dom, kuća, okućnica

ponedjeljak, 22.05.2006.

Hollywood

Filmska tvornica snova, Hollywood, jedno je od rijetkih mjesta na svijetu koje realističnu dimenziju ljudskih života nastoji pretvoriti u bajku sa sretnim svršetkom.
No, ta nametnuta liričnost i nestvarna romantika u stvarnim ljudskim vezama ne može dugo trajati pa se često, i u svojim najreprezentativnijim primjerima, vrlo brzo počne urušavati. S tim u vezi, danas smo sve češće svjedoci vijesti koje potvrđuju kako stvarnost na filmu nije i odraz ljudske svakodnevice. Tako je veliki medijski prostor ovih dana zauzela objava razvoda jednog od najpoznatijih i, kako se do sada činilo, najperspektivnijih svjetskih parova, Brada Pitta i Jennifer Aniston. Nakon četiri i pol godine braka i sedam godina ukupnog poznanstva, njih su se dvoje odlučili rastati. Potvrda kako će među njima doista doći do razlaza uslijedila je nakon mnoštva priča objavljivanih posljednjih mjeseci u brojnim tabloidima o njihovim bračnim usponima i padovima, uključujući i onaj da je Pitt htio postati otac, ali je Aniston bila neodlučna u zasnivanju obitelji.
U zajedničkoj izjavi Pitt i Aniston ističu kako su se na razvod odlučili sporazumno te naglašavaju da taj čin nije rezultat brojnih spekulacija, koju su objavili tabloidi. Kako stoji u diplomatski sročenoj pismenoj noti, ta je odluka rezultat pomnog promišljanja, a njih će dvoje i dalje ostati vjerni i brižni prijatelji s velikom ljubavi i divljenjem jednog prema drugome. No, kako pišu neki američki listovi, uzrok razlaza poznatog para mogla bi biti i navodna Pittova vaze s prelijepom Angelinom Jolie, njegovom partnericom u filmu »Mr and Mrs Smith«.
Pitt i Aniston samo su najnoviji primjer u mnoštvu onih koji svojim privatnim krahovima pune stupce svjetskih tabloida te njihova životna priča nije jedinstvena. Neobičan je možda tek način komunikacije s medijima - srceparajuće priopćenje s molbom za ljubaznost i osjetljivost. Drugi se parovi, poput primjerice bivših partnera Angeline Jolie i Billyja Boba Thorthona, koji su svoju strastvenu ljubavnu zakletvu začinili i vlastitom krvlju, drukčije pokušali zaštititi od agresivnih medija. Njihovi su se odvjetnici, naime pobrinuli da u bračni ugovor na vrijeme uvrste klauzulu kojom se, u slučaju rastave, zabranjuje iznoštenje »prljavog rublja« u javnost.
No, raskidi veza ipak se, znaju to svi oni, ne mogu skriti. Stoga ih, katkad i unaprijed i kao usput, kako najbolje znaju i umiju da bi koliko-toliko zaštitili pravo na privatnost, sami najavljuju. Tako je nedavno i manekenka i glumica Andie MacDowell najavila raskid trogodišnjeg braka s trgovcem draguljima Rhettom Hartzogom. Neslavno se svršio i četvrti brak Lize Minneli i to nakon samo šesnaest mjeseci. Prema nekima trenutačno najseksipilniji muškarac na svijetu, Jude Law, ovih je dana i zakonski okončao svoj brak sa Sadie Frost, s kojom ima troje djece. Potpis za razvod se još nije ni osušio, a Law je već najavio vjenčanje sa Siennom Miller, djevojkom koju je upoznao na snimanju filma »Alfie«.
Nastavljačica tradicije »Taylor sindroma« Jennifer Lopez udavala se tri puta, a rastavljala dvaput. Koliko će potrajati aktualni brak pokazat će vrijeme, ali je indikativna nedavna izjava njezinog sadašnjeg supruga Marca Anthonyija kako »njezinu ljubav i pažnju mora plaćati skupim darovima«. I pjevač Lionel Ritchie ovih se dana razvodi od supruge Diane, koja od njega traži alimentaciju od 290 tisuća dolara mjesečno!
Promatrajući sve ove razlaze, čini se da je glumačka legenda Paul Newman bio u pravu kada je svojedobno izjavio da je za uspjeh braka u Hollywoodu važno samo jedno - ne živjeti ondje. On je sa suprugom Joanne Woodward u braku više od 40 godina u braku, a žive imanju izvan Los Angelesa. Potrebu fizičkog odmaka od tvornice snova za uspješnost braka shvatila je čini se i Julia Roberts, koja se nakon početnih razmirica sa suprugom Dannyem Moderom preselila na ranč u Teksasu. Mnogobrojni su i primjeri drugih glumaca koji su se povukli u osamu kalifornijskih planina (primjerice Sean Pean i Robin Wright dok je Susan Sarandon i Timu Robinsu i to bilo preblizu pa su se preselili u daleki New York).
Bogate i slavne raspuštenice, a potencijalno i udavače, (poput Nicole Kidman, nedavno rastavljene Halle Berry, Sharon Stone) predstavljaju zanimljivu društvenu kategoriju, koja je iznikla posljednjih desetljeća. One su financijski osigurane, tako da ne ovise o muškarcima, samostalne su i odražavaju mentalni sklop žena koje su same zato jer su to one odlučile i jer im to odgovara.
Ipak, kako ističu neki sociolozi i psiholozi, stalan trend rastava u filmskom svijetu dokazuje nestalnost prirode glumačkog poziva. Posao glumca ima jedinstvenu psihološku dimenziju sadržanu u činjenici da se glumac tijekom karijere transformira u brojne likove, što vjerojatno često prenosi i u život. Biti oženjen osobom koja se bavi istim zanimanjem nekima je blagoslov, a nekima može biti prokletstvo.

- 12:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter