Draxblog 2

nedjelja, 03.07.2005.

Bitka za ljude u crnom

Možda najvažniji događaj u političkom životu Amerike ovaj tjedan, ako ne i ove godine, jest najava Sandre Day O'Connor, sutkinje Vrhovnog suda SAD, kako će najesen otići u mirovinu.

To je jasan znak kako Amerikance čeka vruće političko ljeto, ali i jesen, s obzirom da je predsjednik Bush dužan imenovati njenu zamjenu, koju bi morao potvrditi Senat. Za takvo imenovanje je, u skladu sa senatskom procedurom potrebna većina od 60 glasova. S obzirom da republikanci trenutno imaju 55 mjesta, Demokratska stranka je u stanju blokirati novo imenovanje.

Imenovanja su za demokrate dosta važna, jer, s obzirom na demografske i političke trendove, postoji mala vjerojatnost da bi mogli smijeniti republikansku većinu u Kongresu i Senatu i tako bitnije utjecati na američku politiku, barem ne do 2008. godine i predsjedničkih izbora na kojima je njihov favorit Hillary Clinton.

Još važnija je i činjenica da je u dosadašnjem sastavu Vrhovnog suda postojala ravnoteža između konzervativaca i liberala. Iako su predsjednici Reagan i Bush Stariji nastojali svojim imenovanjima Vrhovni sud učiniti konzervativnijim i tako ukinuto liberalno naslijeđe Vrhovnog suda iz 1950-ih, 1970-ih i 1980-ih, najviše američko sudsko tijelo i dalje nije po ukusu Republikanske stranke. Četvorica sudaca (od kojih je dvojicu imenovao Clinton) se smatraju liberalima, četvorica - uključujući predsjednika Williama Rehnquista - su konzervativci. Između te dvije frakcije se nalazi, odnosno, nalazila se sutkinja Sandra Day O'Connor, koja uživa reputaciju umjerenjaka - po pitanju prava homoseksualaca i smrtne kazne je glasala zajedno s liberalima, dok je po pitanju ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi 2000. godine glasala s konzervativcima.

Otkako je prije nekoliko mjeseci objavljeno kako William Rehnquist boluje od raka štitnjače počele su špekulacije o tome kako će Bush morati imenovati novog suca. Većina promatrača je smatrala kako će Bush imenovati konzervativca i da u tome neće imati problema s demokratima, s obzirom da to ne bi promijenilo ravnotežu u Vrhovnom sudu.

No, odlazak Sandre Day O'Connor bitno mijenja na stvari. Naime, ukoliko Bush imenuje konzervativca, izazvat će bijes demokratskih senatora. Ako pak pokuša imenovati umjerenjaka, na sebe će navući bijes konzervativnih vjerskih skupina - najvjernijih pristaša Republikanske stranke - kojima ovakav Vrhovni sud nije po volji.

Bush je najavio kako će ime kandidata objaviti za nekoliko dana. Iako se nije izjasnio o ideološkim i stručnim stavovima potencijalnog kandidata, Bush je izjavio kako će prednost imati pravnici skloni uskom tumačenju Ustava, što je suprotno od širokih tumačenja i sudačkom aktivizmu kojemu su bili skloni liberali.

- 20:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>