dom, kuća, okućnica

utorak, 01.05.2007.

Održavanje vagine iliti pičke

Dermatovenerologija je dio medicine koja se bavi infekcijama genitalnog područja. Tu se prije svega misli na infekcije ženskih spolnih organa, pogotovo vagine.
Kao i gastrointestinalni sustav, vagina iliti pička se smatra vanjskim dijelom tijela. Zbog specifičnih uvijeta vagina iliti pička je podložna naseljavanju bakterijama. Međutim, u vagini iliti pički vladaju specifični uvjeti koji pogoduju razvoju acidofilnih bakterija koje predstavljaju normalnu neinfektivnu floru. Takove bakerije luče miječnu kiselinu koja snižava pH vagine i onemogućuje rast i razmnožavanje drugih potencijalno patoloških bakterija, gljivica i praživotinja. Promijena kiselosti vagine iliti pičke može nastupiti u uvjetima menstruacije, diabetesa, ali i korištenjem oralnih kontraceptiva. Tada može doći do razvoja vaginalnih gljivičnih infekcija Candidom albicans.
Neadekvatne higijenske navike ili naprotiv, održavanje higijene neprikladnim sredstvima može uzrokovati infekcije kao što su vulvovaginitis, cervicitis, endometritis, endomiometritis ili tuboovarijalni apsces.
Mikroorganizmi koji obično uzrokuju takve infekcije jesu gljivica Candida albicans, protozoa Trichomonas vaginalis, te bakterije Gardnerella vaginalis, Bacillus fragilis, Clostridium i iznimno opasna Chlamidia. Ova potonja te Trichomonas vaginalis su spolno prenosive! Gardnerella vaginalis kod muškarca može uzrokovati balanopostitis, ali njena prisutnost na penisu iliti kurcu i u mokraćnoj cijevi muškarca obično nije povezana s kliničkim manifestacijama. Dakle, bakteriju nalazimo i kod muškarca i kod žena te je moguć uzajamni prijenos tijekom spolnog odnosa. Važno je naglasiti da sve to nisu nimalo ugodne, niti imalo bezazlene infekcije. Primjerice, infekcije bakterijom Chlamidiom mogu u konačnici, ako se ne liječe, izazvati čak i neplodnost! Stoga ih je neophodno pravodobno otkriti i na vrijeme liječiti i to kod oba partnera. Za liječenje se koriste ginekološki antiinfektivi.

Registar lijekova u RH 2006:

G01 Ginekološki antiinfektivi i antiseptici
G01A Ginekološki antiinfektivi i antiseptici
G01AA Antibiotici
klindamicin – Dalacin V, Klimicin V
nistatin + oksitetraciklin - Geonistin
G01AD Organske kiseline
mliječna kiselina - Vagisan
G01AF Derivati imidazola
ekonazol – Ecalin
klotrimazol – Plimycol, Canesten
metronidazol – Medazol
mikonazol – Rojazol, Gyno-Daktarin
G01AX Ostali antiinfektivi i antiseptici
polikrezulen – Albothyl
povidon-jodid – Betadine
interferon (ljudski, leukocitni, nativni) – Interferonski vagitoriji

Klotrimazol
Klotrimazol se osim kao dermatik koristi u obliku vaginaleta za liječenje vaginalnih infekcija gljivicama. Tijekom liječenja vaginaletama preporučuje se suzdržati od spolnog odnosa zbog moguće infekcije partnera ili reinfekcije. Zbog moguće reinfekcije također se preporučuje istodobno liječenje partnera.
Liječenje vaginaletama se ne provodi tijekom menstrualnog krvarenja i treba ga završiti prije početka mjesečnice.
Registrirani u RH za 2006: Plimycol (PLIVA); Canesten (Bayer Pharma)

Nistatin + oksitetraciklin
Oksitetraciklin je bakteriostatski antibiotik širokog spektra djelovanja. Inhibicijom sinteze bjelančevina oksitetraciklin djeluje bakteriostatski na brojne gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, klamidije, rikecije, spirohete i neke protozoe.
Nistatin je antibiotik sa antimikotičkim učinkom. Djeluje fungistatski i fungicidno na Candidu albicans. Ova kombinacija se koristi za lokalno liječenje vulvovaginitisa i cervicitisa uzrokovanih Candidom albicans i ostalim gljivicama i bakterijama osjetljivima na nistatin i oksitetraciklin.
Registrirani u RH za 2006: Geonistin (PLIVA)

Metronidazol
Metronidazol je antimikrobni lijek i antiprotozoik, odnosno antiinfektivni lijek i antiseptik u ginekološkoj primjeni, derivat nitroimidazola. Metronidazol NIJE antibiotik nego antimikrobni kemoterapeutik! Koristi se i sustavno u obliku tableta. Osim na Trichomonas vaginalis, metronidazol djeluje i na bakterije kao što su vrste Clostridium, Bacterioides, a efikasan je i protiv ameba. Mehanizam djelovanja mu se temelji na redukciji nitro skupine u molekuli metronidazola u stanicama bakterija i protozoa. Tako nastala forma lijeka uzrokuje razdradnju DNA bakterija i protozoa. Primjenjen u obliku vaginaleta ne ulazi previše u krvotok pa nema štetne toksičnosti niti sistemskih nuspojava.
Registrirani u RH za 2006: Medazol (BELUPO)

- 11:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter