Prvo evropsko finale
[ # ]

Istorija

Malo ko je očekivao da će Crvena zvezda te kišovite jeseni 1978, posle ubedljivog poraza u Berlinu (2:5), uspeti uopšte da prođe 1. kolo Kupa UEFA, a kamoli da će na proleće prvi put u istoriji zaigrati u finalu jednog velikog evropskog takmičenja. Bila je to nezaboravna generacija, pod vođstvom trenera Branka Stankovića, koja je prikazala izuzetnu takmičarsku snagu i kvalitet boreći se sa timovima iz najjačih evropskih liga.
Sve je igledalo još nerealnije kad su Istočni Nemci u beogradskom revanšu već u 12. minutu došli u vođstvo. Taj rezultat ostao je sve do 60. minuta, da bi Zvezda u furioznom finišu načinila čudo: za poslednjih pola sata postiže 4 pogotka.

Naredni protivnik bio je španski Sporting, koga je Crvena zvezda najpre pobedila u Hihonu golom Blagojevića u 85. minutu (1:0), da bi u revanšu stigla do izjednačenja i plasmana u naredno kolo pogotkom kapitena Petrovića u 82. minutu (1:1).

Sledeći protivnik bio je slavni Arsenal. Prvi meč na Marakani, Crvena zvezda je dobial rezultatom 1:0, strelac Blagojević. Revanš na čuvenom Hajberiju doneo je nezaboravne slike koje će se godinama posle vrteti na raznim sportskim špicama. Arsenal je 20 minuta pre kraja anulirao Zvezdinu prednost iz prvog meča i kad su se očekivali produžeci, u 87. minutu Savić majstorski kruniše akciju kompletnog navalnog reda: utrčava u šesnaesterac i volej-udarcem šalje loptu pod prečku golmana Dženingsa (1:1).

U četvrfinalu ponovo okršaj sa Englezima i „repriza“ prethodnog duela sa Arsenalom. Vest Bromvič, predvođen Ridžisom i Kaningemom, gubi u Beogradu sa 1:0 nezaboravnom „kiflom“ Savića iz slobodnog udarca i to četiri minuta pre kraja meča! Revanš u Birmingemu bio je verna kopija onog iz Londona. Domaćin je dugo vodio golom tamnoputog centarfora Ridžisa, da bi Šestić tri minuta pre kraja utekao engleskoj odbrani i lob udarcem matirao istrčalog golmana.

Tako je Crvena zvezda stigla do polufinala, gde je ponovo morala u Berlin, ali ovog puta u zapadni. Za protivnika je dobila snažan tim Herte. Meč u Beogradu ostao je upamćen po ranom golu Savića za minimalnu prednost pred revanš (1:0). Utakmica u Nemačkoj, igrana na blatnjavom terenu, počela je izuzetno loše po Beograđane: već u 18. minutu Herta je golovima Bera i Sidke vodila s 2:0. I kad je izgledalo da će Zvezda te kišne večeri završiti evropski pohod, ponovo je usledila golgeterska završnica: u 74. minutu Šestić je najspretniji u jednoj gužvi i postiže gol za finale (1:2).


U finalu, moćna Borusija iz Menhengladbaha, tih godina uz Bajern najbolji tim Bundeslige. Prvi susret, pred punim stadionom, završen je 1:1, a oba gola postigli su naši igrači: Šestić je doveo Zvezdu u vođstvo u 20. minutu, da bi „tragičar“ Jurišić pola sata pre kraja udarcem glavom postigao autogol.


CRVENA ZVEZDA - Borussia Menhengladbach 1:1 (1:0).
Beograd, 09. maj 1979. godine, Stadion: Marakana, gledalaca: 72.000.
Sudija: Fut. Strelci: Šestić 22. minut i Jurišić u 60. minutu (autogol).

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Jovanović, Jovin, Muslin (Milovanović), Jurišić, Savić, Petrović, Milosavljević (Krmpotić), Šestić, Blagojević, Miletović.

Borussia Menhengladbach: Knajb, Fogts, Hansen, F.Šefer, Ringles, V.Šefer, Simonsen, Sulik, Nilsen (Daner), Voler (Gores), Linen.


Druga finalna utakmica igrana je u Diseldorfu, 14 dana kasnije...

09.05.2008. ...15:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi