dom, kuća, okućnica

srijeda, 28.09.2005.

EUtanazija

Stalno se priča o Europi, tj. o Europskoj uniji. Stranke na izborima kad ističu svoj program uvijek ističu da je glas za njih ujedno i glas za pregovore i ulazak u EU. Ali koliko narod to zaista želi?

Na ovim zadnjim izborima bilo je dato nekoliko obećanja. Pokretanje gospodarstva, pokretanje zaposlenosti, poboljšanje standarda, pregovori za EU i naravno ulazak u EU. I sve je to lijepo i krasno kad bi stvari išle tim redoslijedom.

Naša draga vrhuška uglavnom 99% svog vremena troši na priče o Europi, a onaj 1% troši na sebe. Ili je obrnuto. Svejedno. Gospodarstvom, zapošljavanjem i standardom nitko se ne bavi. I kad se bave to je uglavnom pričanje brojki o suficitu i deficitu koje nikom ništa ne znače.

U RH trenutno je nezaposleno 291.014 osoba (podatak za kolovoz sa stranice www.hzz.hr), prosječna neto plaća je 4330 kn (podatak sa www.biznet.hr ), a mirovina oko 1400 kn. Iliti prevedeno u europsku valutu znanao kao Euro; prosječna plaća iznosi oko 585 eura, a mirovina 190 eura!!??

I mi smo spremni za EU? Ne znam kako se u EU živi od 190 eura penzije, ali pretpostavljam da se živi 5 dana u mjesecu, a ostatak hibernira. Isto je i sa radnicima i njihovom plaćom od 585 eura.

Pozitivne stvari koje asociraju na EU su pravna država, likvidnost, društvena pravila i norme, napredak i razvoj. Sve je idilično. Kao primjeri najčešće se navodi Austrija, Njemačka i, država koja nije u EU, Švicarska.

Ali u Hrvatskoj je druga priča. Ne znam kako je u parlamentima država EU, ali ne vjerujem da zastupnici jedan drugom viču da su pijanice i budale. Ali to je tema za drugi post.
U RH ima puno seoskih domaćinstava sa jednom ili dvije krave, malim parcelama zemljišta i malom proizvodnjom mlijeka, kukuruza i pšenice. U EU je druga priča. Tamo su velike parcele, velike farme i velika proizvodnja. I ta pravila EU nameće nama. Da bi mi to uspjeli tisuće seoskih domaćinstava mora propasti. To ljudi znaju, ali im nitko ne nudi alternativu.

Što se tiče prodaje nekretnina strancima, previše se galame diže zbog prodaje vikendica strancima, a glavne firme kao što su telekom, nafta, a uskoro i osiguranje, su prodane ili će uskoro biti, strancima. I nitko se zbog toga ne uzbuđuje. A trebali bi se uzbuđivati. Hrvati će naj... ako država proda struju i vodu. Onda je kraj.

To su bili gospodarski aspekti, a za ovu državu nameću se i politički. Njih neću previše razglabati jer su svima manje više jasni. Sve se svodi na relaciju Karla – Cashman i tako u nedogled. Tim vijestima se daju udarne stranice u novinama i informativnim emisijama, a vijest stane u dvije tri rečenice. Cashmana nema i ajd bok. Ne znam zašto se neki toliko uvlače teti Karli? Žena je nebitna. Ako mi želimo biti Švicarska trebamo imati BDP od 30000 USD po stanovniku i priča sa EU bit će nebitna. Kao što i je. Referendum će pokazati jesam li u pravu ili ne. Hrvati ne žele u EU.

I jedan mali podatak: kad/ako Hrvatska uđe u EU sva obradiva zemljišta NEĆE MOĆI proširivati nego će biti onakva kakva su bila pri ulasku u EU.

- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • lamentacije, halucinacije, rekreacije..

Linkovi





  • frontpage hit counter