Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo? - Susret s djevojkom

petak , 28.12.2018.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?










Click here: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?






Noć, vjetar, hladnoća, polarni medvjedi koji zalutaju u grad. Nema zavrzlama i čekanja papira po novom za Švedsku.



Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Dakle i da sam htela nisam mogla da nastavim sa kursom. Profesionalno sam vrlo zadovoljna i uvijek kažem da je Švedska zemlja za rad, ali Hrvatska je zemlja za živjeti ako se ima novaca ', dodala je ova mlada inženjerka geodezije i geoinformatike. Mada, ko zna - mozda da sacekas da vidis sta ce biti za clanstvom u EU, mozda ti dodje to priznanje po automatizmu i bez ikakvog cimanja..



Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo? - Kila jabuka 20 kn.



Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Život u ovoj baltičkoj državi imale su priliku isprobati i dvije mlade Hrvatice. S toliko dobro povezanim javnim prometom s kojim možete napraviti i dobar krug od oko 50 kilometara od centra grada, automobil vam stvarno nije potreban. Ujutro kada putujem do posla, fascinira me količina ljudi koja na posao odlazi biciklom, ali i veliki dio populacije koji ide trčati. Jako drže do svoga zdravlja', ispričala je Kristina koja radi kao razvojni programer u Ericssonu Nikoli Tesli. Što se Šveđana tiče, puno dosta su hladniji od distancirani u odnosu na nas Hrvate, rekla je Kristina, ali su jako pošteni te se drže pravila. No, unajmiti stan, ali ga i kupiti, ovdje je lutrija', dodaje. Razlog tome nije visoka cijena, već prevelika potražnja. Ipak, unatoč svim brojnim prednostima ova mlada programerka se zbog švedskog vremena i jezika ne bi mogla za stalno preseliti u Švedsku. No, iako bi se od uređene zemlje očekivalo da stvari funkcioniraju u svim vremenskim uvjetima, čini se da službe nisu sasvim pripremljene. No, za svako kašnjenje zbog snijega, objašnjava Martina, prijevozne tvrtke vraćaju novac putnicima. Martina je u Švedsku došla još 2009. Neuobičajeni rođendanski običaji i limitirani alkohol 'Fakulteti se dosta razlikuju od hrvatskih. Više se fokusiraju na praktične vježbe i projekte i nema toliko teorije. Pred studente se postavljaju realni zahtjevi, profesori su prijateljski nastrojeni pa pitaju studente za mišljenje, a ponekad i pomaknu rokove ako je opravdano previše posla za studente', rekla je 25-godišnja Martina. Rad u Švedskoj, ističe, mnogo je više plaćen nego u Hrvatskoj. Profesionalno sam vrlo zadovoljna i uvijek kažem da je Švedska zemlja za rad, ali Hrvatska je zemlja za živjeti ako se ima novaca ', dodala je ova mlada inženjerka geodezije i geoinformatike. Kako je opisala Martina, tamo nema klasičnih kafića pa je nepojmljivo dogovoriti se s nekime za kavu u 7, 8 navečer. Osim navike ispijanja kava razlikuju se i rođendanski običaji. Druga kolegica nas je pozvala u bar povodom rođendana, ali je svatko sebi sam platio piće', ispričala je Martina. Alkohol je skup i limitiran te se prodaje samo u posebnim dućanima kojih ima na par lokacija u gradu. Govorim o Šveđanima, jer ja to ne radim i rijetko pijem', rekla je Martina kroz smijeh. U svakoj tvrtki je normalno jednom ili dvaput dnevno da se cijeli odjel okupi na pola sata u prostoriji za odmor. Radna atmosfera je opuštenija, stres je smanjen na minimalnu količinu i nema toliko hijerarhije kao u Hrvatskoj', ispričala je Martina i dodala da netko tko promatra sa strane ne može prepoznati tko je šef među njima.



Cene hrane u Norveskoj. Br.1
No, stvari su se dodatno iskomplikovale kada je iz zdravstvenih razloga, morala da plaća terapiju od 3. Zbilja im je tesko, zar ne? Baš pričao sa ženom koja godinama radi tamo. Sam sa sobom, s hrpom životopisa ispod ruke… Dnevno sam ih dijelio dvadesetak. U Norveškoj ako imaš nekog kod koga možeš makar da se smestiš je velika stvar. Mozda ne bi bilo lose napisati koji smerovi OSIM srednje med. Jedan od najtežih dana u mome životu. Cim vide prezime, i ne pozivaju na razgovor. Tada mozes da radis sta hoces. Znam da si tamo u pocetku bolnicar,pa tek onda sestra...

[Milf filmovi|Sudbinske veze u astrologiji|Erodate forum]






Oznake: život, u, Norveškoj, kako, otići, i, se, živi, tamo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.