dinajina sjećanja

petak, 13.12.2019.

Poželi svjetlost...




lux in tenebris,

Prostor je bio prepun utvara,
zidovi išarani sjenama prošlosti,
trajanje u tmini uspomene,
plov bespućem nesanice.

U vazi su umirale ruže,
znamenje nečemu čega nije bilo.

U bljesku nutarnje svjetlosti moć tišine...
u žamoru naslutih prevaru ljepote.

Odbacih tugovanje,
vrijeme u kojem
bijah inkarnat prošlosti.

U ovom utjelovljenju osjećam ljubav,
druga nisu važna.

U prisnosti buja prisutnost,
pišem pjesmu lux in tenebris,
tebi i danu punom svjetlosti...






Živimo u džungli na asfaltu, u svijetu punom prometne buke, buke na gradilištima, buke u susjednim stanovima, preglasne glazbe na trgovima, u kafićima, u diskotekama.
Upitah se, mogu li željom zaustaviti prodiranje neželjenih zvukova u dubinu svijesti. Prolutah gradom, žamor me pratio, visio je nad sluhom kao oblak pun elektriciteta i pri sudaru sa mislima izazivao grmljavinu u glavi. Poželjeh čuti šaputanje vlati trave, lepet leptirovih krila i titraje latica cvijeća. Bljesnula je svjetlost...

Sazrijevajući u svom dobrom snu, svjetlost dijete postade svjetlost žena, ljepotica svijeta koji se iz nje rađao. Mjenjajući haljine i dijademe u kosi svijetlost tišinom prede i tka najfinije niti iz kojih izrasta svijet.

U dolini smaragdne rijeke naučih slušati, gledati, mirisati, kušati tišinu. Sjećam se osjećaja kojim sam u krošnji svjesti oćutila ljepotu kojom je muk grlilo cvrkut ptica, vlati mlade trave, žubor vode i kristalne suze vremena. Bio je to osjećaj lahoraste miline, provlačio se kroz dušu i najavljivao uzavrelost srca. Grijao me neizgovorenim blagorječjem, riječima koje su i neizgovorene imale svoje značenje, bile titraji plamenih jezika u dubini tijela.

Zavoljeh muk zagrljaja. Dogodila se sinestezija osjetila. Čula sam boje, vidjela mirise, mirisala nikada napisanu poeziju.

U čast svih boginja sunca ja jutros za sve Lucije i Luciane palim svijeće, sijem mladu pšenicu i šapućem,

Sretan vam imendan!!!


Dijana Jelčić



- 09:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>