3MD

utorak, 16.05.2006.

Mudre filozofije

"Kada vladaš svojim umom, vladaš i svojim svijetom" - Bill Provost

"Um je sve;što misliš,to ćeš i postati" - Budha

"Najveći od svih zakona zakon je progresivnog razvoja.Prema njemu, u širokom kontekstu stvari,čovjek starenjem postaje mudriji, a društvo bolje" - Christian Bovee

Da li je teško manipulirati svojim mislima,emocijama?Smatram da jest.Ne uvijek ali u različitim situacijama svi se većinom zanesemo emocijama koje su u izvjesnom trenutku prisutne i reagiramo u skladu s njima. No da li svaka situacija traži našu nagonsku reakciju...ne.
Raspolažemo voljom i slobodom izbora, nismo marionete već upotrebljavamo moć slobodne volje.To je polazište našeg djelovanja.Sve što govorimo,mislimo pa čak i osjećamo stvar je slobodne volje.
Naše su misli,posve sigurno,stvari.Nastaju u umu i kroz vrijeme i prostor putuju poput valova na površini jezera, utječući na sve čega se dotaknu.Misli su betonski blokovi od kojih se grade naša iskustva.Svijet koji vidimo svijet je koji smo stvorili svojim mislim,jer "um gradi".

Nadovezat ću se na iskustva...Ja sam kao dijete uvijek slušala bakinu svakodnevnu izreku:"Viruj baki...baka zna..iskusnija sam...pametnija sam..nemoj tako.."
Već kao djetet nisam se slagala s njom.Odupirala sam se tome koliko sam mogla.
Smatrala sam a još uvijek smatram da svi moramo mnogo toga osjetiti na svojoj koži da bi stekli iskustvo.
Primjerice u školi...Učenik će prije nešto naučiti iz praktičnog dijela nego nešto što se temelji na teoriji.
Život se ne zasniva samo na teoriji..treba je prevesti u djelo.Treba riskirati.
Po izreci moje bake svi bismo trebali biti onda pod staklenim zvonom.
Tada ne živimo svoj život već ga pasivno promatramo i tapkamo u sjeni..stojimo na mjestu i ništa u životu ne postižemo.
"Veliki su ljudi oni koji uviđaju da je duhovno jače od bilo kakve materijalne sile, da svijetom vladaju misli"...Bez tih misli i duhovne snage danas ne bismo postigli mnogo toga...