dinajina sjećanja

četvrtak, 16.05.2024.

Neshvatljivo i neobjašnjivo...






Godine 1998. dvojica mladića, neuroznanstvenik Christof Koch i filozof David Chalmers sjeli su u zadimljeni bar u Bremenu, u sjevernoj Njemačkoj, na partiju razgovora nakon što su dan proveli držeći predavanja na konferenciji o svijesti. Poslije nekoliko pića Koch je predložio okladu. Okladio se o bocu finog vina da će netko u sljedećih 25 godina otkriti specifičan potpis nastanka svijesti u mozgu. Chalmers se okladio da se to neće dogoditi.
25 godina kasnije, na godišnjem sastanku Udruženja za znanstveno proučavanje svijesti 23. lipnja 2023. u New Yorku dvojac se javno složio da problem još uvijek nije riješen i da je Chalmers pobjednik u okladi.






Filozof David Chalmers se u svojim esejima pita, kako mogu stanice mozga stvarati subjektivni doživljaj, kako je moguće da iz titraja neurona izranja ljepota sadašnjeg trenutka, rekao si.
On taj proces naziva magijom, uspoređuje ga sa čarolijom pretvaranja vode u vino. Neshvatljiv, nikada objašnjen, nikada dokazan proces u koji već dva tisućljeća jednostavno vjerujemo, rekoh.
Koliko je nama danas shvatljivo to neshvatljivo? upitao si.
Zar je tebi ljubav neshvatljiva? odgovorih pitanjem.
Dogodi se u trenutku nama nepoznatom i nevažnom, dogodi se nešto novo, do tada nepoznato, jednostavno se dogodi pretvaranje krvi u šampanjac i
slijeva to neshvatljivo u metafizičke teorije znanosti i filozofske hipoteze.





Na tvojim dlanovima osjećam to neshvatljivo i neobjašnjivo. Tada se sve viđeno, slušano, omirisano, kušano, preobražava u pjenušac u mojim venama.

Dijana Jelčić

- 09:09 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>