dom, kuća, okućnica

srijeda, 26.04.2006.

Kupaći kostimi i genitalne infekcije


Jedan od najvećih problema koji se postavi pred žene kada kupuju kupaći kostim:kako izgledam u njemu. Da li je previsoko izrezan? Da li u njemu izgledam debelo? Nakon dugog traženja ste odabrali svoj kupaći kostim koji odgovara svim vašim željama i estetskim normama ni ne sluteći daljnje probleme s tim odjevnim predmetom, krenuli ste na more. Ljetovanje Vam može pokvariti infekcija rodnice i svrbež u području genitalija, problemi usko vezani uz kupaći kostim.

Mokri kupaći kostim i topla i vlažna okolina u rodnici stvaraju idealne uvijete za nastajanje svrbeža. Tokom ljetnih mjeseci žene bez obzira na dob pate od vaginalnih infekcija i svrbeža koji je često uzrokovan dugotrajnijim nošenjem mokrog kupačeg kostima . U zdravoj rodnici postoje bakterije koje su dio normalne flore. Stupanj kiselosti je od neobične važnosti . Kisela sredina (3,5-4..4) je ključni faktor za normalnu biološku funkciju rodnice i njenu sposobnost obrane i samoočišćenja. Doderleinove bakterije razlažu glikogen iz raspadnutih stanica i stvaraju mliječnu kiselinu . Ona pak onemogućava razvitak različitih uzročnika bolesti koji se nalaze u genitalnom traktu ili dolaze izvana. Dakle preduvijet zdravlja genitalnog trakta je održavanje kiselosti optimalne za postojanje Doderleinovih bakterija.

Vrlo male promjene u osjetljivoj okolini rodnice mogu dovesti do raznih simptoma kao što su svrbež, crvenilo, pojačani iscjedak , pečenje i iscjedak neugodnog mirisa.. Vaginalni isjedak ili fluor genitalis je sekret u rodnici u ženinoj svakoj životnoj dobi. Njegova količina i izgled mijenjaju se ovisno o količini hormona, te psihičkim i fizičkim okolnostima. Normalan iscjedak u rodnici zdrave žene ima različite funkcije od kojih najvažnija je zaštita gornjih dijelova genitalnog trakta od infekcije.

Vlažni kupaći kostim može promijeniti kiselost i poremetiti ravnotežu u rodnici zadržavajući vlagu te na taj način stvoriti uvjete za razvoj simptoma.. Drugi faktor koji pridonosi problemu je to što su kupaći kostimi izrađeni od materijala koji ne «diše» te ponekad nemaju podstavu. Na taj način smanjuje se prozračivanje i osjetljiva koža u području rodnice postaje ranjivija i sklona infekcijama.

Svrbež i infekcije u području rodnice pojavljuju se tokom cijele godine ali učestalije su ljeti. Jedna od najčešćih infekcija je bakterijska vaginoza uzrokovana povećanim brojem Gardnerele vaginalis koja je inače stanovnik zdrave rodnice. Simptomi te infekcije su pojačani iscjedak, neugodan miris iscjedka (miris po ribi) , svrbež, pečenje i crvenilo. Kao i gardnerela tako je i Candida, uzročnik gljivičnog oboljenja ,stanovnik zdrave rodnice.

Ukoliko poraste broj Candide nastaje gljivično oboljenje . Simptomi su : blagi svrbež i crvenilo sa gušćim sirastim iscjedkom bez neugodnog mirisa. Češći uzroci porasta broja Candide u genitalnom traktu su: upotreba antibiotika, učestalo nošenje uskog i mokrog kupaćeg kostima ili donjeg rublja, pretilost, trudnoća, dijabetes, promjene u kiselosti rodnice itd. Ljetni mjeseci su topli ,a ako tome dodamo vlažnost uskog kupćeg kostima dobijemo uvjete za bakterijsku vaginozu.

Nošenje kupaćeg kostima je tradicija, ali neugodnosti uzrokovane infekcijama ne moraju biti.

Par savjeta za ugodno ljeto:

Izaberite kupaći kostim sa pamučnim umetkom- prirodna vlakna održavaju područje suho
Isprobavajte kupaći kostim obučeni u donje rublje
Operite novi kupaći kostim
Nakon kupanja presvucite se u pamučno donje rublje
Izbjegavajte vožnju autom u mokrom kupaćem kostimu
Proizvođači kupaćih kostima predlažu blago pranje kupaćih kostima, međutim blago pranje nije dovoljno da se gljivica i bakterije koje uzrokuju vaginelne infekcije unište
Ukoliko znate da ste imali infekciju dok ste nosili određeni kostim preporučljivo ga je oprati u vrućoj vodi i jačem deterdžentu.
Ne posuđujte kupaći kostim
Ne pretjerujte sa ugljikohidratima, slatkišima i alkoholom ako ste skloni gljivičnim oboljenjima
Pri intimnoj njezi koristite sredstva namjenjena toj svrsi
Genitalno područje perite od naprijed prema nazad. Na taj način spriječavate širenje bakterija iz analnog u vaginalno područje
Ne ispirite rodnicu da bi se riješili svrbeža ili infekcije. Ispiranjem rodnice «guraju» se bakterije u gornji reproduktivni trakt.
Sklonost gljivičnim infekcijama se povećava sa uzimanjem antibiotika

Ili jedan najbolji savjet: ne nosite kostim!!!

- 17:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 18.04.2006.

MILIJUNI KUNA ZA UVOZ BUMBARA

Svake godine Hrvatska daje nekoliko milijuna kuna za uvoz bumbara. Te kukce uvozimo iz Nizozemske i Belgije kao svojevrsnu radnu snagu.

Bumbari služe za oprašivanje u staklenicima i plastenicima. Zahtjevnim poslom njihova uzgoja zasad se u Hrvatskoj ne bavi nitko. Bumbari stižu u kutijama iz biotvornica, koje ih uzgajaju u toplijim krajevima Europe i sjeverne Afrike. Kutija sa 150 bumbara stoji tisuću i pol kuna.


Evo ljudi biznisaaa eeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 14.04.2006.

Burek od sira

Vrijeme pripreme: 60 min.

Sastojci:

1 kg kora za burek (debljih)
1/2 kg svježeg kravljeg sira,
1/2 l mlijeka
2 jaja
sol
ulje
2 vrhnja


Priprema:
Od 1 kg kora za pitu ili burek, odvojiti 4 na stranu. Ostale kore iskidati na komadiće u jednu posudu, dodati sir, mlijeko, 1 jaje, soli po ukusu, 2 žlice ulja, 1 vrhnje. Sve zajedno izmiješati, ostaviti da odstoji 30 minuta da kore upiju mlijeko i da nabubre.

Nauljenu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, obložiti sa 2 kore, sve prethodno pripremnljeno sasuti, te pokriti sa 2 ostale kore, premazati sa uljem i staviti peći u pećnicu na 220 stupnjeva.

Kada je napola pečeno, nakon 20 minuta, izmutiti vrhnje i jaje, premazati preko kora i zapeći do kraja.

- 09:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.04.2006.

George W. Bush - Lord of Ring


- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.04.2006.

Martina

Za razliku od Štefice nije misica i odlično govori engleski jezik. Studira na Veleučilištu u Karlovcu, smjer viši ekonomista ugostiteljstva. Voli igrati odbojku, plesati, šetati i dobro se provoditi.

Što bi rekooo

Superžena!!!



- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.04.2006.

Štefica

Bivša Miss sporta nije upisala faks, smanjila je sise i ostala slatka neobrazovana ljepotica.

Šteta.


- 22:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter