Recenzija/komentar - Serija: Hu$tle - prva sezona

08.09.2006.

Vrhunski prevaranti

Eng. Hu$tle
God. 2004 - ???
Autor: Tony Jordan
Glume: Adrian Lester, Marc Warren, Robert Vaughn, Robert Glenister, Jaime Murray, Rob Jarvis...itd.
Mreža: BBC
Sezona: prva - 1.

Image Hosting by PicsPlace.to

Moram priznati da več dugo, dugo nisam pisao o ni jednoj seriji, a s druge strane, nije da sam baš ni pratio neku posebno...do prije par tjedana, kada sam sasvim slučajno na Tv-u uhvatio drugu epizodu Britanske dramsko humoristične serije "Hu$tle", i odmah se navukao. Sad mi je žao što sam propustio prvu epizodu.
Radi se o zbilja zabavnoj i opuštajućoj Britanskoj seriji u produkciji poznate kuće BBC, koja mi u cjelini nalikuje na kratkometražnu Tv inačicu filma "Ocean's Eleven", odnosno "Ocean's Twelve", pa čak pomalo i na "The Sting" jer prikazuje skupinu profesionalnih prevaranata, točnije njih petero, njihove pripreme i zabavne ali ponekad i komplicirane prijevare, baš kao i u spomenutim filmovima. No kako se radi o Britanskom proizvodu, serija za razliku od spomenutih filmova, odiše onim Britanskim humorom i uglađenošću, te se gleda sa lakoćom. Tome svakako pridonosi i izvrstan soundtrack, a tu moram posebice izdvojiti i pohvaliti izvrsnu glavnu temu za koju je zaslužan skladatelj Simon Rogers. Pohvale idu i izvrsnoj uvodnoj animiranoj špici, koja je napravljena onako po uzoru na onu iz filma "Catch Me If You Can". Vizualno je serija zbilja "raskošna", ali ne u smislu skupoće, več je onako glamurozna, uglađena i ušminkana, te ponekad eksperimentira i sa različitim žanrovima, kao npr. nijemim filmom, mjuziklom, a ima tu i dosta stilskih režijskih rješenja, npr. smrznuti kadrovi, čudni kutovi kamere, obraćanje glumaca gledateljima izravno u kameru...sve u svemu, sve to daje jedan drugačiji vizualni identitet seriji po kojem se razlikuje od ostalih serija koje se prikazuju inače na Tv-u. Autor serije je Tony Jordan, koji je ujedno napisao i većinu scenarija, dok su se za režiju prve sezone pobrinuli redom Bharat Nalluri, inače začetnik ideje i redatelj prilično lošeg nastavka Vrane, "The Crow: Salvation", zatim Minkie Spiro te Robert Bailey. Ni jedan ni drugi nemaju iza sebe neki važniji projekt vrijedan spomena.
Do sada su snimljene tri sezone, a svaka sezona ima po 6 epizoda, a svaka epizoda traje oko nekih 60-ak minuta. Kod nas bi uskoro trebala završiti sa prikazivanjem prva sezona, no nadam se da će HTV otkupiti i ostale sezone, jer serija je zbilja opuštajuća za pogledat. Inače serija ide kod nas Četvrtkom na večer oko 22h na drugom programu HTV-a, pa ako vas ovaj tekst zainteresira za gledanje, još uvijek stignete pogledati zadnju epizodu, i onda možda nabaviti ostale ako vam se svidi.

Image Hosting by PicsPlace.to

Kvalitete epizoda variraju, neke su odlične, neke su malo manje odlične, ali u cjelini su sve zabavne. Neke epizode su jednostavne, i odmah ih prokužite, a neke su komplicirane, prepune skrivenih detalja i odvraćanja pažnje, pa jedva čekate kraj da vidite kako su k vragu izveli tu prijevaru. Ponekad prijevare i ne uspiju, pa vidimo gdje su pogriješili. Interesantno je i to kako oni pomno biraju svoje mete, kako inače zovu svoje žrtve, te unatoč tome što su prevaranti drže se svog kodeksa, a taj je da nikada ne pljačkaju poštene ljude, več samo one koji to zbilja zaslužuju...plemenito, nema šta hehe...
Glumačka ekipa je relativno nepoznata, barem po imenima, iako je većina njih nastupila u mnoštvo poznatih filmova, većinom Američkih. Tako glavnu ulogu, vođe ekipe, iznimno inteligentnog perfekcionistu Michaela "Mickey Bricks" Stonea glumi Adrian Lester, mogli ste ga zamijetiti u filmu "The Day After Tomorrow", a tu je i Marc Warren kao Danny Blue, najmlađi član grupe sa mnogo potencijala. Meni osobno je on najpoznatiji po nastupu u mini seriji "Band of Brothers", iako je nastupao u još dosta poznatih naslova, uz to tip po mom mišljenju iznimno liči na Jamesa Cagneya. Robert Glenister glumi Ashley Morgana, zaduženog za tehničke stvari, a jedina žena u grupi je iznimno privlačna Stacie Monroe koju glumi Jaime Murray, dok je jedino poznatije ime u seriji Robert Vaughn, jedan od "Sedmorice veličanstvenih" iz istoimenog filma. On je najstariji u grupi, sa najviše iskustva.
Zanimljivo, glavna uloga vođe ekipe je prvotno bila ponuđena Clive Owenu, no on ju je odbio (valjda se nadao angažmanu na novom Bondu). Šteta, ta uloga bi mu pristajala savršeno.
BBC je nedavno izjavio da planiraju snimiti i četvrtu sezonu koja bi se trebala pojaviti na malim ekranima sljedeće godine (naravno, za početak vjerojatno samo u Velikoj Britaniji), a uz to, serija je dobila i svoj spin-off u obliku dokumentarnog serijala "The Real Hustle", u kojem bivši stvarni prevaranti izvode prijevare diljem svijeta na običnim ljudima pred skrivenom kamerom. Naravno, kasnije im sve vrate i objasne o čemu se radi (nadam se).

Sve u svemu "Hu$tle" je jedna zbilja neuobičajena, ali interesantna i zabavna serija koja privlači svojom jednostavnošću i šarmom, te ju se svakako isplati pogledati. Možda nije i neće biti popularna poput npr. "24", "CSI", "Prison Break" itd., u ostalom, to nije ni isti tip serije, ali imao ono nešto što ju čini jedinstvenom, te je kao što rekoh, iznimno opuštajuća. Preporučam.

Ocjena: 4/5

<< Arhiva >>

0