dom, kuća, okućnica

ponedjeljak, 11.06.2007.

Hip hop u Hrvata

U POCETKU BIJAŠE......

Prije nekih šest-sedam godina kad je rep i hip hop u Hrvata još bio nepoznanica koju su "kužili" tek neki cudni klinci s kapama nabijenim na celo i širokim hlacama koji su tko zna kojim kanalima "izvana" nabavljali nove vinile i singlove americkih repera, na zagrebackom Radiju 101 emitirala se emisija "Blackout Rap Show" i oko sebe okupljala štovatelje te tada širem krugu sasvim nepoznate glazbe i nerazumljivih "nabrajalica". Iz kreativnog nukleusa "klinaca" koji su tada stvarali svoje vlastite rime i bitove zajedno s voditeljima "Blackout Rap Showa" DJ Phat Philliejem i DJ FRXom polako se stvarala zagrebacka hip hop scena, tzv "Blackout Crew".

VELIKANI.....

Prije cetiri godine dva su se talentirana MC-a, Target i General Woo, izdvojila kao reperski dvojac "Tram 11" koji je ime dobio po zagrebackoj tramvajskoj liniji "jedanaestici" koja povezuje njihova dva kvarta.
..."Da mi kompa bude Mažuranic, frend Stjepan Radic, prijatelj Marulic, kao buraz Ante Starcevic"...repali su Target i Woo ne sluteci da ce upravo njihov prvi veliki hit "Hrvatski velikani"postati svojevrsna himna hrvatske hip hop scene tih najranijih dana. Bio je to prvi proboj repa na domacu glazbenu scenu i uopce prva prilika koja je pružena reperima da na svoj specifican nacin izraze mišljenje o aktualnim politickim, socijalnim i drugim temama.
Pjesmu "Hrvatski velikani" su zapazili i mediji. Spot se poceo vrtiti na Hrvatskoj televiziji, na kultnoj emisiji Hit Depo dospio je i na prvo mjesto top liste i tamo i ostao nekoliko tjedana. Osim "Stojedinice" i neke su druge urbane radio postaje u Hrvatskoj pocele emitirati svoje rep emisije u kojima su takoder upoznavali publiku sa kreativnim hrvatskim reperima. 1997. godine pod pokroviteljstvom radijske emisije "Blackout Rap Show" objavljena je i prva hrvatska hip hop kompilacija "Blackout Project: Project Impossible" na kojoj su se uz Tram 11 sa "Hrvatskim velikanima" našla još neka, tada uskom krugu poznata a danas vrlo popularna, imena kao što su Bolesna braca, Shot iz grupe Elemental, El Bahattee...
Nakon toga Tram 11 gostovali su zajedno s Bolesnom bracom na Aquariusovoj kompilaciji "Lagano, lagano - 2 godine kasnije" s pjesmom "Lagana tema (Znate kak' se furamo)", pa na Renmanovom albumu u pjesmi "Stilska mafija" a onda i na kompilaciji "Hip hop generacija 2000" s pjesmom "Kužiš spiku" feat. Phat Phillie, koja je nedavno objavljena na internacionalnoj hip hop kompilaciji "Best Of International Hip Hop" u izdanju Universala zajedno s najboljim reperima iz Francuske, Japana, Švicarske, Portugala, Izraela i drugih zemalja.

COVJECE NE LJUTI SE....

U jesen 1998. u izdanju Menarta i podetikete Blackout Entertainment Tram 11 objavljuju svoj prvi samostalni album "Covjece ne ljuti se".
Hvaljen od kriticara i odlicno prihvacen od publike, album se do sada prodao u 10 000 primjeraka a traži se i dalje iako je vec objavljen i njihov drugi album. Eminentni hrvatski glazbeni kriticar Ilko Culic njihov je prvi album najbolje opisao velikim naslovom koji je izašao u njegovoj stalnoj kolumni u "Nacionalu", 22. rujna 1999.:
"Politicari koji ce se kandidirati na izborima u Zagrebu trebaju poslušati prvi album hip hop dua Tram 11".
I onda opširnije objašnjenje: "...Doduše, 18 pjesama rasporedenih u cak 78 minuta prvog CD-a Tram 11 mogu biti prevelik zalogaj politicarima koji su uvježbani što više govoriti a što manje slušati, no s njima ili bez njih "Covjece ne ljuti se" ostaje najcrnja dosad objavljena ulicna zagrebacka kronika..."
Prvi singl s albuma bio je "Malu na stranu" feat. Bolesna braca, duhovita i pomalo netipicna "tramovska" stvar. Pravi izraz Tram 11 bio je drugi singl "Pad sistema", britka kritika društvenih prilika u Hrvatskoj koja je lansirana upravo u doba pada prošle vlasti. Treci singl "Kaj ima lima" takoder je tipicna "tramovska" ozbiljna kritika društva prepunog kriminala, nasilja i maloljetnicke delinkvencije. Osim ova tri singla na albumu se nalazi još niz odlicnih pjesama kao što su "Udri brigu na veselje", "Pismo 1 i Pismo 2" feat. El Bahattee, "Mokri snovi (remix)" , "Lancana reakcija", "Crna kronika", "Mikrofon provjeravam"....
Svakako osim izvrsnih rima treba istaknuti i odlicne bitove i vrhunsku produkciju albuma za koju su zaslužna dva izuzetno talentirana mlada producenta Koolade i Dash koji su nakon albuma "Covjece ne ljuti se" velikim dijelom producirali i prvi album Bolesne brace "Lovci na šubare" a nakon toga su pozvani i u Ameriku i Francusku gdje su producirali i remiksirali stvari tamošnjih repera.
Nakon brojnih nastupa, gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Njemacka, Švicarska, Slovenija) i intervjua Tram 11 su od prakticki anonimnog reperskog dvojca postali popularni kao i njihovi kolege s hrvatske glazbene scene koji izvode sasvim drugi tip glazbe. Uslijedila su i strukovna priznanja za njihov rad; osvojili su nagradu Crni macak za najboljeg hip hop izvodaca i bili nominirani za diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg novog izvodaca. Velik dio mlade populacije prihvatio je rep i hip hop baš kao sredinom devedesetih dance ili osamdesetih novi val. Uslijedili su i drugi domaci hip hop/rep albumi, kompilacija Blackout 00, odlican album Bolesne brace "Lovci na šubare", album grupe Elemental, kompilacija "Hip hop generacija 2001". Kad je postalo jasno da se mladi ljudi identificiraju sa sve popularnijim glazbenim pravcem uslijedio je pametan marketinški potez Hrvatskih telekomunikacija da svoju kampanju za "Simpa 098" temelji na hip hop glazbi i ikonografiji. I tada je stvar definitivno poprimila široke razmjere.....

VRUCINA.....

Ljeto 2000. Na praznim plocnicima prljavog grada, na + 40, Target i General Woo nalaze novu inspiraciju i stvaraju nove, još britkije stihove i rime. U zagrebackom studiju Morris snima se njihov drugi album "Vrucina gradskog asfalta". Konacan popis novih pjesama zaustavlja se na broju 17, što zajedno sa introm i nekoliko skitova opet dovodi do maksimalne minutaže koja uopce može stati na jedan CD. Vecinu (cak 12) pjesama producirao je Koolade (isti onaj koji je napravio "Kaj ima lima" s njihovog prvog albuma te veliki hit Bolesne brace "Cica mica"), tri stvari producirao je Dash ("Malu na stranu" i "Pad sistema" s prvog albuma, te veliki hit Bolesne brace "Lovacke price"), a kao producent dvije stvari na novom albumu pojavljuje se i Baby Dooks koji se takoder iskazao kao producent pet stvari na albumu Bolesne brace "Lovci na šubare". Uz Targeta i Generala Wooa na albumu gostuju bolesna braca, Baby Dooks, Prva petorka, Divasica Ivana Husar, Ink iz grupe Elemental, Renman, Ivana Kindl i grupa XL. U jesen novi album poprima svoj konacni vizualni identitet. Mare Milin snimila je odlicne fotografije i to ne samo njih dvojice vec i ostatka ekipe, "Blackout klana" (Phat Phillie, Frx, Nered, Stupni, Wocas, Bizzo...) na koji se Target i Woo pozivaju u svojim "kvartovskim klošarskim spikama". Odlican design CD covera (mikrofoni u otvorenom koferu) i knjižice s puno fotografija klana napravio je Branimir Kolarek-Badcat. Novi logotip osmislio je Kristijan Vinkovic-Kiki. Štampani su flyeri, plakati, naljepnice, majice.....
U studenom 2000. izlazi prvi singl "Samo kod nas". Odmah zaposjeda top liste radio postaja, a slijedi i odlican spot koji je režirao Kristijan Milic.
Konacno, novi album "Vrucina gradskog asfalta" izlazi 19. prosinca 2000. Vec tog prvog dana prodano je 1500 primjeraka, brojka koju neki daleko razvikaniji i poznatiji izvodaci ne dosegnu ni za nekoliko mjeseci.
Iako je izašao tek nekoliko dana prije isteka godine, album je na top listi najboljih albuma po izboru Ilka Culica stigao na visoko trece mjesto.
Pocetkom veljace bit ce objavljen i drugi singl s novog albuma. Teško je reci hoce li to biti "A vi svi", "Samizam", "Rokalice", "Jedno"...ili neki drugi jer je cijeli album "do ibera".

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter