kako izdržati u braku

utorak , 23.11.2021.

ovo je samo za bračne parove : oni koji nisu u braku ne trebaju čitati ni komentirati, oni koji su razvedeni, ne moraju razmišljjati o pročitanom , znači, samo za parove poslije treće godine braka kad prodje vrijeme zaljubljenosti i ostane gola navika života u dvoje, troje ili četvero.
Budući da svijet nije do sada izmislio stvarne razloge zašto se veza dvoje pretvara u bračnu vezu pred Bogom ili matičarom , dužni smo prihvatiti brak kao jedinu instituciju koja nema zamjenu......
Govorim o raznospolnom braku, a ne o partnerskoj vezi istog spola bez obzira, što emocije i seksualne potrebe su apsolutno iste.
Kao prvo, ili odabiremo ili smo odabrani , u svakom slučaju nešto zajedničko spaja, jer, suprotnosti se spajaju samo u fizici, u bračnom životu se teško uskladjuju. Izabrani partner je odrasla osoba s kojom se vezujemo...
........Dokle? Crkva kaže dok nas smrt ne rastavi, ali život i crkvenih i svjetovnih parova, kao što znamo, propada. Ponekad, naravno.
Iako odabrani partner je naš odabir, nitko ne garantira da ćemo s njim provesti ostatak života, makar to reći sretnim mladencima bilo bi bogohuljenje, ali je istina .
Ljubav nema vage i dodje trenutak, da jedna strana prevagne prema dolje.....

Svaki terapeut će sigurno reći jednu, jedinu istinu: "Nema bezuvjetne ljubavi " i kad postanemo svjesni, da žarka ljubav ne opstaje , a mi smo i dalje u braku dolazimo do spoznaje , da viša instanca opstanka je čista, obostrana računica tolerancije......Brak je tolerancija, zajednička djeca, zajednička imovina ,verbalni sukobi i čelična izdržljivost dok se može.


I zato je brak najobičnija institucija ili jedan moderan izraz u zadnje vrijeme - meka ili tvrda kohabitacija dvoje ljudi suprotnoga spola u kojemu s godinama koje prolaze seksualna uzbudjenja se svode na niz detalja, a najmanje na pravi , žestoki seks s kojim su bile ispunjene prve godine.

Jedan dobronamjeran, psihološki savjet : ljubav partnera se mora zaslužiti bez obzira na dugovječnost braka.....
Ljubav pišem, ali mislim na poštovanje u nanizanim godinama kad sasvim logično sav seksualni žar zaista pripada prošlom vremenu

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.