Preview: Spider-Man 3

02.05.2007.

Spider-Man 3



Slike



Tagline: How long can any man fight the darkness... before he finds it in himself?

Trailer

Redatelj: Sam Raimi
Scenarij: Sam Raimi, Ivan Raimi, Alvin Sargent
Žanr: Akcija, Avantura, SF, Triler
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bruce Campbell, Bryce Dallas Howard, James Cromwell, Rosemary Harris, J.K. Simmons...itd.

Radnja: Peter Parker, ak Spiderman je napokon pronašao ravnotežu između svog osobnog života i svoje ljubavi prema Mary Jane te obveza koje ima kao superjunak poznat pod imenom Spider Man. Odlučio se je vjenčati sa Mary Jane, te svojoj teti May otkriva kako će je uskoro i zaprositi, a građani New Yorka polako su počeli cijeniti Spider Mana i sve mu više vjerovati, dok u svom dnevnom privatnom životu čeka dobar posao u redakciji Daily Buglea. I sve se čini savršeno idilično dok iz zatvora ne pobjegne Flint Marko, kojeg igrom slučaja ozrači radijacija na plaži, te ga pretvori u Sandmana, novog super zločinca koji može formirati tijelo u bilo koji oblik. A da stvar bude još gora po Petra Parkera, odnosno Spider Mana, na vidjelo izlaze dokazi o tome da je Sandman zapravo glavni krivac za ubojstvo Peterovog ujaka Bena, što razbjesni Spider Mana. No, taj njegov bijes bude još pojačan kaka se pojavi neka misteriozna crna supstanca koja promijeni njegovo odijelo iz crvenog u crno, te zajedno sa tom promjenom, izvuče na vidjelo tamnu stranu Spidermana koju nitko još nikad nije vidio, te on postane zao. Počne zapostavljati sve njemu drage, ujnu May, Mary Jane, a njegov nekada najbolji prijatelj, Harry Osborne, koji ga sada krivi za smrt svoga oca, postane Novi Goblin i krene za Spider Manom, ne bi li se osvetio, ali ga Parker bez imalo grižnje savjesti, obuzet ludilom crne tvari zamalo ubije. Nakon što Spider Man shvati koliko ga ta crna supstanca opsjeda i koliko mu šteti, odluči je se riješiti. No, iako se je on uspio riješiti, crna supstanca dospije u ruke Parkerovog redakcijskog kolege, mladog fotografa Eddieja Brocka, te ga pretvori u Venoma, opakog negativca koji jer moćniji i od samog Spider Mana. Da li je to kraj Spider Mana ili ne, pogledajte sami...

Očekivanja: Kao što je dobro poznato, jedan od najpopularnijih Marvelovih strip junaka, Spiderman, koji se u stripu prvi puta pojavio 1962. godine, u 15-om broju strip serijala Amazing Fantasy je bio akter mnogobrojnih animiranih serija koje su se pojavile kroz godine, kao npr. "Spider-Man and His Amazing Friends", "Spider-Man: "The Animated Series", "Spider-Man Unlimited" itd. No njegov proboj na veliko platno, oživljavanje Spidermana izvan granica papira i olovke je bilo mnogo teže, te vuče svoje korijene čak iz 70-ih godina. Naime, krajem 70-ih godina se Spiderman pojavio na malom ekranu u igranoj seriji "The Amazing Spider-Man" koja se snimala od 1978-1979. godine, gdje je naslovnu ulogu Spidermana/Petera Parkera igrao Nicholas Hammond. Koliko je serija bila popularna, svjedoči i činjenica, da je 1978. snimljen i jedan dugometražni Tv film, "Spider-Man Strikes Back", u trajanju od 90-ak min., također sa Hammondom u naslovnoj ulozi. A nesmijem zaboraviti spomenuti ni japansku igranu seriju, "Toei no Supaidâ-Man", također iz 78-e, gdje se je Spiderman borio sa raznoraznim robotima, a umjesto paučine, izbacivao je mreže od užadi. Snimljena je čak 41 epizoda, svaka u trajanju od 30-ak min. Također, bio je tu još i igrani Turski film "3 Dev Adam" još iz 73-e, poznat još i pod naslovom "Captain America and Santo vs. Spider-Man", gdje je Spiderman bio negativac. No, sve su to bili prilično jadni pokušaji da se na veliko platno prenese taj svima dobro poznati strip junak, koji danas djeluju poput teškog trasha, što u biti i jesu.
No, prvi značajniji pokušaj da se Spiderman prenese na veliko platno, vrijedan spomena je svakako onaj kompanije Cannon Films, poznate po štancanju akcića kao što su "Death Wish II", "Missing in Action 2: The Beginning", "Delta Force 2: The Colombian Connection" itd., koji su započeli sa pred-produkcijom filma još 1986. godine, nakon što su od Marvela za svotu od 225,000$ otkupili prava na snimanje. Za film je tada bio izdvojen budget od 15 mil$, te su bila napisana čak dva različita scenarija, a režija tog projekta je bila ponuđena Tobe Hooperu, redatelju poznatog horror klasika "The Texas Chain Saw Massacre". No, kako je kompanija ubrzo propala, prodali su svoja prava na ekranizaciju Spidermana za 5 mil.$ producentskoj kući Carolco Pictures, poznatoj po produkciji skupih i iznimno poznatih pa danas čak i kultnih akcijskih filmova kao npr. "Terminator 2: Judgment Day", "Total Recall", "Universal Soldier" itd. Tada, sredinom 90-ih, točnije 1994., kada su oni otkupili ta prava, za ekranizaciju Spidermana se najviše bio zainteresirao veliki maher akcijskog filma, redatelj James Cameron. Njegova ideja je bila da snimi Spidermana sa Michael Biehnom u naslovnoj ulozi, te Arnoldom Schwarzeneggerom u ulozi Dock Ocka, a budžet je ovaj puta bio nešto veći, čak 50 mil.$, plus još 3 mil.$ Cameronu za scenarij. No, ispostavilo se da je to za to vrijeme bio tehnički prezahtjevan i preskup projekt, te je Cameron odustao od Spidermana i umjesto toga snimio sa Arniem fenomenlani film "True Lies". Ali nije Cameron odustao zauvijek od Spidermana, već je samo čekao bolja vremena, čekao je da tehnologija napreduje. Ali u među vremenu je propala i kompanija Carolco Pictures, te je ona prodala prava kompaniji Sony Pictures Entertainment Inc.. Također, u među vremenu, Cameron je postigao veliki uspjeh sa hit filmom "Titanic", no još uvijek je bio zainteresiran za Spidermana, samo ovaj puta je njegov jedini izbor za glavnu ulogu bio Leonardo DiCaprio. Mogli bi smo reći, na sreću do toga nije došlo, jer je kompanija Sony odbila Cameronov originalni scenarij, jer im je bio prenasilan (uključivao je mnoštvo krvavog nasilja, psovki, te sex između Spidermana i Mary Jane), pa se Cameron okrenuo drugim projektima, dokumentarcima.
No nije Spiderman skupljao prašinu na policama, jer je kompanija Sony 1999-e angažirala Davida Koeppa, scenaristu filmova kao što su "Mission: Impossible", "The Lost World: Jurassic Park", "Panic Room" itd., da im napiše, novi i po mogućnosti nešto blaži scenarij. Scenarij koji je on napisao se svidio čelnicima Sonya, koji su smatrali da je u ovim "kompjutorskim vremenima" napokon moguće uz pomoć CGI-a prenijeti Spidermana na veliko platno kako to i priliči, te su odlučili "pljunuti" i više nego solidnu svoticu od 139 mil.$, kako bi to bilo izvedivo. Nakon malo promišljanja, kormilo tog skupog i rizičnog "broda", koji je mogao bez problema potonuti, baš poput "Titanica", da je nešto pošlo u krivom smjeru su predali redatelju Sam Raimiu, koji se proslavio svojim polu trash horror serijalom "Evil Dead", te zapravo i nije imao iskustava sa big budget filmovima. Uz njega u igri su još bili i Jan de Bont, Ang Lee i David Fincher, no, na kraju je očito prevagnulo to što je Raimi bio veliki fan spomenutog junaka, još od svog ranog djetinjstva (imao je 13 god. kad se prvi puta "susreo" sa Spidermanom), kao i njegov pomalo stripovski stil, viđen u spomenutom serijalu, ali i filmu "Darkman", koji je djelovao i još uvijek djeluje poput neke strip ekranizacije, a nije. I nakon svih problema koji su popratili tako veliki i skupi projekt, kao što je izbor gl. glumca i sl. (naslovnu ulogu je na kraju dobio tada ne baš toliko poznati Tobey Maguire), film "Spider-Man" se napokon pojavio pred publikom, 03.Svibnja 2002. godine, i doslovno rasturio kino blagajne kao ni jedan film ranije, zaradivši u prvom vikendu na iznenađenje mnogih, enormnih 114.8 mil.$, a do kraja prikazivanja se premetnuo u najunosniji hit 2002. godine, zaradivši sveukupno u Americi 403 mil.$. Zaradio je više i od "The Lord of the Rings: The Two Towers" i "Star Wars: Episode II - Attack of the Clones", naslova koji su pretendirali za tron najunosnijeg filma te godine, no, morali su se "zadovoljiti" drugim, odnosno trećim mjestom.
Samo dvije godine kasnije, kao što je bilo i za očekivati nakon takovoga uspjeha, pojavio se i nastavak, "Spider-Man 2", opet pod redateljskom palicom Sama Raimia, koji je bio još skuplji (budžet je iznosio čak 200 mil.$), otvorio se još bolje (u prvom vikendu zaradio čak 115,8 mil.$), ali na kraju sve ukupno zaradio nešto manje od prethodnika (samo 373 mil.$). Ali da nije bilo "Shreka 2", vjerojatno bi bio ponovno zauzeo vodeće mjesto na listi najunosnijih filmova 2004. godine, no ovako se morao "zadovoljiti" tek drugim mjestom. Ali ono što je posebno bilo interesantno, su bile još bolje kritike od originala koje je zaradio, i to sasvim zasluženo, jer je Raimi uspio uz onaj vizualni identitet stripa, na platno prenijeti i psihološku karakterizaciju glavnog lika, staviti naglasak na moralne i osobne dileme koje muče likove, a ne se samo usredotočiti na atraktivnost akcijskih scena (iako ni toga nije falilo ni u jednom filmu), te na kraju krajeva snimio nastavak koji ulazi u skupinu onih rijetkih nastavaka koji su bolji od originala. Nakon toga, treči nastavak je bio samo pitanje vremena, jer nitko neće samo tako pustiti svoju zlatnu koku, a u ostalom, još prije snimanja prvog filma, svi gl. članovi ekipe su potpisali ugovore koji ih obvezuju na snimanje tri filma. Sa produkcijom trećeg filma se je počelo već 2005. godine, kada se je scenarist Alvin Sargent, koji je zamijenio Koeppa te napisao scenarij i za drugi nastavak, bacio na pisanje scenarija. No, ovaj puta su mu se u tome pridružili i sam redatelj, Sam Raimi, te njegov stariji brat, Ivan Raimi. Njih trojica su krenuli razrađivati nekoliko različitih priča kojima bi mogao krenuti treći film, a nešto se već moglo naslutiti i na samom kraju drugog filma.
I kako to obično biva sa nastavcima, svaki je veći, bolji, jači, pa je tako slučaj i sa "Spider-Manom 3". Dok se je u prethodnim filmovima Spiderman borio sa po jednim negativcem (u originalu sa Green Goblinom kojeg je glumio Willem Dafoe, a u nastavku sa Doc Ockom kojeg je glumio Alfred Molina), ovdje je dobio čak tri protivnika. Kao što je bilo i za očekivati, jedan od njih je Harry Osborn, Parkerov nekadašnji najbolji prijatelj, koji ga krivi za smrt svoga oca, te postaje New Goblin kako bi se osvetio. Njega će baš kao i u prethodnim filmovima i ovdje odigrati James Franco. No, kao što rekoh, nisu ostali samo na tome, dodali su još dva protivnika, Sandmana, poznatog još i pod imenom Flint Marko kojeg će odglumiti Thomas Haden Church, glumac koji je aktivan već godinama, ali se je posebno proslavio tek 2004. ulogom u filmu "Sideways", za koju je zaradio i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje sporedne muške uloge. Sandman je pokvareni i izopačeni kriminalac, koji je navodno pravi krivac za smrt Parkerovog ujaka, a koji igrom slučajnosti postaje neuništivi pješčani čovjek nakon što bude izložen radijaciji koja njegov DNK-a spoji sa pijeskom. Inače, Church je trenirao 16 mjeseci ne bi li se pripremio fizički za tu ulogu. I zadnji, ali ne i najmanje važan negativac je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih Spiderman negativaca, Venom, kojeg će odglumiti mlada glumačka zvijezda Topher Grace, najpoznatiji po nastupu u popularnoj komičnoj seriji "That '70s Show". Zanimljivo, s početka Raimi uopće nije htio da se Venom pojavljuje u ovom filmu, jer mu je prema njegovim riječima za razliku od svih ostalih i dosadašnjih negativaca "fali ljudskosti", no čelnik Marvel studija, Avi Arad ga je uspio uvjeriti da ga ubaci u film, što je posebno razveselio fanove stripa. Grace je baš kao Church također naporno trenirao ne bi li se pripremio fizički za ulogu, te nabacio čak 20 kg. mišića.
No, nije to sve što ovaj film čini najvećim od sva tri. Tu je i budžet, koji ovaj puta iznosi čak 258 mil.$, a kad se tu još uračunaju i milijuni koji su uloženi u reklamnu kampanju (oko 150 mil.$), što sve skupa čini jednu svotu od nekih 500-injak mil.$, ispostavlja se da je "Spider-Man 3", ne samo najskuplji film iz cijelog serijala, već najskuplji film ikada snimljen. No, Raimi nas uvjerava da je taj novac uložen i više nego na pametan način, te da će film krcat mnoštvom spektakularnih akcijskim sekvencama koje novac može kupiti. Samo snimanje je započelo još u Siječnju 2006. godine, iako su neke sekvence koje uključuju mnogo specijalnih efekata snimljene još u Studenome 2005. godine, u razdoblju između 05. i 18. Studenoga, a završeno je u Srpnju 2006., nakon preko 100-injak dana snimanja. Snimalo se na lokacijama u Los Angelesu, Clevelandu, gdje je snimljena sekvenca borbe između Spidermana i Sandmana u oklopnom vozilu, te u New Yorku i jedna manji dio u Chicagu. Samo snimanje je bilo dosta naporno za Raimia, koji se je stalno morao seliti od lokacije do lokacije kako bi na vrijeme završio film, pošto je datum premjere bio već određen unaprijed. No, daleko do toga da je time snimanje bilo gotovo. Naime, ubrzo nakon završetka posla, bilo je potrebno nadosnimiti još neke akcijske sekvence, te neke dodatne kadrove za specijalne efekte, pa je sve privedeno kraju tek početkom 2007.
Baš kao i prethodna dva filma, i ovaj nastavak će biti krcat specijalnim efektima, na koje je zapravo i otišao veći dio novaca od budžeta. Johna Dykstra, supervizora specijalnih efekta koji je osvojio i Oscara za svoj rad na prethodnom filmu je ovaj puta zamijenio Scott Stokdyk, koji je takođe radio na oba prethodna filma, ali kao pomoćnik supervizora. Kompanija koja je zaslužna za sve te zahtjevne i atraktivne vizualne efekte koji će krasiti ovaj film je Sony Pictures Imageworks, koja je isti posao radila i na prethodnim filmovima. Zanimljivo, oni su za ovaj film dizajnirali posebni program, koji im pomaže kako bi što jednostavnije kreirali performanse likova i kadrove koji su im potrebni za film. No, Stokdyk na ovom filmu odlučio koristiti više minijature u kombinaciji sa vizualnim efektima nego same kompjutorske efekte, kako bi postigao što veću realnost. Naviše posla su imali sa stvaranjem Sandmana, za što im je trebalo tri godine. Kako bi postigli što uvjerljivije "ponašanje" CGI pijeska, animatori su izvodili kojekakve pokuse sa pravim pijeskom, a to im je poslužilo kao referenca za animiranje kompjutorskog pijeska. Za drugog negativca, Venoma, je pak napravljeno posebno odijelo od gume. No, Grace se na žalost nekoliko puta žalio kako je odijelo prilično neudobno za nošenje, a i trebalo mu je nekoliko sati da bi ga navukao na sebe.
Glumačka ekipa je ostala manje više ista, uz neka nova već spomenuta lica. Tako ćemo u ulozi Spidermana/Petera Parkera ponovno gledati Tobey Maguirea, no ujedno i zadnji puta, jer je nedavno izjavio u jednom intervjuu da ukoliko i dođe do četvrtog nastavka o kojem se već počelo pričati, on neće sudjelovati u njegovom stvaranju. Ista je stvar i sa Kirsten Dunst, koja i u ovom filmu glumi Spidermanovu ljubav, Mary Jane Watson, no u mogućem četvrtom nastavku ju nećemo gledati. Tu su još i spomenuti James Franco, zatim Rosemary Harris u ulozi Parkerove ujne May, J.K. Simmons u zabavnoj ulozi urednika Daily Buglea, Jamesona, Cliff Robertson u ulozi ujaka Bena (vjerojatno će se ponovno pojaviti u nekom flashbacku jer je on poginuo još u prvom filmu), a svoje cameo pojavljivanje kao i u prethodnim filmovima će imati i Bruce Campbell, "tata Spidermana" Stan Lee te Ted Raimi, Samov mlađi brat kojeg smo imali također prilike vidjeti u oba prethodna filma. Od novih lica, uz već spomenute Thomasa Hadena Churcha i Tophera Gracea, tu su još Bryce Dallas Howard, James Cromwell i Theresa Russell ( u ulozi Sandmanove žene). No, dok je ekipa ispred kamere ostala manje/više ista, sa ekipom iza kamere je drugačija situacija. Naime, dok je muziku za prethodna dva filma skladao fenomenalni skladatelj Danny Elfman, koji nije mogao biti bolji izbor za film ovakvog karaktera, u ovom trećem izdanku te unosne franšize, taj posao će obaviti Christopher Young, koji je skladao za filmove kao što su "Ghost Rider", "The Grudge", "Swordfish" itd. Razlog zbog kojeg je Elfman odustao od rada na ovom projektu je neslaganje sa redateljem Samom Raimiem, koje je započelo još na "Spider-Manu 2". No na sreću svih ljubitelja Elfmanove muzike, Young je navodno zadržao dobro poznatu Spiderman temu koju je Elfman skladao, kao i temu za Goblina, te skladao samo nove teme za Sandmana, Venoma i ljubavnu priču.
Ovaj nastavak prati inače velika reklamna kampanja (na kraju krajeva u nju je utrošeno čak 150 mil.$), i započela je dosta rano, još u Lipnju 2006. kada je u javnost pušten prvi teaser trailer, te film slovi kao najveći ovogodišnji hit. No, neće mu biti lako, jer tu su još i "Shrek The Third" (jednom ga je već pobjedio), "Pirates Of The Caribbean: At Worlds End", "Fantastic Four: Rise Of The Silver Surfer", "Live Free Or Die Hard" i još neki razvikani naslovi, koji će se pojaviti pred publikom za "Spider-Manom 3" u razmaku od tjedan/dva. Ali očito je da producenti imaju mnogo vjere u ovaj projekt kad su utabali toliko love u njega, i bila bi i više nego velika katastrofa za njih da propadne (iako mislim da do toga neće doći). Zapravo, u korist toga koliko su sigurni u uspjeh, govori i već spomenuta vijest o mogućem snimanju četvrtog nastavka, bez obzira na to što ovaj treći film još nije prikazan u široj javnosti i bez obzira na to što gl. zvijezde neće sudjelovati u njemu (pa čak ni redatelj Sam Raimi). Inače, "Spider-Man 3" je svoju svjetsku premjeru već imao, 16. Travnja u Tokiju, gdje je izazvao masovnu histeriju i pozitivne kritike (iako neki kažu da je film slabiji od drugog nastavka, ali svakako bolji od originala), dok će Američku premijeru doživjeti 04. Svibnja, a kod nas čak i dan ranije, 03. Svibnja. Detaljan raspored prikazivanja možete potražiti OVDJE.

Bilo kako bilo, ako sve prođe po planu i kako treba, "Spider-Man 3" bi se trebao prometnuti u jedan od najvećih, ako ne i najveći ovogodišnji blockbuster sa enormnom zaradom, i samo u Americi u najmanju ruku povratiti uloženo (dakle 500-injak mil.$), te još možda nešto i zaraditi, a to je veeeeliki izazov. Osobno se moram priznati i ne "palim" baš pretjerano na "Spider-Mana 3", više se veselim John McClaneu i filmu "Live Free or Die Hard". No, da neću ipak sa veseljem pogledati nove pustolovine novog Spidermana, to bi bila laž. Da li će se Peter Parker uspjeti othrvati osobnim problemima s kojima će se mučiti u ovom nastavku i sa čak trojicom negativaca i uz put priskrbjeti producentima brdo para kao i dobre kritike, vidjet ćemo uskoro, a do tada vam preporučam da ponovite gradivo, i pogledate "Spider-Mana 1" i "Spider-Mana 2".

By Dragonrage

Galerija fotografija:


<< Arhiva >>

0