Dremež

11 prosinac 2017

Zanese me lepota škrtih opisa glamura i bleštavila; tek u naznakama blaženstvo. Jer lepota... Ovih dana ljudi traže skrivenog Isusa u rečima, među promenjivim ljudima i svi su povezani tankim zlatnim nitima pušteni u zimska roza svitanja. Nedugo zatim prelazim pogledom preko naslova u dnevnim novinama: „Koliko dugo namirnice smeju da stoje u zamrzivaču?“ Pitam se na trenutak za koga je taj novinski tekst namenjen, u našem frižideru jogurt u časi uvek biva i dan nakon roka.

Jedna plava senica je skočila s jedne grane na drugu i nehajno obrušila sneg kao da je reč o belom brašnu. Pahulje su lagano u grumenima lebdele s ruba grane rasipajući se iz paperjastog belila u nestajući prah. Ptica senica je prosuta kašmirom, ispunjena zimskom izmaglicom, crvenim bobicama i prazničnim mrazom, strašno korisna i veličastvena ali takođe neviđeno krvoločna; u njenom srcu plamte strasti, i neretko zaprljani i ugaženi sneg obeležen pikavcima i kafaom bude umrljan tragovima krvi.

Kroz prozor se naziru mokri dani i još teže zimsko granje, obgrljeni mokrim snegom koji lagano prelazi u led.
Anja ispušta dim uz usta dok lagano pomera kosu sa čela pogleda uprtog u luster: znaš, golubovi su smrdljive štetotične.
Crvenim noktima prelazi po cigareti, vidno zadovoljna prstima budući da je podsećaju na skoro procvalu Božićnu zvezdu koja je čeka kući, u uglu sobe.
Zimski dani su tako kratki, a golubovi iako mokri imaju svoje malo gnezdo u koje se zgrče i čekaju novi dan; podbočenim kljunovima, ušuškani u prolazni san. Čak i ti golubovi kao da preciznije i ozbiljnije shavataju važnost topline i ljubavi, i uviđaju mnogo dublju vrlinu čistote od nas ljudi.

Pas Tini zaspade na džepnom rusko – srpskom rečniku od trideset pet hiljada reči. Petarda pade stvorivši huk topa, a Tini otvori oči, vlažnom njuškom obori rečnik na pod kao da je oblutak na ivičnjaku svemira i potom ponovno prisloni šape tik uz njušku i oči... Sad kad zalaje imam utisak kao da govori na ruskom jeziku. Ništa se ne razumemo ali se i dalje bezuslovno volimo.
Pasja ljubav, prljava i ponizna.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.