*Conscious Sun*

29.09.2006., petak

Haile Selassie I.




Rođen 1892., Haile Selassie je postao kralj Etiopije 1928. Kasnije, 2. studenog 1930., također je postao Car i odsada je vladao pod naslovom His Imperial Majesty Emperor Haile Selassie I. Njegovo carstvo često je bilo opisano kao 'prosvjetljeno', kako je on ukinuo ropstvo, ciljao je osuvremeniti Etiopiju, i dao je svojoj zemlji njezino prvo pisano osnivanje (1931). 1935., talijanski fašisti su napali Etiopiju, i Selassie se borio hrabro sve do kad je prisiljen pobjeći u Britaniju gdje je tražio pomoć da konačno uspješno suzbije invaziju.

Selassie je vjerovao da je direktno sišao od Kralja Solomona izraelskog i Crne Kraljice Makeda-e Sheba-e. Biblijski opis (1 Kinga 101:-13) sastanka ovih dvaju legendarnih likova izraelske zlatne dobi ne spominje nikakve njihove navodne unije. Ali elaborirana verzija priče je povezana u prastarom etiopskom dokumentu, Kebra Nagast ('Slava Kralja'), koji tvrdi da su oni postali roditelji sina Menelik-a. Po tradiciji, Menelik ne samo da je nastavio osnovati kraljevsku dinastiju u Etiopiji, od kojeg Haile Selassie I sam tvrdio spuštanje, nego je također ukrao Ark of the Covenant(Arku Ugovora) i hramu od svojeg oca Solomona u Jeruzalemu, i uzeo je sa sobom u Etiopiju. (Ovo nikada je bio dokazano, iako je to činjenica da je Arka misteriozno nestala od Hrama svet od najsvetijih, vjerojatno tijekom carstva Solomona i u bilo kojem slučaju, davno prije Pada Jeruzalema u 589 B.C.E.)

Prema priči o ~The Ark of the Covenant~ Haile Selassie I bio viđen da održava važnu biblijsku tradiciju koja se rastegnula natrag preko tri milenija. Osim toga, kao vladar Etiopije, on je usvojio različite biblijske naslove koji su dugo bili spojeni s Mesijom - Selassie je bio prozvan Kralj kraljeva i Gpspodar gospodara, i je bio također povezan s motom, 'Lav Plemena Judah.

Ime 'Haile Selassie' (Amharic, 'Power of the Trinity') je impliciralo božansku nazočnost utjelovljenu u čovjeku.

Tako je Haile Selassie počeo biti različito obožavan ili je obožavao kao lik Krista ili čak kao svemogućii Bog. Njegovi odani jamajski sljedbenici su postali poznati kao Rastafarianci, naziv izveden iz Haile Selassie-va krštena imena od rođenja, Ras Tafari Mekonnen.

Sam Selassie je bio pobožan pravoslavan Kršćanin. On je tražio da uvjeri ljude da on nije Bog, ali grešni čovjek za koga je Isus Krist bio umro. Međutim, ovo je učinio malo prema stanci porasta Rastafarianskog pokreta, jer je bilo rezonirano da je Bog utjelovljen u čovjeku da nebi bio poznat u prirodi kao Bog.

Kao različite grane Rastafarianske tradicije koje su se razvile, neke grupe su nastavile obožavati Božanstvo Haile Selassie, Moć Trojstva, dok su ostali (kao na primjer dvanaestero Plemena) došli da pogledaju njega kao prosvijećenog vladara i lika Krist koji je naputio put prema Bogu iako za sebe nije bio Bog.

Selassie je bio osuđen kao okrutan diktator kod nekoliko neprijatelja i političkih protivnika, pa je Selassie I bio s vremenom smijenjen od Marksista vođe Mengistu Haile Mariam-a. Prema povijesnim knjigama, Selassie je umro sljedeću godinu u misterioznim prilikama, bio je u zatvoren i vjerojatno mučen. Međutim, Rastafarianci koji su vjerovali da je on besmrtni Bog ,Jah Rastafari je tvrdio da ovo je bila puka neprijateljska propaganda, i da je Selassie I bio još živ.



nazivi za selassie-a =) ima još nekih naziva. Prevelik Bog za jednu religiju...

King Ras Tafari
King Alpha
King of Kings
Lord of Lords
Conquering Lion of Judah
Elect of God
Light of the world
His Majesty
His Royal Highness of Ethiopia
Paz Master
Black Arch Sovreign of most Holy Times
Monarch of life
Earth Superior
Perfect Royal Head of the World
Biblical Sovreign of this world
Ever Living Soreign owner of life
master builder of Creator
living Creator
Heaven and Earth*s Creator
First and Last
beginning and ending
Everliving God / living God
Supreme God
Jah / Jah Rastafari
Emperor Selassie-I
His Imperial Majesty (H.I.M.)
I-n-I Divine Majesty
Almighty
Most High
Eternal High
Triumphant High
First Ancient King of Creation
Omnipotent
Earth Rightful Ruler

speechs of selassie

- 16:54 - Word (1) - On paper - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.