dom, kuća, okućnica

petak, 29.12.2006.

Cisco umrežavanje






Glavni proizvodi:

Cisco 827 ADSL Router | Cisco Catalyst 3524-PWR XL | Cisco 1700 Modular Access Router | Cisco Catalyst 2900 Series LRE XL Switch

Field Office - Koristeći opcionalni ADSL WIC, Cisco 1700 serija usmjerivača omogućuje sigurnu vezu do glavnog ureda, što djelatnicima koji rade od kuće donosi pristup do istih intranet resursa tvrtke (vijesti, molbe za osiguranja i HR ili online izviješće o učinjenim troškovima) kao i djelatnicima koji fizički rade u uredu. Opcionalni VPN modul za Cisco 1700 seriju ima hardverski temeljenu enkripciju na T1/E1 brzinama, što osigurava maksimalnu iskorištenost usmjerivača. Ako se pristup na Internet ostvaruje preko ADSL veze, tvrtka može troškove pristupa Internetu održati niskima, bez kompromisa na strani funkcionalnosti. Cisco 1700 usmjerivači omogućuju QoS, jaku zaštitu i udaljeno upravljanje, što omogućuje korištenje ADSL-a kao poslovne tehnologije.

Djelatnici koji rade od kuće - Djelatnici koji rade iz komfora vlastitog doma se često ubrajaju među najvrednije ljudske resurse tvrtke. Međutim, važno je otkloniti osjećaj udaljenosti ili odvojenosti od djelatnika koji fizički rade u tvrtkinim uredima. Jedan od načina na koje djelatnike možete informirati je da ih spojite na tvrtkine resurse (vijesti, HR i osiguranja, online izviješća o učinjenim troškovima). U ovom primjeru djelatnik radi od kuće i koristi Cisco 827 ADSL usmjerivač koji ga preko Interneta spaja na glavni tvrtkin ured. Pritom su veza do ureda i zaštita podataka ostvareni preko VPN mreže.

Koristeći virtualni LAN, menadžeri mreža mogu implementirati veću razinu zaštite podataka i poboljšati performanse LAN mreže. Catalyst 2900 XL i 3500 XL se brinu da podatkovni paketi budu proslijeđeni samo stanicama unutar određenog VLANA-a, čime se stvaraju odvojene collision domene između grupa portova na mreži i umanjuje se nepotrebni mrežni promet.

- 11:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.12.2006.

Vladimir Šeks i infarkt


Povodom infarkta želim mu brzo ozdravljenje!

- 10:58 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 27.12.2006.

Hepatitis

Zarazne bolesti

Što je to?
Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njezinih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). U nekim slučajevima, akutni hepatitis prelazi u kronično stanje, ali kronični hepatitis se može također razviti samostalno.

Uzroci bolesti
Većina slučajeva hepatitisa je izazvana virusima koji napadaju jetru, a označeni su slovima od A do G. Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni.
Hepatitis A, prije nazivan zarazni hepatitis, uvijek je akutan i nikad ne postaje kroničan. Virus se izlučuje stolicom i prenosi zagađenom hranom i vodom. Jedenje školjki iz vode zagađene kanalizacijom čest je način zaraze hepatitisom A. On se također može dobiti bliskim kontaktom s osobama zaraženim virusom.
Virus hepatitisa B, prije nazivan serumski hepatitis, nalazi se u spermi, krvi i slini. On se obično širi transfuzijama krvi, zaraženim iglama i spolnim kontaktom. Kontrole krvi su smanjile rizik zaraze transfuzijom. Virus ne uništava izravno stanice, ali se čini da aktivira stanice imunološkog sustava, koje izazivaju upalu i oštećenje jetre. 5% slučajeva prelazi u kronični oblik.
Virus hepatitisa D može se razmnožavati samo kad se pričvrsti na virus hepatitisa B, tako da hepatitis D ne može postojati ako nije prisutan virus hepatitisa B. Kod 1-10% bolesnika s hepatitisom B kasnije se razvije kronični hepatitis, a hepatitis B može postati kroničan bez akutne faze
Virus hepatitisa Cse također može prenijeti transfuzijama krvi, zaraženim iglama, a i spolnim putem. Zahvaljujući kontrolama krvi, rizik zaraze transfuzijom je sada mnogo manji. Može se prenositi i putem ozljeda na koži. Kod oko 10% do 60% bolesnika s akutnim hepatitisom C razvije se kronični oblik, koji se može pojaviti bez prethodne akutne faze.

Tko i kako obolijeva od hepatitisa?
Hepatitis A je hepatitis s kojim se ljudi najčešće susreću prilikom putovanja u strane zemlje. Voda i hrana zagađene fekalijama glavni su izvori infekcije, i zaražene osobe ga mogu prenijeti na druge ako ne provode stroge higijenske mjere. Rizik je mali ako se higijenske mjere dobro primjenjuju, posebno kod mijenjanja pelena djeci i njege oboljelih osoba..
Hepatitis B se može prenijeti spolnom aktivnošću. Trudnice s hepatitisom B mogu prenijeti virus na dijete. Vjerojatnije je da će djeca postati kronični nosioci virusa nego odrasle osobe. Virus može ući kroz posjekotine, ogrebotine i druge ozljede kože. Rizik postoji i za zaposlene u bolnicama izložene ljudskoj krvi i proizvodima od krvi, policajce, vatrogasce, zaposlene u institucijama za mentalno oboljele, zatvorenike, i emigrante iz područja u kojima je stopa obolijevanja visoka. Također se zna da se virus prenosi zagađenim medicinskim instrumentima, osobito onim koji se koriste kod više od jedne osobe. Osobe izložene povećanom riziku su intravenski narkomani i homoseksualci.
Hepatitis D se pojavljuje samo kod osoba s hepatitisom B.
Osobe kod kojih postoji velik rizik obolijevanja od hepatitisa C uključuju intravenske ovisnike o drogama, intranazalne ovisnike o kokainu, osobe koje su se podvrgle body-piercing-u, i primaoce transplantiranih organa. Čini se da promiskuitet kao i dugotrajne spolne veze sa zaraženim partnerom povećavaju rizik. Rizik se povećava s učestalošću spolne aktivnosti i intimnog ponašanja, kao što je korištenje zajedničke četkice za zube. Osim ako infekcija kod trudnice s ovim virusom nije jaka, nije vjerojatno da će ga prenijeti na dijete. Čak i uz ove faktore rizika, još uvijek se za 40% bolesnika ne zna način zaraze ovim oblikom hepatitisa.

Simptomi
Simptomi akutnog virusnog hepatitisa mogu se pojaviti naglo ili postupno. Mogu biti tako blagi da ga bolesnici zamijene s gripom. Skoro svi bolesnici osjete određeni umor i često imaju blago povišenu temperaturu. Probavne smetnje su vrlo česte, uključujući mučninu i povraćanje, opći osjećaj nelagode u trbuhu ili oštriju bol koja može biti lokalizirana u gornjem desnom kvadrantu. To može dovesti do gubitka apetita, gubitka na težini i dehidracije. Nakon oko dva tjedna, tamna mokraća i žutica (žućkasta boja kože i sluznica) razvija se kod nekih, ali ne kod svih bolesnika. Oko polovice svih bolesnika s hepatitisom ima stolice svijetle boje, bolove u mišićima, osjeća pospanost, razdražljivost i svrbež (obično blag). Proljev i bolovi u zglobovima javljaju se kod otprilike četvrtine bolesnika. Jetra može biti bolna i povećana i većina bolesnika ima blagu anemiju. Kod oko 10% bolesnika, slezena je povećana.

Simptomi tipični za akutni hepatitis A
Simptomi hepatitisa A su obično blagi, posebno kod djece. Oni se obično pojavljuju dva do šest tjedana nakon izlaganja virusu. Kod odraslih bolesnika vjerojatnija je pojava povišene temperature, žutice i svrbeža koji mogu trajati od jednog do nekoliko mjeseci.

Simptomi tipični za akutni hepatitis B
Simptomi hepatitisa B se pojavljuju dugo nakon početne infekcije - obično nakon 50 do 150 dana. Mnogi bolesnici ne osjećaju simptome, ili su simptomi blagi i slični gripi. Oko 10% do 20% bolesnika ima povišenu temperaturu i osip. Mučnina je česta. Bolesnici s hepatitisom B mogu imati bolove u zglobovima.

Simptomi tipični za akutni hepatitis C
Ako se uopće pojave, simptomi se razvijaju oko mjesec ili dva nakon što je osoba zaražena hepatitisom C. Oni su obično blaži nego kod hepatitisa B. Oko 75% bolesnika ne pokazuje znakove žutice, a većina ne osjeća nikakve simptome.

Simptomi kroničnog hepatitisa
Hepatitis B i hepatitis C mogu prijeći u kronični hepatitis obično bez ikakvih ranih akutnih simptoma. Simptomi napredujućeg kroničnog virusnog hepatitisa mogu biti vrlo blagi i ne jači od blagog produljenja akutnih simptoma tijekom šest ili više mjeseci. Zapravo, kronični hepatitis C može biti prisutan čak i do 20 godina, a da ne izaziva ikakve očite poteškoće. Kod nekih bolesnika se razviju bolovi u malim zglobovima (npr. ruku) koji mogu biti takvi da se skoro ne razlikuju od simptoma reumatoidnog artritisa. Kod drugih bolesnika, hepatitis B ili C može dovesti do dugotrajnog invaliditeta ili zatajenja jetre prije nego što osjete bilo kakve simptome.

Kad se treba obratiti liječniku?
Obratite se liječniku kad se pojave prvi simptomi koji bi mogli upućivati na hepatitis, a obavezno ako se pojavi žutica (žuta boje kože i bjeloočnica), tamna mokraća ili svijetla stolica,

Koje pretrage se mogu napraviti?

Pretrage za dijagnosticiranje prisutnosti hepatitisa
Kod osoba kod kojih se sumnja da imaju ili prenose virusni hepatitis, liječnici će mjeriti određene tvari u krvi. Jedan od najvažnijih faktora koji upućuje na hepatitis je bilirubin, crveno-žuti pigment koji se normalno prerađuje u jetri i zatim izlučuje mokraćom. Kod bolesnika s hepatitisom, jetra ne može preraditi bilirubin, i nivoi bilirubina u krvi se povisuju, izazivajući žuticu. Liječnici će također tražiti u krvi povišene razine enzima poznatih kao aminotransferaze, koji se otpuštaju kad je jetra oštećena. One se obično povisuju prije nego što se razvije žutica i smanjuju se kad se ona pojavi.

Ispitivanja za utvrđivanje uzroka hepatitisa
Da bi se otkrilo koji je virus uzrokovao hepatitis, provode se testovi iz krvi. Neki od ovih testova mogu otkriti antigene hepatitisa, a to su dijelovi određenih virusa. No češće se otkrivaju posebna antitijela, a to su molekule u imunološkom sustavu domaćina koje napadaju specifične antigene. Antitijela se ne moraju pojaviti tjednima ili mjesecima nakon što se razvio hepatitis, tako da ako se ispitivanja provedu prerano, ona možda neće otkriti antitijela čak i kad je bolesnik zaražen. Antitijela su također prisutna i dalje nakon što se bolesnik oporavi, tako da pozitivni test na antitijela može upućivati na raniju infekciju, ali ne može uvijek odrediti da li je infekcija aktivna.

Ispitivanja za hepatitis A
Prva antitijela koja se stvaraju za borbu protiv virusa hepatitisa A su IgM antitijela. Ona se pojavljuju rano u tijeku bolesti i obično se mogu otkriti odmah nakon što se pojave simptomi. IgM antitijela nestaju tijekom oporavka, ali se IgG antitijela zadržavaju, upućujući na prethodnu infekciju.

Ispitivanja za hepatitis B i D
Test za hepatitis B mora se napraviti brzo kako bi se identificirao antigen, HBsAg, koji se nalazi u krvi u ranim fazama, ali nestaje u roku od četiri mjeseca osim ako bolesnik ne postane dugotrajni nosilac. Antitijela na antigen se pojavljuju tijekom oporavka i tada se mogu otkriti, čak i ako sam antigen nije ranije pronađen. Kako bi se dijagnosticirao hepatitis D korištenjem testa na antitijela, hepatitis B mora također biti otkriven.

Ispitivanje za hepatitis C
Nekoliko ispitivanja, posebno jedno poznato kao npr. ELISA, su na raspolaganju za otkrivanje antitijela na virus hepatitisa C. Antitijelo za hepatitis C se ne mora pojaviti tri do šest mjeseci nakon početka bolesti, tako da nepostojanje antitijela ne isključuje zarazu. Ako liječnik i dalje čvrsto vjeruje da je virus prisutan, može se provesti jedno drugo ispitivanje, lančana reakcija polimeraze(PCR). Pomoću PCR-a može se otkriti genetski materijal virusa.

Pretrage za kronični hepatitis
Ispitivanja krvi za kronični hepatitis uključuju mjerenja razina aminotransferaza, bilirubina i otkrivanje poteškoća zgrušavanja krvi. Također se provode imunološka ispitivanja za otkrivanje antitijela na virus hepatitisa. Ako bolesnik osjeća simptome kroničnog aktivnog hepatitisa šest mjeseci ili dulje, a virus se ne može otkriti, tada se obično sumnja na autoimuni hepatitis. Da bi se moglo potvrditi ovo stanje, rezultati ispitivanja mogu pokazivati visoke nivoe imunih faktora zvanih serum globulini ili određenih antitijela na proteine jetre. Može se napraviti biopsija jetre kod akutnog virusnog hepatitisa uhvaćenog u kasnoj fazi ili kod ozbiljnih slučajeva kroničnog hepatitisa. Neki stručnjaci sada preporučuju biopsiju za sve bolesnike s kroničnim hepatitisom C, neovisno o težini bolesti, zbog opasnosti od oštećenja jetre i mogućeg razvoja ciroze čak i kod pacijenata bez simptoma. Biopsija pomaže da se odrede mogućnosti liječenja, stupanj oštećenja i dugoročna prognoza.

Liječenje - samopomoć + liječnik opće prakse

Liječenje akutnog virusnog hepatitisa
Kod blagih slučajeva virusnog hepatitisa, ne postoji niti je potrebno liječenje lijekovima ili neko drugo liječenje Nikakva dijeta i uzimanje vitamina nisu se pokazali osobito korisnim, iako se preporuča laganija hrana s manje masti. Uzimanje više manjih obroka tijekom dana, tako da obilniji budu ujutro, može pomoći sprečavanju gubitka težine i smanjiti mučninu. Jetra prerađuje mnoge vrste lijekova, tako da čim je hepatitis dijagnosticiran, bolesnik treba prestati uzimati sve lijekove, uključujući lijekove koji se izdaju bez recepta, osim onih koje liječnik izričito prepiše ili preporuči. U nekim slučajevima, liječnik može prepisati lijekove koji imaju vrlo mali utjecaj na jetru kako bi olakšao simptome hepatitisa, kao što su mučnina ili jak svrbež. Svi bolesnici se trebaju suzdržati od alkohola i spolnih kontakata tijekom akutne faze. Iako većina bolesnika s hepatitisom osjeća umor i potrebno im je više odmora nego uobičajeno, mogu biti fizički aktivni koliko to žele, a da to ne utječe na oporavak. Zapravo, bolesnike treba poticati da budu aktivni koliko god mogu. Depresija je česta, posebno kod ljudi koji su navikli na aktivan život. U većini slučajeva hepatitisa oporavak je potpun. Kod pojave akutnog hepatitisa, potrebne su periodične posjete liječniku radi ponovljenih ispitivanja krvi, a njihova učestalost ovisi o tome kako se bolesnik osjeća. Ako se simptomi još pojavljuju nakon tri mjeseca, a laboratorijski nalazi i dalje upućuju na prisutnost virusa, ispitivanja treba provoditi svakih mjesec dana. Ako su simptomi prisutni i dalje nakon 6 mjeseci, može biti potrebna biopsija da bi se utvrdilo eventualno oštećenje jetre.

Liječenje - specijalističko
Bolničko liječenje je potrebno samo kod osoba kod kojih postoji velik rizik od komplikacija, kao što su trudnice, starije osobe, bolesnici s drugim kroničnim bolestima, ili oni koji imaju jaku mučninu i povraćaju pa im je potrebno davati tekućinu intravenski. Osnovni ciljevi liječenja akutnog virusnog hepatitisa su osiguravanje odgovarajuće prehrane, kako bi se spriječilo dodatno oštećenje jetre, i sprečavanje prenošenja na druge osobe.

Liječenje fulminantnog akutnog hepatitisa
Kod bolesnika kod kojih se razvije fulminantni hepatitis tj. otkazivanje jetre, liječenje je usmjereno na zahvaćene organe i sustave. Nikakvi lijekovi, uključujući kortikosteroide, nemaju djelovanje na samo stanje. Transplantacija jetre trenutno je jedini način liječenja za spašavanje života kod fulminantnog hepatitisa i ima stopu preživljavanja do 60%. Bez transplantacije jetre, vjerojatnost preživljavanja je samo 20%. Cilj liječenja svih oblika kroničnog hepatitisa je olakšavanje simptoma, sprečavanje razvoja ciroze, smanjenje nivoa virusa i omogućavanja preživljavanja. Liječenje kroničkog virusnog hepatitisa veoma se razlikuje od liječenja kroničnog autoimunog hepatitisa, tako da je ispravna dijagnoza izuzetno bitna.

Prognoza

Prognoza akutnog virusnog hepatitisa
Kod većine slučajeva akutnog virusnog hepatitisa, oporavak je potpun i jetra se vraća u normalno stanje u roku od dva do osam tjedana. Kod malog broja slučajeva hepatitisa B ili C, to stanje može biti produženo i do oporavka ne dolazi niti za godinu dana. Kod malog broja tih pacijenata može se razviti kronični hepatitis. U rijetkim slučajevima razvija se fulminantni hepatitis. Osobe koje su zaražene virusom hepatitisa nastavljaju stvarati antitijela za taj specifični virus. To znači da se ne mogu ponovno zaraziti tim istim virusom hepatitisa. Nažalost, nisu zaštićeni od drugih tipova virusa.

Prognoza kroničnog hepatitisa
Bolesnici s kroničnim hepatitisom koji imaju malo simptoma općenito imaju dobru prognozu, uz mali rizik od razvoja ciroze. Međutim, kod kroničnog aktivnog hepatitisa, biopsije jetre često otkrivaju ožiljke koji upućuju na cirozu i oštećenje stanica jetre. Oštećena jetra utječe na skoro sve tjelesne procese, uključujući probavni, hormonalni i krvožilni sustav. Bez liječenja na kraju se može razviti poremećaj svijesti, krvarenje u želucu i crijevima ili zatajenje bubrega s posljedicama koje dovode život u opasnost.

Prevencija
Razdoblja najveće zaraznosti
Hepatitis A je zarazan dva do četiri tjedna prije nego što se razviju simptomi i nekoliko dana nakon toga. Osobe s hepatitisom B ili C mogu postati nosioci virusa nakon oporavka, čak i ako se ne razvije kronična bolest i simptomi nisu prisutni.

Način života kao preventivna mjera
Svakodnevne mjere opreza
Bolesnici s virusnim hepatitisom trebaju se suzdržavati od spolne aktivnosti ili poduzimati stroge mjere opreza ako to ne mogu. Vruća voda i temeljito čišćenje predmeta koje su koristili bolesnici važno je za sprečavanje širenja zaraze. Budući da se hepatitis A obično prenosi putem zagađene hrane, osobe zaražene virusom hepatitisa A ne bi trebale sudjelovati u pripremanju hrane za druge osobe, nažalost osobe su najzaraznije prije nego što se simptomi pojave. Ograničenja kod pripreme hrane nisu potrebna s drugim tipovima hepatitisa. Sa svim predmetima zagađenim krvlju bolesnika s hepatitisom B ili C mora se rukovati s posebnom pažnjom.

Putovanje u zemlje s velikim rizikom od hepatitisa
Putnici trebaju biti cijepljeni protiv hepatitisa A ako putuju na dulje vrijeme u zemlje u kojima se pojavljuju epidemije. Oni trebaju sami guliti i prati sve svježe voće i povrće. U prehrani bi trebalo izbjegavati rakove i školjke. Čak i kockice leda mogu uzrokovati infekciju, i treba koristiti samo pakiranu vodu u bocama za pranje zubi i za piće. Ako se voda ne može kupiti, vodu iz slavine treba prokuhavati deset minuta.

Cijepljenje i preventivne mjere za pojedine viruse

Prevencija Hepatitisa A
Standardna preventivna mjera protiv hepatitisa A su injekcije imunoglobulina. Iako se još ne daje rutinski djeci ispod dvije godine starosti, cjepivo se dokazuje sigurnim za djecu. Osobe koje se trebaju cijepiti su one koje žive u zajednicama u kojima se pojavljuju epidemije, osobe s kroničnim bolestima jetre, zdravstveni radnici izloženi virusu, i putnici u zemlje u razvoju. Putnici također trebaju primiti imunoglobulin ako posjećuju područja velikog rizika u roku od četiri tjedna nakon cijepljenja. Nuspojave su malobrojne, iako može doći do alergijskih reakcija.

Prevencija Hepatitisa B i D
Sva krv za transfuziju se sada ispituje na viruse hepatitisa B i C, što značajno smanjuje rizik zaraze iz ovog izvora. Nekoliko cjepiva može prevenirati hepatitis B, a djelotvorna su i sigurna, uključujući dojenčad i djecu. Također se pokazalo da programi cijepljenja smanjuju rizik od raka jetre. Ostali koji trebaju biti cijepljeni su osobe koje su imale spolne kontakte sa zaraženima, zdravstveni radnici koji mogu doći u kontakt s zaraženom krvi ili tjelesnim tekućinama, i osobe koje često putuju ili se zadržavaju dulje vrijeme u zemljama s velikom učestalosti ove bolesti. Tri doze primijenjene tijekom šest mjeseci su obično potrebne kod odraslih. Alkoholičari, koji često imaju slabiji odgovor, moraju biti zaštićeni visokim dozama. Mali postotak ljudi ne razvija imunitet čak i kad je cjepivo dano opetovano. Cjepivo gubi djelovanje nakon pet godina kod oko trećine osoba koje su ga primile, ali vrijednost dopunske doze nije sigurna. Sprečavanjem hepatitisa B također se sprečava hepatitis D. Čini se da je testiranje trudnica na hepatitis B i zatim liječenje djece zaraženih majki odmah po rođenju vrlo djelotvorna preventivna strategija za novorođenčad. Liječi se imunoglobulinom i serijom cijepljenja nakon rođenja, s jednim i šest mjeseci života.

Prevencija Hepatitisa C
Iako se krv za transfuziju ispituje na viruse hepatitisa B i C, osobe koje su ranije primile transfuziju - čak i prije više desetljeća - mogu biti u opasnosti. Te osobe se potiču na testiranje. Izbjegavanje izlaganja ili sprečavanje prijenosa je, međutim, još vrlo važno za nosioce hepatitisa i za one koji su s njima u kontaktu. Zaraženi bolesnici trebaju koristiti prezervative, možda čak i u vezama koje traju godinama. Partneri osoba zaraženih virusom hepatitisa B i C bez obzira na trajanje veze, trebaju izbjegavati zajedničko korištenje osobnih predmeta, kao što su britvice ili četkice za zube i suzdržavati se od spolne aktivnosti tijekom menstruacije ili infekcija koje izazivaju krvarenje u genitalnom ili urinarnom području. Intravenski narkomani trebali bi koristiti jednokratne igle i ne posuđivati rabljene igle i pribor drugim ovisnicima.

- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 22.12.2006.

Konfiguracije sa Intel Core 2 duo i Cubase

Čeprkajući malo po netu naišao sam na konfiguracije koje su me jako zanimale jučer. I doznao sam da ljudi uglavnom vrte Cubase 3 SX, a ne moj omiljeni Cubase 2 SX. Al nije važno jer imam i Cubase 3 SX.


Konfiguracije su sljedeće:

Mobo: Asus P5B, Intel P965, AMI BIOS 211
CPU: Intel Core 2 Duo E6600 2,4 Ghz
RAM: 2GB Samsung DDR2 800
Power: Zalman ZM 460 APS 460 W
Cooling: Artic Freezer Pro7
HD: 2x Samsung SP2014 200 GB
Matrox Millenium P650 128 MB
2x UAD-1, Software 4.3
RME Multiface I
Cubase SX 3.1
Win XP Home SP2


Mobo: Asus P5B
CPU: Intel Core 2 Duo E6600 2,4Ghz @7%
RAM: 2 x 1GB Corsair DDR2 800
Power: Sea Sonic S12-430
Cooling: Scythe Ninja PLUS SCNJ-1000P
HD OS: WD Raptor WD740ADFD
HD audio: WD Caviar SE16 WD5000KS 500 GB
Geforce 6200 TC Passiv
Sunix firewire800 PCIe card (for fireface)
3 x UAD-1 PCI, Software 4.3
2 x RME Fireface
Cubase SX 3.1.1
Win XP Pro SP2



ASUS W2Jc Laptop 17" WXGA
Core Duo Centrino 2.0Ghz CPU
2Gb 667Mhz RAM
ATI Radeon X1600 Pro 256Mb VRAM GPU running 2 x ASUS 19" Wide PW191 LCD Screens
120Gb Internal Harddrive
2 x 300Gb External USB 2.0 Harddrives
1 x UAD-1 In Magma Expansion Chassis
Tascam DM3200, MOTU 828Mk1, Presonus Inspire 1394 Firewire Audio Interfaces
Steinberg Cubase SX3
Windows XP Pro SP2

Dell 9400 Core Duo 2.0GHz 1GB Ram
Win XP Home
Cubase SX3.1
Protools 7.1 LE
Fxpansion Wrapper V2.1
Digi 002R
Magma 7 Slot PCI Chassis
Magma Expresscard 54 to PCI adapter

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.12.2006.

Jel se netko kuži u ovo?

Završeno je suđenje Petraču, narko afera je u ministarstvu vanjskih poslova i još hrpa domoljubnih pizdarija kojima bi se trebao baviti kao pravi domoljub, al mi se fakat ne da u ovo predbožično vrijeme. Ljepše mi se baviti Salminim sisama i načitanim djevojkama (čiji sam post maknuo jerbo nije linkao slike, pa se vidjelo ništa).

Ima jedna stvar koju me zanima, a nemam koga pitati (a mama i tata ne znaju, jebiga) pa ako netko zna da mi objasni.

Ime mu je Intel Core 2 duo. Neki najnoviji procesor koji valjda pere prozore, kuha kavu, šeta cucka i još sto čuda, al mene zanima samio jedna stvar: jel može raditi punim kapacitetom sa Cubase 2 SX (znam da postoji i Cubase 3sx i 4 al dvojka mi je najdraza)????

Mislim, ako je to procesor sa dve jezgre da ne ispadne da mi jedna radi dok druga hibernira.

Hoću full capacity!!!!!!!!!!



Ajd ako netko zna i želi napisati koju riječ bio bi mu zahvalan!

Evo slikica:



A ovo je Cubase




- 09:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 20.12.2006.

Jebote Salma

- 14:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.12.2006.

ZERP prijevara

Zaštičeni ekološki ribolovni pojas je prijevara jerbo ne postoji u međunarodnom pravu.

Postoji samo Gospodarski pojas, a to naši dragi političari neće proglasiti, iako je to prijedlog HSP-a.

Pičkin dim i suva grabovina.

- 10:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 16.12.2006.

Beatles

- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.12.2006.

Marko Perković Thompson objavio je novi album

- 09:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 12.12.2006.

Volim načitane djevojke





- 14:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.12.2006.

Stjepan Mesić - Kako sam se prosrao

- 08:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 08.12.2006.

Bežični internet

1. Bežično umrežavanje

1.1. Cisco Aironet 1200 Access Point
Cisco Aironet 1200 Access Point predstavlja standard u enterprise rješenjima gdje su potrebne visoke performanse, sigurnost, upravljivost i potpuna fleksibilnost pri bežičnom umrežavanju. Modularan dizajn Cisco Aironet 1200 AP-a osigurava pojedinačnu ili dvostruku radio konfiguraciju za konekcije do 54 Mbps propusnosti u 2.4 i 5 GHz spektru, te je posve kompatibilan sa IEEE 802.11a, 802.11b i 802.11g standardima. Omogućivši brojne mogućnosti u konfiguraciji i nadogradnji, Cisco Aironet 1200 serija podržava raznolikost u odabiru bežičnih pristupnih korisnika.
Cisco Aironet 1200 AP serija u potpunosti iskorištava prednosti Cisco IOS operativnog sustava gdje se osigurava jednostavnost konfiguracije, uporabe i održavanja cjelokupne bežične mreže, te predstavlja okosnicu Cisco SWAN rješenja (Cisco Structured Wireless-Aware Network).



Slika 6.1 Cisco Access Point 1200


1.1.1. Modularnost

Cisco Aironet 1200 serija je posebno dizajnirana za zaštitu trenutnih i budućih ulaganja u mrežnu infrastrukturu. 802.11a radio podržava prijenos podataka do 54Mbps na 8 nepreklapajućih kanala. 802.11g radio podržava brzine do 54Mbps na 2.4GHz spektru, gdje se AP može konfigurirati isključivo za podršku 802.11g korisnika ili za istovremenu podršku 802.11b i 802.11g korisnika.
Cisco Aironet 1200 korisnicima omogućava fleksibilnost u brojnim mogućnostima nadogradnje uređaja prema korisničkim potrebama i nadolazećim novim tehnologijama. CardBus 802.11a moduli za nadogradnju se mogu jednostavno instalirati u Cisco Aironet 1200 seriju koja je originalno isporučena za 802.11b ili 802.11g standarde. Ujedno, 802.11b Mini-PCI radio modul instaliran u Aironet 1200 uređaje se može nadomjestiti sa 802.11g modulom za povećanje performansi.







1.1.2. Inteligentne mrežne mogućnosti za skalabilna, upravljiva rješenja

Cisco Aironet 1200 serija proširuje inteligentna mrežna rješenja za bežične pristupne točke. Cisco upravljačko sučelje (CLI – Command Line Interface) omogućava korisnicima da brzo i jednostavno implementiraju postojeća, te nadograđuju nova rješenja i mogućnosti Cisco IOS-a za bežične mreže. Korisnici pritom mogu upravljati i posve standardizirati svoju mrežu koristeći mogućnosti koje su već implementirali i razvili na svojim Cisco usmjernicima i preklopnicima.
Idealan izbor za enterprise rješenja, Cisco Aironet 1200 serija podržava virtualne LAN-ove (VLAN), kvalitetu usluga (QoS) i proxy mobile Internet Protocol. Cisco Aironet 1200 serija podržava do 16 potpuno upravljivih VLAN-ova bez obzira na odabrani način rada pristupne bežične točke. Time se korisnicima omogućava segmentacija LAN pravila i usluga, poput sigurnosti i QoS-a, prema različitim vrstama korisnika. VLAN-ovi mogu poslužiti za odvajanje korisničkog prometa od prometa gost-korisnika, te se tada još može napraviti daljnja podjelu prometa za npr. visoko prioritetni govorni promet (voice). Promet od i prema korisnicima može imati različite sigurnosne postavke koje se mogu podijeliti po različitim VLAN-ovima.



Na slijedećoj slici je dat prikaz Cisco Aironet 1200 rješenja za podršku 802.11b/g ili 802.11a standarda u jednom uređaju. Korisnici koji podržavaju različite 802.11 standarde mogu neometano međusobno komunicirati bez ikakvih prepreka, održavajući pritom pouzdan i nesmetan pristup svim mrežnim resursima.





Slika 6.4 Modularnost Cisco Aironet 1200 serije


Uz podršku za IEEE 802.1p QoS, omogućava se postavljanje prioriteta za željenu vrstu prometa. Promet osjetljiv na kašnjenja, poput govornog i video prometa, može biti prioritiziran iznad podatkovnog prometa za unapređenje kvalitete govora i videa, te se na taj način ujedno ostvaruje optimalno iskorištavanje mrežnih resursa za različite servise.
Uz proxy mobile IP mogućnost, korisnici se mogu neometano kretati održavajući pritom konekciju prema mreži. Proxy mobile IP kreira tunel između usmjernika na udaljenoj mreži i usmjernika u korisničkoj mreži. Korisnici tako mogu konstantno zadržati svoju IP adresu i pristup svojoj mreži i u trenucima kad se kreću izvan svoje mreže, pritom korisnicima nije potrebno instalirati nikakav dodatni softver čime se postiže ušteda u troškovima.

1.2. Cisco Aironet 802.11a/b/g Cardbus adapter

Cisco Aironet IEEE 802.11a/b/g bežični CardBus adapter omogućava visoke performanse uz propusnost od 54Mbps na 2.4 i 5GHz spektru. Cisco CardBus adapter je moguće postaviti za podršku samo 802.11b, 802.11g, 802.11a, dvostrukog 802.11a/g ili trostrukog 802.11a/b/g standarda, gdje se korisnicima u svim slučajevima omogućava sloboda bežičnog pristupa uz odlične performanse, sigurnost i upravljivost.








Glavne mogućnosti uključuju:

• Odličan domet i propusnost
• Sigurna mrežna komunikacija uz implementirani Cisco Wireless Security Suite za Wi-Fi pristup
• Aplikaciju za fleksibilnu i jednostavnu konfiguraciju, upravljanje i nadzor
• Podršku za "World mode" za međunarodni roaming


1.3. Sigurnost u bežičnom okruženju

802.11 specifikacija ima dva mehanizma za autentikaciju bežičnih LAN korisnika: otvorenu (open) autentikaciju, te dijeljenu ili (shared) autentikaciju. Ujedno, postoji još autentikacija na osnovu SSID-a i MAC adresa.

SSID autentikacija se radi na osnovu vrijednosti SSID-a (Service Set Identifier). Da bi se korisnik mogao spojiti na AP, mora znati ispravan SSID da bi dobio pristup na mrežu. Ovakav način ne nudi nikakvu privatnost i sigurnost kod razmjene podataka, niti zapravo autenticira korisnika na AP-u.
Korištenje SSID-a za autentikaciju je najslabiji oblik sigurnosne zaštite. Pomoću sniffer paketa se lako može utvrditi vrijednost SSID-a zbog toga što AP odašilje SSID-eve u plain-text formatu. Cisco je na svojim AP omogućio opciju onemogućavanja broadcast prijenosa SSID vrijednosti, međutim SSID je i dalje moguće otkriti sa sniffer-om - snimanjem paketa koje AP šalje. Načelno, SSID nije dizajniran, niti mu je namjena da bude ikakav sigurnosni mehanizam, te ga Cisco kao takvog ne preporuča kao sigurnosnu postavku.

Open autentikacija dozvoljava svim korisnicima autentikaciju na AP-u i sastoji se od dvije poruke: authentication request i authentication response. Takav način autentikacije je dovoljan ako želimo brzu konekciju korisnika na mrežu, bez ikakvih sigurnosnih postavki.
Ako enkripcija na AP-u nije postavljena, svaki korisnik koji zna vrijednost SSID-a se može spojiti na lokalni LAN. Međutim, ako omogućimo na AP-u WEP enkripciju, korisnik se može autenticirati na AP, međutim ako nema ispravan WEP ključ nema mogućnost pristupa lokalnom LAN-u zbog enkripcije podataka.
Open autentikacija ne pruža način provjere na AP-u da se utvrdi vjerodostojnost korisnika, te ako pritom ne omogućimo WEP, svaki korisnik ima pristup mreži.

Shared key autentikacija je drugi način autentikacije specificiran u 802.11 standardu. Takav način autentikacije specificira konfiguriranje statičkog WEP ključa koji se koristi za enkripciju challenge teksta kojeg šalje AP. Međutim, proces razmjene challenge teksta se odvija u bežičnom okruženju te je vrlo osjetljiv na man-in-the-middle način napada gdje uljez može skinuti plain-text challenge poruku i cipher-text odgovor od AP-a. Zbog brojnih nedostataka Cisco ga ne preporuča kod implementacije.

MAC address autentikacija nije specificirana u 802.11 standardu, međutim Cisco je podržava. Autentikaciju po MAC adresi je moguće koristiti u sprezi sa open ili shared autentikacijom, gdje na AP-u ili RADIUS serveru specificiramo dozvoljene MAC adrese korisnika.
Po 802.11 specifikaciji MAC adrese se šalju u clear text formatu, rezultat toga je da uljez može pomoću sniffer-a pročitati MAC adresu korisnika, te je naknadno iskoristiti za neovlašteni pristup.

1.3.1. Glavni nedostaci WEP enkripcije i 802.11 standarda

WEP enkripcija se temelji na RC4 algoritmu (symmetric key stream cipher). Ključevi za WEP enkripciju moraju biti jednaki na obje strane da bi uspjela razmjena podataka između korisnika i AP-a.
Testiranjem su 2001. godine potvrđeni glavni nedostaci WEP enkripcije koji se temelje na KSA (key scheduling algorithm) algoritmu u RC4 stream cipher-u. Statističkom analizom je utvrđeno da je za probijanje 128-bitnog WEP ključa potrebno 4 miliona paketa između AP-a i korisnika. Za bežične mreže to znači da je uljezu potrebno otprilike 4 sata komunikacije između AP-a i korisnika da bi se otkrio definirani 128-bitni WEP ključ.
Korištenjem dinamičkih WEP ključeva se ovaj problem može izbjeći, međutim da bi u potpunosti eliminirali nedostatke WEP-a moramo koristiti nove sigurnosne mehanizme koji uklanjaju njegove nedostatke.
802.11 standard trenutno ne podržava mehanizme za dinamičku promjenu WEP ključeva. WEP je definiran za podršku statičkih ključeva, tzv. preshared key-eva. Iz razloga što 802.11 autentikacija autenticira korisnički uređaj, a ne samog korisnika, gubitak takvog uređaja donosi ozbiljan sigurnosni problem u mreži gdje bi trebalo promijeniti WEP ključeve kod svih korisnika.


1.3.2. EAP/802.1X – LEAP

Alternativni pristup sigurnosti u WLAN-u je usmjeren na razvijanju sustava u kojem će biti omogućena centralizirana autentikacija i dinamička distribucija ključeva. Cisco Systems, Microsoft i druge organizacije su predstavile rješenje koristeći 802.1X i Extensible Authentication Protocol (EAP), omogućivši time povećanje sigurnosti WLAN mreža.

Postoje dva glavna elementa:
• EAP omogućuje bežičnim korisnicima podršku za različite tipove autentikacije, te komunikaciju sa različitim serverima poput RADIUS-a (Remote Access Dial-In User Service)
• IEEE 802.1X je standard za mrežni pristup

Kada korisnik unese korisničko ime i lozinku, bežični korisnik i RADIUS server rade obostranu autentIkaciju, gdje se korisnik autenticira prema unesenom korisničkom imenu i lozinci. RADIUS server i AP tada daju specifični korisnički WEP ključ koji će korisnik imati za tu sesiju. Korisnička lozinka i ključ sesije se tako nikad ne odašilju u prazno, preko bežične veze.

Slijed događaja je slijedeći:

• Bežični korisnik se asocira na pristupnu točku (AP)
• Pristupna točka blokira sve pokušaje korisnika da dobije pristup mrežnim resursima, sve dok korisnik ne unese svoje korisničko ime i lozinku
• Korisnik upisuje svoje korisničko ime i lozinku
• Koristeći 802.1X i EAP, bežični korisnik i RADIUS server na LAN-u provode obostranu autentikaciju preko pristupne točke. Može se koristiti više vrsta autentikacije. Jedna od njih je Cisco LEAP autentikacija, gdje RADIUS server šalje poziv za autentikaciju bežičnom korisniku. Korisnik tada koristi jednosmjerni hash algoritam korisničke lozinke, da bi odgovorio na zahtjev RADIUS servera. Koristeći svoju bazu podataka, RADIUS server kreira svoj vlastiti hash algoritam i uspoređuje dobiveni podatak sa korisničkom lozinkom. Kad RADIUS autenticira korisnika, proces se ponavlja unatrag, omogućivši time autentikaciju korisnika na RADIUS serveru
• Kada se obostrana autentikacija uspješno završi, RADIUS server i korisnik utvrđuju WEP ključ koji je različit za svakog korisnika. Korisnik tada koristi WEP ključ i priprema se uspostaviti sesiju
• RADIUS server šalje WEP ključ, koji se naziva ključ sesije, preko LAN-a na pristupnu točku (AP)
• Pristupna točka enkriptira svoj broadcast ključ sa tim ključem sesije i šalje enkriptirani ključ korisniku, koji koristi svoj ključ sesije za dekripciju
• Bežični korisnik i pristupna točka aktiviraju WEP i koriste ključ sesije i broadcast WEP ključ za svu komunikaciju do završetka te sesije
• Ključ sesije i broadcast ključ se mijenjaju u određenim intervalima definiranim u RADIUS serveru






LEAP omogućava dvije važne značajke koje su bolje od običnog WEP-a. Prva je obostrana autentikacija koja je gore opisana. Time se uspješno eliminira mogućnost man-in-the-middle
napada koji mogu biti ostvareni preko lažnih pristupnih točaka i RADIUS servera. Druga značajka je centralizirano upravljanje i distribucija enkripcijskih ključeva koje koristi WEP.



1.3.3. Poboljšanja WEP-a

Raspršivanje WEP ključa (WEP key hashing)
Kako su napadi na WEP uglavnom bili temeljeni na razbijanju slabih inicijalizacijskih vektora (IV) u enkriptiranom prometu koristeći jedan isti ključ, korištenje različitih ključeva po paketu je jedan od načina da se onemogući taj problem. Taj način onemogućava upotrebu slabosti inicijalizacijskog vektora za dobivanje WEP ključa, jer se u ovom slučaju koriste različiti ključevi. Da bi se spriječio napad za vrijeme kolizija inicijalizacijskog vektora, bazni ključ bi se trebao promijeniti prije nego se IV ponove. Pošto se inicijalizacijski vektori u opterećenim mrežama ponavljaju satima, mehanizam poput LEAP-a bi se trebao koristiti za promjenu ključeva.

Provjera integriteta poruke (Message Integrity Check)
Drugi nedostatak WEP-a je u njegovoj slabosti na izmjenu sadržaja poruke. Provjera integriteta poruke (MIC) štiti WEP okvir od izmjena. MIC se temelji na seed vrijednosti, odredišnoj i izvornoj MAC adresi, i teretu (koji mora ostati nepromijenjen, jer promjene u njegovoj veličini utječu na MIC vrijednost). MIC koristi algoritam raspršivanja za dobivanje željene vrijednosti, što je poboljšanje u odnosu na standardni CRC koji se obavljao u klasičnom WEP-u. Kad se koristi Cyclic Redundancy Check (CRC) moguće je neprimjetno promijeniti sadržaj korisnog tereta u okviru. Time je moguće izračunati razliku između bitova u dva CRC-a čija se vrijednost temelji na razlici bitova u porukama. Drugim riječima, okretanjem n bitova u poruci dobivamo deterministički skup bitova u CRC-u koji mora biti okrenut da bi se dobio ispravan CRC promijenjene poruke.
Pošto se okretanje bitova obavlja nakon RC4 dekripcije, to omogućava napadačima da okrenu važne bitove u enkriptiranoj poruci i ispravno namjeste CRC da bi prikazali izmijenjenu poruku vjerodostojnom.

Sažetak poboljšanja WEP-a
Za postizanje odgovarajuće razine sigurnosti na bežičnim mrežama je potrebno implementirati IPSec ili EAP/802.1X (LEAP), ali ne oboje. LEAP je jednostavniji za implementaciju i upravljanje od IPSec-a, te bi se trebao koristiti na mjestima gdje je poželjan visok i pouzdan stupanj sigurnosti.






1.3.4. Unapređivanje 802.11 standarda pomoću Cisco Wireless Security mehanizama

Cisco Wireless Security mehanizam se sastoji od nekoliko sigurnosnih postavki koje unapređuju postojeći 802.11 standard kod autentikacije korisnika i enkripcije podataka. Čitav mehanizam se sastoji od tri komponente:
• Autentikacijski framework
• Autentikacijski algoritam
• Privatnost podataka i algoritam za enkripciju podataka

Cisco je implementirao slijedeće sigurnosne postavke za pojedine komponente:

• 802.1X autentikacijski framework – IEEE 802.1X standard omogućava dobru podlogu za više vrsta autentikacija na mrežnom sloju
• Extensible Authentication Protocol (EAP) je Cisco autentikacijski algoritam – EAP Cisco Wireless vrsta autentikacije, poznatija kao Cisco LEAP (Light EAP), nudi podršku za centraliziranu, korisničku autentikaciju uz mogućnost generiranja dinamičkih WEP ključeva
• Temporal Key Integrity Protocol (TKIP) – Cisco je implementirao dvije komponente za unapređenje WEP enkripcije:
o Message Integrity Check (MIC) – funkcija MIC-a je efikasna autentikacija okvira za uklanjanje man-in-the-middle načina napada
o Per-Packet Keying – omogućava se enkripciju svakog okvira sa jedinstvenim dinamičkim WEP ključem gdje se uklanja mogućnost derivacije WEP ključeva
o Broadcast Key Rotation – dinamička rotacija ključeva za broadcast i multicast promet


1.3.5. Prikaz dodatnih mogućnosti sa implementacijom Cisco IOS-a

• Wireless domain services (WDS) – predstavlja skup Cisco IOS postavki koje unapređuju mobilnost WLAN korisnika i pojednostavljuju instalaciju i upravljanje WLAN-ima.
• Fast secure roaming – Cisco ili Cisco kompatibilni uređaji sada imaju podršku za fast secure roaming korištenjem Cisco Centralized Key Management (CCKM) protokola. Uz CCKM, autenticirani korisnik može jednostavno prelaziti na druge AP-e bez ikakvog kašnjenja u prijenosu podataka radi ponovne autentikacije. Fast secure roaming podržava aplikacije osjetljive na latenciju u mreži poput wireless voice over IP, enterprise resource planning, ili Citrix-based rješenja. Fast secure roaming je jedna od komponenti WDS-a.
• IEEE 802.1X usluga lokalne autentikacije – Cisco Aironet AP mogu biti konfigurirani kao lokalni RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) server za autentikaciju korisnika kada primarni AAA (Authentication, Authorization and Accounting) server nije dostupan. Lokalni server omogućava:
o Autentikacijske usluge za udaljene WLAN-e bez RADIUS servera
o Usluge backup autentikacije kod kvara primarnog RADIUS servera
Ovim načinom se omogućava ispravan rad udaljenih lokacija (Remote site survivability) pomoću lokalne IEEE 802.1X autentikacije na AP-u. AP pritom koristi IEEE 802.1X RADIUS Server koji podržava sve EAP (Extensible Authentication Protocol) tipove autentikacije koji rade na klasičnom Cisco IOS softveru. IEEE 802.1X usluga lokalne autentikacije je komponenta WDS-a.
• Wi-Fi Protected Access (WPA) – Cisco Aironet AP-i sa Cisco IOS-om imaju podršku za novu Wi-Fi Alliance specifikaciju za novi sigurnosni Wireless LAN standard. WPA se temelji na predloženom IEEE 802.11i sigurnosnom standardu koji bi se uskoro trebao ratificirati. WPA koristi IEEE 802.1X autentikaciju i TKIP enkripciju podataka.
• Cisco Wireless Security Suite za Cisco Aironet seriju uređaja podržava sve vrste IEEE 802.1X autentikacije uključujući: Cisco LEAP, Protected-EAP (PEAP), EAP-Transport Layer Security (EAP-TLS), i druge.
• Podrška za više ne-enkriptiranih SSID-eva – Nova verzija IOS-a ima podršku za konfiguraciju različitih SSID-eva sa različitim sigurnosnim postavkama, i različitim WVLAN-ima. Svaki AP ima podršku za jedan broadcast SSID koji se može koristiti za guest pristup korisnika.





1.3.6. Pogled u budućnost

Poznate su već sve slabosti WEP enkripcije i 802.11 autentikacije. IEEE unapređuje WEP sa TKIP-om i omogućava robusnu autentikaciju korištenjem 802.1X standarda da bi se postigla potpuna sigurnost 802.11 bežičnih mreža. IEEE organizacija je prihvatila korištenje jačih enkripcijskih mehanizama poput AES-a (Advanced Encryption Standard) koji je predložen za korištenje u nadolazećem 802.11i standardu. AES predstavlja enkripcijski algoritam najnovije generacije koji je odabran od strane NIST-a (National Institute of Standards and Technology) te će omogućiti 128 i 256 bitnu enkripciju pri prijenosu podataka. Trenutna su predviđanja da AES 256-bitni standard neće biti moguće probiti ni pojavom kvantnih računala.

Donedavno se Cisco LEAP smatrao najboljom opcijom sigurnosne implementacije u bežičnim mrežama. Cisco LEAP je dvostrani autentikacijski algoritam koji podržava dinamičku derivaciju sesijskih ključeva. Uz Cisco LEAP, dvostrana autentikacija se temelji na shared secret informaciji, korisničkom pristupnom šifrom – koja je poznata korisniku i mreži, a koristi se kao odgovor na zahtjev između korisnika i RADIUS servera.
Poput mnogih autentikacijskih algoritama koji se temelje ne šiframa ili zaporkama, Cisco LEAP je osjetljiv na dictionary napade gdje uljez pokušava nasilni upad u mrežu velikim brojem pokušaja različitih riječi ili znakova. Sigurnost ovdje uvelike ovisi o pravilnom izboru šifre koja ne bi smjela biti manja od 8 znakova, sa uporabom malih i velikih slova, brojeva, te specijalnih znakova. Ispravnom politikom postavljanja sigurnosnih zaporki se uvelike može onemogućiti mogućnost dictionary napada na korisničke mreže.

Cisco je radi toga nedavno omogućio uporabu EAP Flexible Authentication via Secure Tunneling (EAP-FAST) protokola za korisnike koji žele implementirati 802.1X EAP protokol koji ne zahtijeva digitalne certifikate, te koji nije osjetljiv na oblik dictionary napada.

- 09:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.12.2006.

Branimir je pušten iz pritvora kući u Osijek

Za nešto više od mjesec dana skinuo je 30 kila.


To se zove dijeta!

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter