Društveno odgovorno poslovanje https://blog.dnevnik.hr/dop2013

utorak, 21.01.2014.

DOBAR ILI LOŠ VOĐA??

JEFFREY R. IMMELT (Primjer dobrog vođe)



Jeffrey R. Immelt je izvršni direktor General Electrica od 2001. godine. Član je poslovnog vijeća , odnosno vijeća za zapošljavanje i konkuretnost. Nalazi se na brodu od tri neprofitnih organizacija: Catalyst , posvećena promicanju poduzetništva žena, Robin Hood, usmjerena na rješavanje siromaštva u New Yorku, a New York Federal Reserve Bank ve Lohr. Smatra se kao jedan od najboljih svjetskih izvršnih direktora. Godišnja plaća mu iznosi oko 25 milijuna dolara. Poprilično je kritiziran zbog rezanja američkih radnih mjesta i smanjenja plaća zaposlenicima u GE. Usprkos tome smatra se kao dobar vođa ovog vremena zbog svoje „emocionalne inteligencije“, samopouzdanja, karizme. Smatra se prototipom modernog izvršnog direktora. Za njega kažu da nikad u riječniku ne koristi izraz: „ To ne može bit učinjeno“. U godinama nakon financijske krize nastojao je smanjiti troškove i preusmjeriti GE na svoja osnovna industrijska poduzeća. Prošle godine, tvrtka je smanjila svoje troškove za 1,6 milijardi dolara, što povećava operativnu dobit marže. Tvrtka je također doživjela dobar rast u nekim od svojih glavnih industrijskih poslovnih linija. Poslovi vezani uz naftu i prirodni plin, (prodaja crpki i ostale opreme), porasli za 24%, dok su zarade u zrakoplovnoj tvrtci, koja prodaje mlazne motore, porasle za 20%.

JOHN SCHULLEY (Primjer lošeg vođe)



John Schulley je bio izvršni direktor u Apple- u u razdoblju 1983.-1993. Prije Apple-a John Schully je svoju karijeru izgradio u PepsiCo, gdje je uspio od Pepsija napravit brand broj 1. Najviše je poznat po tome što je za svoje vrijeme upravljanja poduzećem otjerao Steve Jobs-a i doveo Apple na rub bankrota. Razlog neuspjehu bio je taj što se pretjerivalo u trošenju na marketing uz nedovoljno ulaganje u tehnologiju. Propast je nastupila, zbog toga što se nisu ispunila njegova nemoguća očekivanja u rastu broja prodanih računala Apple Macknitosh na 80 000. Ispod svih njegovih očekivanja, broj prodanih računala bio je bliži 20 000, a postojala je i tendencija pada. Razlog neuspjehu je taj što je Macknitosh bio jako loše izveden. Schulley je u potpunosti zanemario činjenicu da je 70% ukupne prodaje ostvareno zahvaljujući prethodnom računalu Apple II, a Mac koji je trebao biti njegov uspijeh, u prodaji je zauzimao samo 30%. Zbog toga, dizajneri Apple-a II su bili ljuti, i napustili su poduzeće. Kasnije Apple je napustio i Steve Jobbs, a Schulley je nastojao spasiti Apple rezanjem troškova, pa je otpustio 1200 zaposlenika (20% ukupnog broja). Unatoč toj mjeri, nije mu krenilo na bolje. Apple-u su mnoge kompanije otkazale suradnju za izradu aplikacija za Macknitosh, a i prodaja je bila veoma mala. Do 1992. Apple se malo izvukao iz problema tako što si je pronašao novo tržište, fokusirali su se na poduzeća koja su se bavila izdavaštvom i na taj način povećali prodaju. Nakon Apple-a Schulley se počeo baviti politikom.

USPOREDBA
Kad uspoređujemo J. F. Immelta sa J. Schulleyom možemo zaključiti da je Immelt sposobniji i bolji vođa od Schulleya. Na to nas upućuju i podaci da je Schulley Apple doveo do bankrota, otpustio mnogo radnika i to sve zbog krivih zaključaka i postupaka tijekom realizacije svojih ideja. On je jedan od primjera lošeg vođe koji ne sluša prijedloge zaposlenika i njihova mišljenja, već ide samo za svojim planovima i idejama. Za razliku od njega, J. R. Immelt je daleko sposobniji vođa na što nas upućuju i njegovi pozitivni rezultati rada. Javnost ga također promatra s poštovanjem zbog njegove sposobnosti i predanosti radu. Svojim nastupom u javnosti i svojom karizmom ostavlja pozitivan dojam na svijet oko sebe.

ZAKLJUČAK
Činjenica jest da u današnjem svijetu i nema mnogo „dobrih“ vođa. Rijetki su takvi koji udovoljavaju svojim zaposlenicima, koji su ih spremni slušati i koji ne vrše mobing nad njima. Svaki vođa da bi uspio u svojim namjerama, u svom poslovnom svijetu, mora biti barem malo pokvaren. Živimo u svijetu koji više preferira ono što je loše od onog što je dobro. Mnoge tvrtke danas uspješno posluju isključivo zbog toga što njima upravlja sposoban vođa, vođa koji zna što radi, ali koji istovremeno nema srca za svoje zaposlenike.


21.01.2014. u 00:06 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2014  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2014 (2)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog o društveno odgovornom poslovanju i sličnim temama

“In a world of lies and liars, an honest work of art is always an act of social responsibility.”
Robert McKee

“Business social responsibility should not be coerced; it is a voluntary decision that the entrepreneurial leadership of every company must make on its own.“
John Mackey

"A business that makes nothing but money is a poor kind of business."
Henry Ford

"Ethics is the new competitive environment"
Peter Robinson

Brojač posjeta

brojac poseta
jeftin web hosting

Linkovi

EFZG DOP
7 Patuljaka
AVEMAL