Opis bloga

Ne postoji opis bloga, klikni i čitaj!
Moj svet

Beograd


Moj Ćofi :)
 
 

ponedjeljak, 18.12.2006.

Važno pitanje...

Baš danas krenem da razmišljam o ovakvim pitanjima, verovatno iz razloga što se smaram ceo dan. Pitanje glasi: "Kako tako netalentovani ljudi uspevaju da rade na estradi?" To je zapravo fenomen, paradoks, ne znam kako da se izrazim. Počnimo od početaka roka i panka pa sve do Jure Stublića i ostalih. Mik Džeger, koji je imao glas k'o da mu je slon prdnuo u uho i dalje peva diljem sveta (za ime Boga, siđi više sa bine!) i čuva sebi mesto velike rok ikone.

S druge strane, jedna od najpoznatijih pank ličnosti, Sid Višus, koji nije umeo da svira bas gitaru, a kamoli bilo koju drugu, a još manje da peva pesmicu sastavljenu na jednom tonu, a da pritom ne padne za celu oktavu (razmak osam tonova) i dalje živi u srcima mnogih pankera kao "umetnik svih umetnika".

Britni Spirs, poznata samo kao "Britni" peva kao da je ceo život umesto vazduha udisala "Benston", a tu i tamo "Kolumbo" i "Drinu" bez filtera, pa je svejedno pune tri (možda čak i četiri) godine zaredom imala najviše prodavanih cd-ova na svetu. Intonacija joj padne tu i tamo, ali to ne možemo da joj zamerimo koliko one šumove u glasu i škripanje koje čoveka dovodi nakon tri sata slušanja u stanje nirvane.

Pređimo malo na estradne umetnike s teritorije bivše Juge... Šajeta, inače, kod Srba veoma poznat pod pesmom "Mesića na ražnju", ima raspon glasa od puna tri tona (do, re, mi), a glas mnoge podseća na pev mladog gavrana. Zatim, Jura Stublić, naš "gangster iz Čikaga" koji u svojoj pesmi čak i priznaje da nema sluha i dalje popunjava sale i razne prostore diljem bivše SFRJ.

Naravno, ne smemo da zaboravimo na Bebeka i na njegovu tvrdu stolicu, Cecu i njene veštačke trilere (ili melizme, kako hoćete), Deena pod nadimkom "Vrtiguz" (to vam je onaj Bosanac sa Evrovizije 2002, sa pesmom "Disko"), Ivana Mikulića i njegov tečaj engleskog jezika (ponovo se prisetite Evrovizije) i na brojne druge koji krase i zauzimaju prostor na našim policama, računarima ili gde već da se nalaze.

P.S. Ovim osvrtom na estradu nisam htela da uvredim bilo koga ko sluša nabrojene pevače/pevačice, čak i ja ih jako rado poslušam. :)

- 14:21 - Komentari (11) - Isprintaj - #