< lipanj, 2009 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Reklame

National Geographic
Discovery Channel
Travel Channel
O Swemu


ponedjeljak, 22.06.2009.

Tajna Stonehengea

Jedno vrijeme nisam bio aktivan, pa se ispričavam zbog toga. Nova tema nam je: hoćemo li razriješiti tajnu Stonehengea?

Wikipedia kaže:
"Stonehenge je građevina iz neolitika i brončanog doba, smještena u okolini Amensburya u Engleskom okrugu Wiltshire, otprilike 13 km sjeverozapadno od Salisburya. Stonehenge je dodan u UNESCO-ov popis Zaštićene baštine tijekom 1986. godine."

Image and video hosting by TinyPic
- Stonehenge

"Prethistorijski spomenik na Salisburškoj nizini, sjever Salisburya, u jugozapadnoj Engleskoj koji datira od mlađeg kamenog do starijeg brončanog doba (3000.-1000. pr.Kr). Spada među megalitičke spomenike jer je građen od ogromnih kamenih blokova. Spomenik danas u ruševnom stanju, a nije poznato kojoj je svrsi Stonehenge služio, no smatra se u obredne ili vjerske svrhe."

Niti jedan čovjek do sada nije uspio razriješiti tajnu ovih u krug poslaganih kamenja. Legenda iz 12. stoljeća kaže da su divovi pomogli postaviti Stonehenge na jednu planinu u Irskoj, ali ga je čarobnjak Merlin, uz pomoć magije preselio u Englesku.

Kamenje Stonehengea je postavljeno tako da najviše kamenje označuje ljetni i zimski solisticij - najduži dan u godini koji je bio jučer, i najkraći dan u godini.
Mislilo se da je Stonehenge liječilište, ili hram bogova.

Ali postoji nešto što je sigurno: Stonehenge je mjesto na kojemu su zakopani više od 200 ljudi. Stonehenge je groblje?
Prema tome je ali nezna se zašto je to mjesto poslužilo za groblje.

Drugo otkriće je "Predgrađe Stonehengea".
Tri kilometra sjeveroistočno od Stonehengea, otkriven je Durrington Walls - ruševine sela u kojem su, kako se pretpostavlja, živjeli graditelji Stonehengea. Durrington Walls je sagrađen u krug, kao i Stonehenge. Ispred Durrington Wallsa nalazi se Južni krug (Woodhenge), opet građevina postavljena u krug, ali ovaj put nije sagrađena od kamenja nego od drveta.


- Woodhenge

Durrington Walls i Južni krug, povezani su kratkom avenijom do rijeke Avon. Stonehenge je isto povezan avenijom do iste rijeke. Možda je Durrington Walls bio mjesto gdje su živjeli graditelji, Južni krug mjesto za slavlja..., pa kada bi netko od graditelja poginuo, odvezli bi ga rijekom Avon do Stonehengea gdje bi u časti bio pokopan jer Stonehenge označava ljetni i zimski solisticij i možda je hram bogovima. To znači da bi služio kao i piramide u Egiptu. Ovdje bi pokopali graditelje, a ne faraone (kao u Egiptu), da bi ljudi bili sigurni da oni sada žive u svijetu bogova.

Image and video hosting by TinyPic
- Karta područja oko Stonehengea i Durrington Wallsa

Nitko ne zna je li ovo istina ili ne. Možda je Stonehenge služio za nešto potpuno drugo.



| komentari (7) | print | # |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.