Bogati i humani

srijeda , 17.04.2024.


uz-Titanic

Kada je Titanik potonuo, nosio je milijunera Johna Jacoba Astora IV.
Novac na njegovom bankovnom računu bio je dovoljan za izgradnju 30 Titanika.
Međutim, suočen sa smrtnom opasnošću, izabrao je ono što je smatrao moralno ispravnim i odrekao se mjesta u čamcu za spašavanje kako bi spasio dvoje uplašene djece.
Milijuner Isidor Straus, suvlasnik najvećeg američkog lanca robnih kuća "Macy's", koji je također bio na Titaniku, rekao je: "Nikada neću ući u čamac za spašavanje prije drugih muškaraca." Njegova supruga, Ida Straus, također je odbila da se ukrca u čamac za spašavanje, dajući svoje mjesto svojoj novoimenovanoj služavki Ellen Bird. Odlučila je da svoje posljednje trenutke života provede sa suprugom.

Ovi bogati pojedinci radije su se rastali od svog bogatstva, pa čak i života, umjesto da kompromitiraju svoja moralna načela. Njihov izbor u korist moralnih vrijednosti istakao je briljantnost ljudske civilizacije i ljudske prirode. ..............................................................................................

Ovaj tekst s jedne stranice na facebooku prenijela sam iz dva razloga
- jer ga do sada nisam znala,a možda ni neki među vama
- jer pojam njihova bogatstva se veže uz plemenitost

Razmišljajući o današnjim bogatašima i današnjem ( njihovom ) poimanju plemenitosti vjerojatno ćemo biti u koliziji sa svim našim saznanjima kojima svjedočimo , pa mi čini zadovoljstvo podsjetiti, da bogatih je bilo oduvijek - samo humanost je zatajila.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.