovakav put za njega ipak preveliki napor, bez problema odradi izlet, sa svim, pa i onim fizički zahtjevnijim djelovima!Zato, Hani Vožnja od granice do Petre je dosta dugačka, pa nas je čekalo još par sati trucranja busom do našeg odredišta. Grofica na putu prema Petri, i pred Izraelskom granicom (u pozadini):
|
Preko Sinaja do Jordana: posjet Ras Mohamedu
Photos and text by Ivana Janković al. Mist
Evo i nastavka! ![]() Egipat je zemlja u kojoj zaista možete štošta vidjeti; preko mnoštva povijesnih i kulturnih zanimljivosti i "svjetskih čuda" do prirodnih fenomena od kojih je daleko najzanimljiviji dakako podvodni svijet sa svojom šarolikom florom i faunom, o čemu sam već pisala i postala slikice u predzadnjem postu(skrol!skrol!), no kako sam ja freak za prirodom i čudima divljine, more than hystoric sights, tako sam i za svoju sljedeću destinaciju odabrala nacionalni park prirode Ras muhamed (u prijevodu bi doslovno značilo "Muhamedova glava"). Ulaz u nacionalni park Ras Muhamed
|
Cairo, Egipat
Photos and text by Ivana Janković al. Mist
I, evo nas u nastavku ovih putopisnih postova, i u - Cairu! Da prije svega kažem nešto o samom Cairu i načinima kako do njega. Ako dakle namjeravate putovati iz Sharm el Sheika do Caira poput mene, iskreno savjetujem avion.Cijene avionskih karti za tu relaciju nisu previsoke, a kod lokalnih agencija i organizatora izleta se može nerjetko naći i dosta jeftinije karte nego na samim stranicama Egypt Air-a, koji je glavni zračni prijevoznik.Nemam pojma zašto i kako to, no osobno sam naletila baš na takav slučaj, pa stoga i preporučam da se malo raspitate i na taj način!Inače, povratna karta Sharm - Cairo na stranicama Egypt Aira dođe oko cca 1000 kn, tako da vidite isplati li vam se to.Kod agencija(lokalnih), kao kod i fušera "samostalnih poduzetnika", se dobije i za dosta manje - tako sam je ja platila oko 600 kn, koliko se sjećam... Naravno, imate i opciju posjeta Cairu autobusom, koja je daleko jeftinija i kreće se u rasponu cijena od oko 200 - 400 kn.Super stvar i da se izgurati ako imate volje i prije svega - vremena, jer takav put traje od cca 2 h ujutro, do odprilike 2 - 3 h ujutro sljedeći dan.Da se također srediti sa lokalnim agencijama ali takvu ponudu ima i svaki hotel, koliko mi je poznato, s napomenom da su takvi aranžmani tada i ful skuplji, makar se radilo o busu ili o avionu, pa radije prije malo prošećite centrom Sharma i raspitajte se kod lokalaca Na ulicama drevnog Caira...
|
Lutanja Zagrebačkog dušeka: Egipat, srpanj 2008.
Photos and text by Ivana Janković al. Mist
Budući da sam konačno skenirala slikice slikane analognim fotoaparatom, donosim vam seriju priča s putovanja, započevši s Egiptom, pa preko Jordana i Tunisa, do zemalja Europe. Nadam se da će ove moje priče nekome biti od koristi, prisjećajući se kako sam i sama prije puta tražila informacije o destinacijama po internetu, a one iz prve ruke su tu stvarno uvijek najkorisnije! Na put u Egipat zaputila sam se prošle (2008.) godine, krajem lipnja, nakon što mi je to postao svojevrsni običaj za godišnji - tako si štedjeti i pokušati odputovati negdje dalje. Išla sam avionom sa Brnika, odnosno, iz Slovenije, gdje možete naći dosta jeftinih čarter letova za npr. Sharm el Sheik, Tunis(Djerba), Grčku, isl.Pritom mislim, zaista jeftinih, jer mene je taj let Brnik - Sharm, koštao cca 1600 kn, kaj je za takav put zaista bagatela. Ukoliko ne putujete sa agencijom, a iz Hrvatske ste, najbolje je u Zagrebu čopiti vlak za Ljubljanu, a ima zaista puno linija tako da nije bed za stići na avion.Karta za vlak od Zagreba vam također nije skupa, košta oko 100kn(mislim da je moja bila 106 kn), povratna.Kad vlakom dođete do Ljubljane, odmah vani pored kolodvora imate i bus za aerodrom, a karta je oko 1,5 eur., u jednom smjeru, čini mi se... Po dolasku na aerodrom, slijedi ukrcaj na avion, i let od kojih 4, 5 sati do Sharm el Sheika. Osobno, ne bojim se letenja pa mi nije to bio neki bed, no da zna postat neugodno-zna.Pa se vrtim po onoj stolici, pa nikak se namjestit, pa oću spavat a nemrem jer svako malo uspijem ritnut osobu koja sjedi do mene...pa sam živčana, pa stoga jedva čekam da nam daju nekaj za jest...pa ipak nekak zaspim, i probudim se točno na vrijeme da vidim da raspremaju tanjuriće i klopu... ..to je bilo porazno, hehehe...Any way, došli smo...sjećam se da sam imala let u oko 20 h iz Brnika, a sletjeli smo u Sharm poslje 2h u noći, i - ajmo do hotela.Već tada je temperatura vani bila nešto iznad 30 stupnjeva, ali kako je zrak tamo suh, nije bilo nekih poteškoća.Kako je meni to već treći put da idem u takve krajeve, nisam sasvim nenavikla; zapravo sam to i očekivala pa mi nije bio problem. Welcome to Sharm el Sheikh, Egypt ![]()
|
Priča o zlatnoj retriverici koja se boji vode i njemačkom ovčaru koji je obožava
Photos and text by Ivana Janković al. Mist
Maksimir vrvi od žabica...
|
Priča o zlatnoj retriverici koja se boji vode i njemačkom ovčaru koji je obožava
Photos and text by Ivana Janković al. Mist
Maksimir vrvi od žabica...
|
Ljubičasto-bijela simfonija:Priroda se probudila
Photos and text by Mist
U ovom postu nastavljam sa slikicama iz Maksimira, posutim šafranima, koji su sada još izražajniji! Ako sam prije pisala o šafranima i ostalom cvijeću i dolasku proljeća i postala slike, sada se moram ponoviti, jer prizor je zbilja fascinantan!Doslovno se sve bijeli i ljubičasti od šafrana, a ljubičice su sve brojnije.A buđenje biljnoga svijeta slijedi i životinjski, pa se bimbare može vidjeti na svakom koraku, leptiri započinju svoj ples a žabice se sunčaju na obalama jezera, ne mareći za prolaznike...i plašeći Lisu, haha!Koja zbriše sveki put kad se žabica odluči izaći iz vode na obalu... ![]() Dakle, evo još nekoliko slikica iz Maksimira, slikanih 8. ožujka (il'ti 8.mart - Dan žena, Majčin dan) 2009. Bijelo-ljubičasta simfonija
|
Maksimirska vikend-čarolija
Photos and text by Mist
Savjetujem svima tko je u prilici da posjeti Maksimir, posebno sada u ove proljetene dane, kada je sve puno šafrana i ostalih proljetnica; meni osobno predragih ljubičica također već ima, a pjev ptica razliježe se cijelom šumom. Uživancija je to i za ljude i za peseke poput Lise...
|
I još malo mog nakita ;-)
A sada malo prezentacije mog nakita za ljude, ali i canine, ponosno nošenog na mojoj Lisi!
Feel free to order, of course!
|
Ponešto o biljkama s lukovicama...
|
La vie en rose, part II: Sadnja ruže u kanti
I, kako rekoh, nastavak slijedi
![]() Jučer sam, dakle, pokupila još jednu ružicu - čajevku, Double Perfume Th., koju sam i posadila ![]() Sadnica ruže Double Perfume Th.
|
La vie en rose, part I
Budući da mi je protekli vikend (a i danjašnji dan), obilježila sadnja ruža, ova tema je posvećena njima, ali i ostalom bilju koje imam po balkonu!
Kako sam veliki ljubitelj ruža, oduvijek mi je san bio posaditi svojih par ružica.Još od prošle godine sam u potrazi za sadnicama, onako, na mahove - kad se sjetim i imam vremena za pozabaviti se njima - njih nema, ili bi nalijetala samo na one male mini-ružice koje se često mogu naći tijekom čitave godine, i koje imam.Ne, ja sam si željela baš pravu, veliku vrtnu ružu - ali na balkonu.Imamo dvorište, ali kako se radi o stambenoj zgradi, nije mi to to...I ove subote konačno, prošavši kraj poljoprivredne apoteke "Pod zidom", naletila sam na sadnice.Naravno, jednu sam uzela odmah, a danas se vraćam po još dvije ![]() Ova subotnja već je zasađena, i radi se o čajevki prekrasnih tamno-crvenih cvjetova; nadam se da će se primiti...Ta ružica bude nešto ovako:
|
| < | ožujak, 2009 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
| 30 | 31 | |||||



Pozdrav svima!
Moje ime je Ivana, a rođena sam u Zagrebu, 14.09.1976. godine a po zanimanju sam veterinarski tehničar, groomer, dreser pasa te aroma i fitoterapeut za kućne ljubimce. Ujedno sam vlasnica "Zagrebačkog duheka", obrta za skrb i njegu o kućnim ljubimcima te osnivač i predsjednica Hrvatskog društva za istraživanje i zaštitu divljih životinja/Croatian Wildlife Research and Conservation Society, u svojstvu kojeg djelujem i kao autor mnogih članaka na temu etologije (biologije ponašanja životinja) za Udrugu gradova Republike Hrvatske, Turističku zajednicu grada Zagreba, itd.
Pet sitting, odnosno šetnja i čuvanje pasa i drugih životinjica, primarna je djelatnost "Zagrebačkog duheka" pa ukoliko se nađete u stisci, trebate odputovati ili jednostavno želite mirne duše navečer na dejt - slobodno nam se javite, a vaše će životinjice biti sigurno zbrinute!
Izuzev pet sittinga, bavimo se i socijalizacijom te dresurom pasa a, ukoliko se s ljubimcem nađete kod nas, svakako usput posjetite i naš salon za pse!
Ukratko, "Zagrebački duhek" nije samo firma, već lifestyle. Ovdje na jednom mjestu, i po vrlo pristupačnim cijenama, možete pronaći baš sve što možete poželjeti za svog ljubimca, kao i za sebe, kao vlasnika! Preko savjeta, školice za pse, mjesta za siguran boravak vašeg ljubimca do kade, trimera i škarica!
Imamo mnogo iskustva, još više zadovoljnih klijenata, igračkica i pribora za pse, ali ono čega imamo najviše svakako jest - LJUBAV!
Dobro nam došli!
Moj e - mail je ivana@duhek.com, a sve rezervacije, upite i rezervacije možete obaviti i pozivom na broj 091 7334 456 - Ivana
Uz goste, imamo i svoja dva peseka - zlatnu retrivericu Lisu i mješanku labradora i ptičara, Lady - s kojima ćete se još puno družiti i na ovim stranicama. 



Zagreb, Ilica, 1939.
Katerdala
