svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Reklame

National Geographic
Discovery Channel
Travel Channel
O Swemu


četvrtak, 07.05.2009.

Nessie iz Loch Nessa

Jezero Loch Ness se usjekao kao veliki ožiljak od sjevera prema zadapu, gotovo odsjekavši sjevernu Škotsku od ostale Britanjije. Dugačko 30 km, jezero izgleda zastrašujuće. S obale se uzdižu strma brda 600 m uvis. Voda, uvijek tamna i neprozirna, zna se uskovitlati u žestoke oluje. Ima mjesta dubokih 270 do 300 m. Inverness leži na sjevernom kraju, Fort Augustus na južnom, a dvorac Urquhart Castle ističe se kao najveći putokaz na pola puta duž sjeverne obale. Upravo ovdje, na sjevernoj obali jezera, 1933. čudovište je bilo ne samo viđeno, nego i snimljeno.

Ovo je karta Loch Nessa:
Image and video hosting by TinyPic

Čudovište iz Loch Nessa još zvano Nessie ili Ness (galski Niseag) je stvorenje ili grupa stvorenja za koje se govori da žive u jezeru Loch Ness, duboko čistovodno jezero koje se nalazi blizu grada Inverness u sjevernoj Škotskoj. Nessia je kategorizirana kao jezersko čudovište od legendarnih zvijeri. Čudovište koje (navodno) živi u jezeru Loch Ness izgleda kao dinosaur Plesiosaur.

Image and video hosting by TinyPic

Tu fotografiju, koju je smjesta obajvio Dily Record u Glasgowu i londonski Daily Sketch, snimio je Hugh Gray, od 1916. namještenik podružnice British Aluminium Company u Foyersu. Poslije, kad je njegova snimka obišla svijet, Gray je dao pod prisegom izjavu o okolnostima u kojima je snimljena.

" Poslije 4 sedmice, pošto sam izašao iz crkve, krenuo sam u običajnu šetnju nedaleko od mjeta gdje rijeka Foyers utiče u jezero. Jezero je bilo mirno poput ribnjaka, vrijeme jasno i sunčano. Nedaleko od mjesta gdje sam stajao izronio je iz vode predmet znatnih razmjera. Odmah sam uperio aparat i snimio predmet koji je tada izronio dvije do tri stope nad površinu. Nisam vidio nikakvu glavu, jer su dijelovi za koje mislim da su prednji bili uronjeni, ali ono što je izgledalo kao rep živo se kretalo. "

Evo kako je jedan umjetnik zamislio i prikazao Nessie:
Image and video hosting by TinyPic

Zajedno sa Bigfootom i Yetiem je jedna od najvećih misterija kriptozoologije. Mnogi znanstvenici i stručnjaci smatraju dokaze za Nessieno postojanje ili varkom ili krivom identifkiacijom. Još nije dokazano je li istina da postoji čudovište Nessie, te se još traži odgovor na to neriješeno pitanje.

Neki sadržaji s ovog posta prikupljeni su sa stranice croportal.net.

By Discovery of Reality 2009



| komentari (1) | print | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.