dnevnik rada - što smo danas naučili?

utorak, 05.04.2005.

Djeca uče promatrajući okolinu...

A bome i ptsp branitelji. Jedan ubije suprugu, za njim još dvojica. Jedan se polije benzinom, za njim odmah drugi. I još ispravi pogrešku onog prvog: detaljno isplanira akciju tako da ga nitko ne može zaustaviti. Iste večeri, dramatična lica političara u jednako tako dramatičnoj raspravi. Zanima me samo kako bi se držali da je umjesto sebe onaj branitelj zapalio nekog od njih.
U hrvatskoj ne postoje jednostavni problemi: samo komplicirani i još gori. Ovaj vezan uz branitelje spada u najtežu kategoriju. Mnogi od njih bili su u bezperspektivnoj situaciji i prije rata, sada su u bezizlaznoj. država im je dala solidne mirovine (visoke za hr prilike, nedovoljen za nešto više od vrlo ugodnog života), ali i zabranila da bilo što rade. Slijedi lančana reakcija: pištolj u ladici (dobio ga kao uspomenu od ministra obrane?!?) -> pun novčanik -> besposličarenje danima, mjesecima, godinama -> birtija -> pišolj. Znam nekolicinu umirovljenih branitelja koji rade na crno da ne bi poludjeli od dosade, ali oni su iznimka... Dajte braniteljima privilegije, ali ih i uključite u normalni život, ne uvjetujte to getoizacijom!
Fra Duško
p.s. I nemojmo se zezati: pretres cijele Hrvatske obavi se za tjedan dana. Uzmeš sve oružje i zdravo. Zabraniš njegovo držanje u cjelini i, spasiš samo u prvoj godini stotinu života. I, naravno, za svako oružano razbojstvo odrediš dugogodišnju kaznu zatvora pa će se kao i u nekim drugim zemljama kriminalci dobro zapitati prije nego što izvade pljucu.

- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #