Od sjemenki i žitarica do baklava i datula...
Podne je na tržnici u Sana'i. Domaćice završavaju svoju nabavu i žure kući...

U samo nekoliko trenutaka sjeverni dio tržnice, onaj na kojem se trguje začinima, je prazan. Žene su odjurile kućama, muškarci na vrh tržnice po qat...

Trgovac začinima ima sat-dva mira za odmor, jer prijepodnevna gužva nije ništa prema onome što se sprema sa sumrakom. Osim za spavanje na vrećama kukuruza, iskoristit će ovaj odmor za pakiranje svojih proizvoda u manje vrećice jer turisti tako više vole...

Inače, na njegovom štandu se vrlo teško snaći, osim ako niste autohtoni Jemenac, ili ste studirali prehrambeno-tehnološki fakultet. Otkud bih mogao znati koliko vrsta graha raste u okolini grada?

A kad se sa graha pređe na ostale žitarice, povrće i začine za mene nastaje pravi kaos...

...i samo se izmjenjuju razne varijacije riže, kukuruza, graška. Otkud im sve to u pustinji u planinanama na zabačenom dijeklu Arapskog poluotoka?

Pogledajte tamo bijeli luk. Koliko je samo bijelog luka prodano na tržnici tog dana? Jedan prodavač je došao sa dvije velike kutije i samo ga je istresao na stubište koje se ne koristi...

Kod njega mjerenja i vaganja nema, ljudi sami dolaze i grabe luk otkidanim komadima kartonskih kutija i stavljaju u svoje torbe, sami obračunavaju cijenu i količini u plaćaju. Trgovac samo nadzire i kupi utržak (i nešto se stalno dere, nisam shvatio je li to upozorava kupce da manje grabe ili ih zove da kupuju).
Slično je i kod pekara...

Pekar samo peče kruh. Kupac uzima i samo baci novčić. Ono što malo smeta je što kupci biraju kruh sami i to rade golim rukama.
Kupnjom kruha zavaršava opskrba za ručak. Sada je tržnica posve prazna i tiha. Većina trgovina je otvorena, ali grobna tišina govori da trgovci ne bi bili oduševljeni da im netko remeti objed i odmor...
Kraj odmora označen je dolaskom slastičara. Trgovci će sada uz kavu i baklavu ili nešto drugo hiperslatko započeti drugi dio dana koji se može otegnuti do kasno u noć...

A ako ne odu po baklavu, doći će baklava do njih...

Ostale su još datule. Još mi nije jasno kako mogu imati više vrsta datula dok još nisu obrađene, dok su još u "plain" stanju. A sve palme su iste....

...a nakon obrade, broj proizvoda od palminog ploda doseže dvadesetak...

...a prvi put sam ih vidio ušećerene...

Svašta? Međutim, u 2006. smo vidjeli i pile u vosku, pa me više ništa ne može iznenaditi...

Za kraj ostaje još tradicionalni arapski proizvod kojem još nisam našao prikladno ime na hrvatskom. Radi se o smoli koja je bila glavni izvozni proizvod srednjovjekovne Arabije. Danas se koristi kao žvakača guma. I to višekratno...

Nastavak slijedi...
|