dinajina sjećanja

nedjelja, 13.12.2020.

Sveta Lucija...






Blagdan svete Lucije od Sirakuze slavimo 13. prosinca. Ona je, zbog svoje vjere, postala mučenicom 303. godine kad su je progonitelji kršćana na razne načine zlostavljali i mačem odrubili glavu. Prema predaji sv. Luciji su izvađene oči i stavljene na pladanj pa se ona prije svega smatra zaštitnicom očiju i vida. Kroz svu kršćansku povijest štuje se kao mnogostruka zaštitnica: slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Umjetnici svetu Luciju prikazuju kao nebesku iscjeliteljicu očiju. Prepoznajemo je po bodežu i rani na vratu, po uljanici (svjetiljci) i po očima koje drži na pladnju.
Kripta splitske katedrale posvećena je ovoj svetici. Na sam blagdan održava se blagoslov izvora u kripti koja je cijeli dan otvorena za pobožnost i uzimanje blagoslovljene vode kojom vjernici peru oči uz molitve svetoj Luci da im sačuva ili popravi vid. Ispred kripte pale svijeće pa je uistinu lijep prizor vidjeti vjernike kako u tišini mole uz svjetlost svijeća, osobito kad padne mrak.
Ime Luce potječe od latinske riječi lux, lucis što znači svjetlo.
Jedna poznata latinska izreka glasi Digni luce pauca, a znači „Malo je dostojnih svjetla“. Odlučnost svete Lucije u svjedočenju svoje vjere može nam biti uzor i poticaj da ostanemo čvrsti u nastojanjima da živimo prema Božjem naumu i tako i mi postanemo dostojni svjetla.

izvor... Župa svetog Jurja...






Prostor je bio prepun utvara,
zidovi išarani sjenama prošlosti,
trajanje u tmini uspomene,
plov bespućem nesanice.

U vazi su umirale ruže,
znamenje nečemu čega nije bilo.
U bljesku nutarnje svjetlosti tišina,
u žamoru naslutih prevaru ljepote.

Odbacih tugovanje, vrijeme u kojem
bijah inkarnat prošlosti.
U ovom utjelovljenju osjećam ljubav,
druga nisu važna.

U prisnosti buja prisutnost,
pišem pjesmu lux in tenebris,
tebi i danu punom svjetlosti...





Vrijeme došašća je objava blagdana svjetlosti. Dan svete Lucije ushit svjetlosti. Svijetlost je zanos bogova i ljudi, znak neba, stvoriteljica plodnosti zemlje, žara sunca i srebra mjeseca.

Svjetlosti prije tebe i tvog dolaska je bila tama i jedno veliko ništa. Ti otvaraš dane, usmjeravaš vjetrove, oživljuješ mora, mirišeš cvijećem, ti usmjeravaš i vodiš kroz šume i pustinje, daješ riječima značenje, mislima tok.
U tebi susrećemo sebe u tijelu koje tek tobom, spoznajemo, koje tek tobom vide naše oči.
Tvoje boje su, u svojim mjenama, naše vrijeme i naš prostor, ti nam svojim rukama dodiruješ oči, ti si iluzija stvarnosti u našim mislima, naša misao to si ti.

Budimo dostojni svjetlosti. Jutros za sve Lucije i Luciane palim treću svijeću, sijem mladu pšenicu i šapućem,

Sretan vam imendan!!!

Dijana Jelčić


- 07:00 - Komentari (20) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>