PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket

Photobucket

Pošalji frendici Photobucket
O meni....
Osnovnu školu i gimnaziju završila sam u Zagrebu
1977. upisala sam Medicinski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1982. sam diplomira te obavila staž u Kliničkoj bolnici “Sestre Milosrdnice”
1984. sam završila poslijediplomski studij “Zaštita majke i djeteta”
1984.-1988. radila sam u Domu zdravlja “Trešnjevka” u Dječjem dispanzeru
1988.-1993. specijalizacija iz pedijatrije (Klinički bolnički centar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
1993. položila sam specijalistički ispit iz pedijatrije
1993.- 1996. specijalizacija iz dermatologije i venerologije (Klinički bolnički centar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)
1996. položila sam specijalistički ispit iz dermatologije i venerologije
Od 1996. radim na Odjelu za djecu Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Od 1997. do danas pročelnica sam Odjela za djecu
2000. sam obranila magistarski rad te stekla naziv magistra znanosti
2001. godine boravila sam u “Great Ormond Street Hospital for Sick Children “ u Londonu zbog usavršavanja u liječenju djece s nasljednim buloznim epidermolizama
2003. postala sam član Odbora Europskog udruženja za dječju dermatologiju (European society for paediatric dermatology)
2004. priznat mi je naziv primarijus
Od 2008. radim i u privatnoj poliklinici za dječje bolesti „Helena“ u Zagrebu
2006. položila sam ispit iz uže specijalizacije, te stekla naziv uži specijalist pedijatrijske dermatologije
Samostalno ili u suradnji s drugim autorima objavila sam više od 70 znanstvenih i stručnih radova, te nekoliko poglavlja u sveučilišnim udžbenicima

Blog doktorice Murat-Sušić

nedjelja, 18.04.2010.

DA LI SE ALERGIJE I ATOPIJSKI DERMATITIS MOGU SPRIJEČITI?

Photobucket


Preosjetljivost, odnosno alergija na hranu i/ili okolišne alergene može biti važan čimbenik u nastanku bolesti i podržavanju simptoma atopijskog dermatitisa (AD). U djece s AD alergije su značajno češće nego u zdrave djece. Međutim, uzrok nastanka i pogoršanja kliničke slike često nije poznat te se alergija ne može dokazati.

U dojenčadi, naročito one s težom kliničkom slikom, češća je preosjetljivost na pojedine namirnice, dok je preosjetljivost na okolišne alergene iznimno rijetka. Danas znamo da neke namirnice češće izazivaju alergijske reakcije. Najčešće se dijagnosticira alergija na jaje, kravlje mlijeko, soju, kiki-riki ili ribu.

Da li postoje posebne preporuke za trudnice ili majke koje doje svoju bebu u smislu prevencije alergija? Dijeta u trudnoći i tijekom dojenja, osim možda izbjegavanja konzumacije kiki-rikija nema, prema novim saznanjima, preventivni učinak na nastanak alergija. Zbog navedenog se nikakve dijete ne savjetuju! Dokazano je, međutim, da dojenje predstavlja jednu od najznačajnijih mjera u prevenciji nastanka alergija, naročito atopijskog dermatitisa. Europska i američka udruženja za prehranu i alergijske bolesti djece savjetuju prehranu majčinim mlijekom barem 6 mjeseci. To na žalost ne znači da bebe koje su na prehrani majčinim mlijekom ne mogu oboljeti od atopijskog dermatitisa.

U djeteta s AD, kao i u djece koja imaju veći rizik da obole od alergija (ako imaju roditelje ili braću i sestre koja boluju od AD, preosjetljivosti na hranu te alergijskog rinitisa ili astme) savjetuje se započeti s nadohranom od 6. mjeseca života, kao i u zdrave bebe. Savjetuje se uvoditi namirnice postupno, jednu po jednu, i to one koje rijetko uzrokuju alergiju. Može se započeti s voćem ili povrćem, npr. jabukom, kruškom, breskvom ili mrkvom, korabom, špinatom, blitvom, krumpirom. Od žitarice prvo uvedite rižu i kukuruz a potom namirnice od pšeničnog brašna.

Svakako se savjetuje odgoditi uvođenje jaja nakon navršene 1. godine te orašastih plodova, naročito kiki-rikija nakon navršene tri godine. Nemojte zaboraviti da kiki-rikija u tragovima ima u brojnim proizvodima, raznim čokoladama, te popularnim „smokićima“ koje djeca tako rado jedu! Uputno je ne uvoditi ribu u prehranu prije godinu dana te namirnice na koje su alergijske reakcije česte kao što su ananas ili kivi.

U starijoj dobi češće dokazujemo preosjetljivost na alergene iz okoline (npr. grinje, kućna prašina, dlake životinja, pelud, perje itd.), dok se alergija na namirnice najčešće gubi. Vašu bebu zaštitite od duhanskog dima jer je izloženost duhanskom dimu danas prepoznata kao jedan od najvažnijih čimbenika rizika nastanka bronhalne astme.

Vaša doktorica

Vaši komentari (0) Isprintaj

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O čemu pišem....
Kao pedijatar i dermatolog znam da mladi roditelji imaju mnogo pitanja i briga. No ne brinite vrlo brzo ćete se uhodati u svoju novu i najvažniju ulogu - ulogu roditelja.
Ovaj blog pišem u suradnji s Pampersom i dm-om. Nadam se da ćete ovdje pronaći odgovore na pitanja koja se niste sjetili ili stigli pitati svog pedijatra ili tek općenita pitanja vezana za njegu kože vašeg djeteta
Photobucket Photobucket
Korisne web stranice...
Facebook:
http://www.facebook.com/group.php?gid=374923941468
http://www.facebook.com/pages/Pampers-Hrvatska/374785247813

Twitter: http://twitter.com/pampers_unicef

Pomozimo bolesnim bebama:
http://twitter.com/pampers_unicef
http://www.debra-croatia.com/

Za bebu:
http://www.dm-drogeriemarkt.hr/arhiva/20
www.pampers.com.hr
http://www.e-beba.com/index.php


Za mamu i tatu:
http://www.roditelji.hr/
http://www.zdravakrava.hr/
http://zena.hr/


Mame i tate blogeri:
http://le1.blog.hr
http://moresnova.blog.hr
http://fotomamaibeba.com/blog/
http://blog.vecernji.hr/dnevnik-mlade-majke/
http://www.e-beba.com/blog/author/blogmama/
http://www.e-beba.com/blog/author/izi/