dom, kuća, okućnica

srijeda, 02.05.2007.

Nakon 1. maja i graha, dobro dođe malo Orbitrek a

Želite održavati kondiciju i zdravlje uz pomoć fitnessa, ali skeptični ste i oklijevate kada je riječ o odlasku u teretanu? Možda vam nedostaje vremena kako biste uspješno balansirali sve poslovne i privatne obveze, možda se ne osjećate ugodno pokazivati svoje zapušteno tijelo gomili neznanaca? Možda vam je teretana preskupa ili se jednostavno nalazi predaleko od mjesta na kom živite?

U svakom slučaju, nabava opreme za kućno vježbanje može vam se učiniti najsretnijim rješenjem, no ono ima i ozbiljnih nedostataka. Potražili smo mišljenje stručnjaka iz zagrebačkog centra FirstFitness & Squashtower – jednog od najbolje opremljenih mjesta za fitness u Hrvatskoj, sa 70 radnih površina.

Njihovi treneri klijentima pomažu sastaviti individualne programe vježbanja, uzimajući u obzir osobne preference, zdravstveno stanje i razinu fizičke kondicije. Jednog od njih upitali smo što misli o nabavi fitness sprava za vježbanje kod kuće:

"Prije početka vježbanja na bilo kojoj spravi, bez obzira nalazi li se ona u fitness centru ili kod kuće, svakako je preporučljivo konzultirati se s liječnikom i stručnjakom za fitness, jer o zdravstvenom stanju osobe ovisit će intenzitet i vrijeme vježbanja" rekao nam je trener Vibor. S obzirom da rijetki imaju mogućnost zaista dobro opremiti svoj kućni prostor za vježbanje, on osobno protiv je nabavljanja pojedine sprave za rad kod kuće jer smatra da u tom slučaju brzo može doći do zasićenja, dok fitness centri nude raznovrstan i individualno prilagođen program vježbanja.



Ako se želite ozbiljno baviti fitnessom, stručnjaci će vam sigurno preporučiti da to radite na najboljoj dostupnoj opremi i pod nadzorom stručnjaka. No, ako ipak iz nekog od ranije navedenih razloga želite posegnuti za nekim priručnim kućnim rješenjem, najvažnije stvari na koje morate obratiti pozornost su:

- oprema koju kupujete treba biti primjerena vašim interesima i tjelesnom stanju. Trebali biste moći uživati u aktivnostima koje izaberete, ali one bi vam opet trebale pružati dovoljno izazova kako budete napredovali. Sprave kojima ćete se koristiti moraju imati opciju podešavanja opterećenja, brzine i trajanja pri određenoj vrsti vježbe.

- oprema bi trebala uključivati komponente u za aerobik i za trening snage, ali ne treba zapostaviti ni običnu strunjaču za istezanje i rad na abdomenu. Aerobne vježbe – poput trčanja, hodanja vožnje bicikla i sprava koje imitiraju te aktivnosti pomažu pri sagorijevanju masnoća i podižu razinu "dobrog" kolesterola HDL-a, jačajući pritom srce i pluća. U treningu snage koristimo se utezima i strojevima koji se "opiru" našim pokretima, čime jačamo mišiće, kosti i metabolizam te snižavamo "loši" kolesterol LDL. Istezanjem održavamo mišiće i zglobove fleksibilnima, što nas štiti od ozljeda i bolova.

- također, treba imati na umu da kod sprava za fitness najčešće vrijedi pravilo "koliko para, toliko muzike". Kvalitetni i pouzdani proizvodi ne mogu se proizvesti jeftino, tako da je najbolje zaboraviti na razne TV-prodaje koje obećavaju čudesne rezultate za malo uloženog novca



Bez sumnje najpopularnija fitness sprava u posljednje vrijeme je Elliptical Trainer, za koju se u nas uvriježio naziv Orbitrek, koji se ponekad piše kao "Orbi track" ili drugačije. Riječ je o kombinaciji stacionarnog bicikla i pokretne trake, koja se koristi za simulaciju hodanja ili trčanja. Orbitrek nudi kardiovaskularnu vježbu u širokom rasponu jačine i njegova je primarna funkcija poboljšanje rada srca – no, njime se razvijaju i mišići na gornjem i donjem dijelu tijela. Pokreti nogu na ovoj spravi su kružni – iako je riječ o simulaciji kretanja, zapravo "lebdimo" u zraku dok okrećemo pedale.

Istraživanja su pokazala da je Orbitrek, odnosno Elliptical Trainer, najbolja sprava tog tipa na tržištu, upravo zato jer kombinira učinak "trčanja" na traci i "vožnje" bicikla. Trake za trčanje, iako nude veliku energetsku potrošnju u malom vremenskom periodu, danas se sve manje koriste, jer istraživanja su pokazala da pri upotrebi nastaju velika opterećenja na zglobove – posebno gležnjeve, koljena i kukove. Pri tome su moguće ozbiljne ozljede i zato stručnjaci više ne preporučuju upotrebu takvih traka. S druge strane, Orbitrek nudi otprilike istu energetsku potrošnju, ali bez takvog opterećenja na zglobove i zato je nesumnjivo bolji.

Zaključak? Bez obzira odlučite li se za vježbanje u fitness centru ili kod kuće, svakako ranije potražite savjet stručnjaka, jer moguće je da riskirate više nego što biste mogli dobiti. A ako ste ozbiljno naumili dovesti svoje tijelo u red, štednja i potraga za niskim cijenama sasvim sigurno nisu baš najbolje ideje.


- 08:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter