dom, kuća, okućnica

petak, 18.05.2007.

Rafting

Splavarenje kao način vodnog transporta u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, no moderan pustolovni rafting započeo je na divljim vodama tek potkraj osamdesetih godina i otkrio zapanjujuće ljepote hrvatskih rijeka, do tada znanih samo rijetkim pustolovima kajakašima i ribolovcima. Osnivači kluba Riverfree, pioniri komercijalnih putovanja rijekama i dobri poznavatelji voda u Hrvatskoj, ni sami nisu očekivali toliku popularnost raftinga na rijekama koje rijetko imaju snažne brzake i velike valove. Međutim, tisuće je ljudi iz bliza doživjelo nezaboravnu magiju rijeke, zelene obale, strme kanjone i bistre dubine. Rijeke na kontinentu okružene su gustim šumama i planinama, one blizu mora imaju zelene obale i duboke stjenovite kanjone, a zajedničko im je da su zelene i prozirne do dna. Težina divlje vode je prosječno III. stupnja, samo na Dobri i Uni možete računati na 4. stupanj divlje vode.

Kupa teče iz Nacionalnoga parka Risnjaka između šumovitih brda i bujnih dolina. Za rafting ima dovoljno vode samo u proljeće i nakon jakih kiša.

Dobra ima nadzemni i podzemni tok, a rafting je uvijek prvorazredan jer brane i akumulacijska jezera osiguravaju dovoljan protok vode.

Mrežnica obiluje slapovima, između njih je mirna. U gornjem, kanjonskom dijelu rijeke, rafting uključuje elemente kanjoninga.

Korana nastaje u Plitvičkim jezerima. Nakon jakih kiša i pri topljenju snijega zanimljiva je dionica ispod živopisnih Rastoka i kanjonom nizvodno.

Una je granica između Hrvatske i Bosne, rafting je odličan nizvodno od 20-metarskoga Štrbačkoga buka za visoke vode, malo manje uzbudljiv za niskog vodostaja.

Zrmanja obiluje vodom u proljeće, ljeti se za putovanje najljepšim hrvatskim kanjonom moraju koristiti manja plovila – kanui i kajaci.

Plovidba Krkom u gornjem dijelu nacionalnoga parka moguća je zahvaljujući pritoki Butišnici koju kontrolira brana. Rafting je jedini način da upoznate ovaj netaknuti dio parka, a samo je 12-metarski Bilušića Buk potrebno zaobići po obali.

Vode Cetine tunelom se usmjeruju do elektrane na obali, pa u prirodnom kanjonskom koritu nema puno vode za rafting. Doživljaj je ipak vrijedan zahvaljujući gustoj vegeteciji uz rijeku, bistroj vodi, visokim stijenama, slapovima i špiljama.

INFO Oprema: Raftovi otpornih materijala i dobre pokretljivosti koriste se na svim hrvatskim rijekama. U organiziranom raftingu uključen je voditelj čamca (skipper) te osobna oprema za svakog člana posade: sigurnosni prsluk, neoprenska odjeća i obuća, kaciga i veslo. Rafting nije poželjan na rijekama ili njihovim dionicama koje obiluju uskim prolazima i drugim rizicima te krhkim sedrenim slapovima.




p.s. update by reggie

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković & rafting

- 08:04 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter