diem mortum

ponedjeljak, 23.04.2007.

OVO JE MOJ SOVIĆ NAPISAO



Oh,darkness
She is dead
And my mind is slliping away
Cut my wrists with it
And feast upon my soul
The gates are opened
Sky is blue
Like her strangled lips
On my worm neck
The last drop of blood
Is running down her vains
But I take it all
all again
To make me drunk of her forgotten love
The beast is relleased in me
The beast,with no love to feel
Ripping me appart
Like fog
That crawling down the mountains of pain
Like darkness falling down on our week souls
Worms,the last judges of a body
In a grave you lay alone
Waitting for a fresh flesh
To take her soul into eternal piece
Into eternal rest
I will come after her
To be her keeper
when sky and earth become one
and darkness shall be our guide
Throw the forest of eternity and sorrow
Where the vultures eats our eyes

- 00:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #


MANDRAGORA

Lat.mandragora officinalis

-u nas je poznata još I kao okoločep,skočac,tusti korijen,veliko zelje,……
biljna sistematika je svrstava u SOLANACEAE.Cvjetoci su joj zelenkasto-bijeli I rastu na duguljastim stapkama.
Navodno joj se ime izvodi iz grč.riječi MANDRE(pleter) I AGORA(sastajalište,trg) jer je navodno rasla u blizini pletenih pastirskih kolibica.
Gomoljasti korijen mandragore upadno nalikuje čovjekovu tijelu pa su ga nazivali još I čovječuljkom,đavolčićem ili alraunom-od staronjemačke riječi RUNA što znači tajna. Vanjska kora gomolja mandragore izrazito je tamne boje,a srž mu je potpuno bijela.Mandragora sadrži u sebi otrove ATROPIN,SKOPOLAMIN I HIOSCIAMIN,koji u većim količinama izazivaju bunilo,haluciniranje I padavicu.Ako se pažljivo dozira,mandragora liječi iste te bolesti I izaziva san.Mandragora se upotrebljavala kroz cijeli stari I srednji vijek.Davala se ženama koje su u bunilu proricale budućnost,bila je “glavni sastojak vještičijih masti”,stavljala se u ljubavne napitke I u otrove.Zbog svojih svojstava proglašavana je nadnaravnim bićem.

Naputak za iskopavanje mandragore:
…..Treba je iskopati prije izlaska sunca,uši prije toga treba začepiti voskom ili smolom,tri puta se prekrižiti,privezati psa za korijen I baciti mu kruha,………

-pas je morao naravno biti crn,bez ijedne bijele dlake,petak je bio najprikladniji dan za iskopavanje,netom iskopanu biljku je trebalo dobro očistiti od zemlje,dobro isprati I okupati u bijelom vinu,a zatim “obući” u odjeću od bijele I crvene svile
-uši su se začepljivale jer iščupana biljka je ispuštala užasne krikove od kojih se umire

Mandragora ima dva roda:muški I ženski,koji se razlikuju po obliku korjenja.Mandragora je imala odjeka I u literaturi.Npr.-Shakespeare u “Henriku IV”,Goethe u “Faustu”Machiavelli-jev kazališni komad “Mandragora” itd.U likovnoj umjetnosti-njemački slikar I garfičar Albrecht Durer u bakrorezu “Die vier Hexen”(iznad četri gole vještice
Visi korijen mandragore s natpisom na kojem su uz god.nastanka tog graf.lista-1491. I tri velika slova .O.G.H. ilitiga O Gott behure uns vor Zauberei,tj.”Zaštiti nas bože od čaranja.”
Na portalu “Schottenkirche” u Regensburgu je isklesana kompozicija triju ljudskih figura s mandragorom.
U našem narodnom pjesništvu mandragora nije ostavila previše traga,mada prema mišljenju Šuleka-botaničara I prirodoslovca-na nju se mogao odnositi stih: “U večeri devetora bilja samdokasa I okoločepa”.
Prema zapisu tal.florista s kraja prošlog st.,dalm.seljaci su dodavali duhanu osušeni I samljeveni list mandragore kako bi povećali kakvoću I aromu duhana.

VJEŠTIČJE MASTI
Kad se već govori o vješticama,nerijetko se spominju I “vještičje masti”.Navodno:u želji da okrilate I polete na sastajalište vještica,vještice bi se mazale tom mašću po stegnima,stbuhu,preponama I Venerinom brijegu(pubisu).Većina tih masti je navodno sasržavala tvari biljnog porijekla koje su mogle izazvati halucinantna stanja,pa je moguće da je tako I postizan bunovan “let”,priviđanje koječega I susreti s vragom.U dugotrajnom procesu koji je u španjol.gradu Callahorri vodio protiv čarobnjaštva,u razdoblju od 1672.-1690.g.,često se spominje I vještičja mast.U kojizi “Storia del Emperador Carlos IV”,biskup Sandoval,veliki inkvizitor,pripovjeda da se na vlastite oči želio uvjeriti mogu li vještice letjeti I kako lete ako to uopće mogu.Obećao je jednoj od optuženih žena da će joj podariti slobodu ako pred njim poleti.Jadnica je zatražila mast koja joj je oduzeta pri uhićenju te se njome namazala po slabinama I,laktovima I ispod pazuha,te se uspela na vrh crkvenog tornja.”Jesi li tu?”-zazvala je vraga I strmoglavila se s tornja.Mogu će je da je u stanju halucinacije cula odgovor.Nesretnica je skončala razmrskana na pločniku.
Pročitala sam par “recepata”za te “čarobne masti” I mogu slobodno reći da tko god ih je smišljao bio je zaista nevjerojatno maštovit I otpran na gadosti.

AQUAE AMATRICES ilitiga LJUBAVNI NAPITCI
Ljubav I mržnja su oduvijek povezane s afrodizijacima.Ljudi su za afrodizijake uzimali najrazličitija sredstva čija primjena I načini pripremanja nadilaze I najbujniju maštu.To su uglavnom opet bile biljke čiji sastojsi djeluju na središnji živčani sustav I izazivaju halove,a I kukci iz porodice babaka,ali U LJUBAVI,KAO I U RATU-SVE JE DOPUŠTENO!”
Evo jednog primjera “napitka”koji se koristio kako bi se ljubavnici jedno drugome ogadili:
Oblog natopljen arsenom bi se stavljao na tijelo koji bi u malim količinama izazivao po tijelu osip,crvene peče koje su po svemu nalik na sifilisne pjege.Tako su na umjetan način izazivani simptoni “španjolske bolesti”koja je tada bila najraširenija bolest u Europi.


BEZOAR

-ime mu potječe iz semitskih jezika:
· Stari arapi su ga zvali BAZARH
· A Perzijanci PADZAHR(pad-protiv,zahr-otrov)

Bezoaru se pripisivala nadnaravna moć I o njemu je napisano mnoštvo rasprava,no unatoč svim nastojanjima nije poznat način njegove pripreme.Proturječnosti je mnogo,a nevjerojatnosti još više.
To su nepravilne kuglice koje se stvaraju u probavnim organima prešivača.Bezoar je proizvod Istoka,a prvi su ga upotrijebili Arapi ,te su ga u svojim osvajanjima donijeli u Europu.
Liječnik I florist Schurtz zabilježio je 1673.g.arapsko tumačenje postanka bezoarakoje samo potvrđuje postavke arapskog ljekarnika Albinzoara.Opis nastanka bezoara graniči s fantastikom:”….bezoar nastaje u očnim kutevima jelena.u probavnom sustavu jelena žive neki proždrljivi crvi koji izgrizaju utrobu.Da bi se oslobodili napasnika,jeleni žderu zmije ljutice čiji otrov ubija crve,ali ujedno I ugrožava jelene.Da bi spriječili pogubno djelovanje zmijeskog otrova,jeleni,slijedeći nagon,do samih očiju zaranjaju u hladne vode gorskih potokai u njima ostaju I po nekoliko dana-sve dok djelovanje otrova ne prestane djelovati.posljedice otrova počinju se očitovati tako što jeleni rone suze izmješane sa sa smolastim tvarima,no te tvari ne otječu sa suzama,već se talože kao okrugle tvorevine u kutovima očiju.Izašavši nakon nekoliko dana iz vode,jelen želeći da se oslobodi tog neugodnog tereta,trlja glavom o koru drveta I tako ga se oslobađa.”


Istočni bezoar se naziva još I ORIENTALIS,a postoji I zapadni zvan još I OCCIDENTALIS.Zapadni je navodno nastao u želucu peruanskih vikunja koje su požderale neke otrovne trave.

Istočni bezoar je sastoji od kolestrina,žučnih bojila I stvrdnutih masnoća,a zapadni se sastoji od soli kalcija I magnezija,te fosforne kiseline(ovo su potvrdile kem.analize).
Stavljen na plamen,istočni bezoar bi izgorio bez ostataka šireći miris sličan ambri;trljanjem od podlogu ostavljao bi žućkast trag,a osnovna mu je boja maslinasta.Što je kuglica bezoara bila tvrđa I veća,to mu je I cijena bila veca.Zapadni bezoar(valjda zbog soli)nije na plamenu potpuno izgarao.

Bezoar je bio jedan od najtraženijih lijekova kasne srednjovjekovne I barokne farmakopeje I vračarstva.

Postoji priča kako je maurski kalif svojem liječniku za kuglicu bezoara poklonio prekrasnu palaču u Cordobi.Postoji I niz drugih priča o bezoaru I njegovim moćima,te onima koji su ga masno plaćali,ali o tome kako su oni “vještiji”nalazili načine lažiranja bezoara,te o otkrivanju tih podvala.

Bezoar se spominje I u našim krajevima:u listopadu 1578.dubrovački gradski oci pozvali su gradskog liječnika Roka da se očituje o valjanosti nekog protuotrova.Roko je pokus s pticama udvostručio tako što je zatrovao dvije kokoške,a samo je jednoj dao bezoar.

Vjera u svestranu moć bezoara zadržala se doista dugo-negdje do 1808.g. kada je Napoleon Bonaparte od perzijskog šaha na dar dobio veliku “glavu”bezoara.Car je bezoar dao na stručnu analizu glasovitom kemičaru Bertholletu koji je analizom dokazao da se skupi poklon sastoji od smola I kalcijevih soli,na što je Napoleon čudnovati dar bacio u kamin!









REPETITIO EST MATER STUDIORUM.-Ponavljanje je majka mudrosti.

QUISQUE FABER FORTUNAE SUAUE EST.-Svatko je kovač vlastite sreće.

E DUOBUS MALIS MINUS ELIGERE OPORTE.-Od dva zla treba izabrati manje.

SCIENTIA EST POTENTIA.-Znanje je moć.

GLORIA DISCIPULI GLORIA MAGISTRI.-Slava učenika je slava učitelja.

NULLA DIES SINE LINEA.-Nijedan dan bez poteza olovkom.

PULSATE ET APERIETUR VOBIS.-Kucajte I otvorit će vam se.

OMNIA VINCIT AMOR.-Ljubav pobjeđuje sve.

POST NUBILA PHOEBUS.-Poslije oblaka je sunce.

SPES MEA IN DEO EST.-Moja nada je u Bogu.

NOMEN EST OMEN.-Ime je znamen.








NARODNE MUDROSTI ČIČA TONE + prijevod:


ĐAVA JE U TEB’:
-Jaaako te tjera na WC.

SAV SI VRAŽJI.
-Stalno si crven u licu,podmuklo ili tupavo se neprestano keljiš,oči su ti krvave……………(napušen si)

VRAGU BI OČI ISKOPALA.
-Imaš manijakalnu potrebu ljudima gurat prst u šup……..oči

VRAGA BI DRVENIM ČAVLIMA POTKOVAO.
-Radiš kao stolar./Pališ se na drvene čavle.

DA JE BABA MUŠKO ZVALA BI SE DUŠKO.
-Baba je transvestit.

KO’ ĆE KOGA NEGO SVOJ SVOGA.
-Drugi drugoga/-radi se o lančanom sudaru dvojice ili više osoba koje imaju sexualne sklonosti prema svom spolu.

MI O VUKU A VUK NA VRATA.
-to su rekli praščići/kozlići prije nego što ih je vuk brutalno silovao I izmasakrirao ,a nakraju I pojeo.

VIDILA ŽABA DI SE KONJI POTKIVAJU PA I ONA DIGLA NOGU.
-žaba je očigledno malo žešći idiot

SVI SMO MI JANKO I STANKO.
-Ne nismo.Neki su Lolek I Bolek.


-



- 00:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #