kada je bit u potpunosti shvaćena,život se odvija sam od sebe

utorak, 06.11.2007.

Haigu performans - ZASTO LOMITI GRANCICE,KAD ZA TO IMAMO STIPALJKE?

GALERIJA O.K.,SRIJEDA,07.11.2007.16-17sati - FONA 07,Rijeka

Haigu performans Jadrana Zalokara i Borivoja Bukve


ZASTO LOMITI GRANCICE,KAD ZA TO IMAMO STIPALJKE?


Haiga crtez njeguje se u Japanu i diljem svijeta.U crno-bijeloj ili kolor tehnici to je kvintesencija likovnosti/plohnosti. Haiga najcesce ide uz haiku trostih a moze i samostalno.

Haiga Borivoja Bukve uglavnom je kolorirana radjena kistom na papirnatoj ili nekoj drugoj podloziHaiga Jadrana Zalokara u tehnici crnog tusa i radjena siljkom bambusove grancice.


Haige Jadrana Zalokara i Borivoja Bukve poznate su u svijetu i nalaze se na internetskim stranicama:

http://www.worldhaiku.net/haiga.htm
http://tinywords.com/postcards/gallery.php
http://karolina-rijecka.com
http://www.likoz.croadria.com/bukva.htm
http://www.alternativa.hr/osobne/borivoj/art.htm


BIOGRAFIJE:

Dr. Jadran Zalokar roden je 29. srpnja 1947. u Ljubljani (Slovenija). Zivi u Hrvatskoj. Duhovni je ucitelj zena i tantre, doktor filozofskih znanosti, haijin (haiku pjesnik) i likovni umjetnik. Doktorirao je na temu " Arthur Schopenhauer i problemi suvremene filozofije". Godine 1990. inaugurirao je misljenje planetarnog poliloga i od tada odrzava cikluse predavanja o duhovnim temama. U ciklusu 2000/2001. odrzao je predavanja o temeljnim znacajkama duhovnosti treceg tisucljeca. Kao haiku pjesnik prisutan je kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Suraduje u medunarodnim haiku casopisima i natjece se na haiku natjecajima. Uvrsten je u svjetske haiku antologije. Objavio je zbirke "Haiku vremeplov", "Osmijeh putnika", "Putnikova duga" i "Dah mora". Slikarstvom se bavi preko trideset godina razvijajuci stil spiritualnog slikarstva. Zadnjih desetak godina gotovo iskljucivo crta haigu kojima ilustrira haiku stihove. Radi kao visi knjiznicar u Sveucilisnoj knjiznici u Rijeci. Predsjednik je Drustva haiku pjesnika Rijeka i jedan je od prvih clanova Zajednice Humanitas koju obogacuje svojim izvrsnim poznavanjem duhovnih tradicija Istoka.




Borivoj Bukva rodjen je u Karlovcu 10.11.1948. godine, po struci inz.stroj. Clan je raznih drustava i organizacija. Jogger je i planinar, pretrcao Venecijanski maraton 1993. Bavi se ezoterijom i prisutan u: radiesteziji, bioenergiji, litopunkturi i drugdje. Clan je Teozofskog drustva "Rijeka prema mudrosti". Jedan je od organizatora "Kampa ljubitelja prirode i drevnih mudrosti - GOZD" u Gozd Martuljku, Slovenija.

Osim haiku poezije, pise poeziju i prozna dijela. Objavio je do sada 15 knjiga od toga 8 zbirki haiku poezije. Objavljuje u casopisima i listovima u zemlji i inozemstvu, a cesto gostuje i na radio i TV stanicama. Clan je: Drustva haiku pjesnika-Rijeka. Sudionik je konferencije Svetskog haiku udruzenja(WHA) odrzane u rujnu 2000. godine u Tolminu(Slovenija).

Slikarstvom se intenzivnije pocinje baviti 1984. Ucenik je likovnog pedagoga, akademskog slikara dr.sc. Bogomila Karlavarisa od 1986. godine. Jedan je od organizatora rijeckog Montmartrea na Trsatu 1998. godine. Organizator je i inicijator Likovnih susreta u Jedrarskoj ulici u Rijeci. Sada je clan Likovnog Društva "Kozala" u Rijeci. Radi u tehnici ulja, akvarela i pastela. Tematski je raznorodan, od ciklusa primorskog pejsaza, aktova, mrtve prirode, do znacajnih radova apstraktnog i ekspresivnog obiljezja. Prisutan u crtezu, haiga crtezu i grafici. Izlagao je na 46 samostalne i 173 kolektivne izlozbe u zemlji i inozemstvu

Dobitnik je vise priznanja i nagrada za svoje stvaralastvo. Od 2005. godine za doprinos u davalastvu krvi, Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesic odlikovao ga Ordenom Danice Hrvatske sa likom Katarine Zrinjske.


DOBRO DOŠLI ! YOKOSO ! IRASHAIMASE !


- 21:47 - reci,ne srami se (3) - Isprintaj - #