Image Hosted by ImageShack.us Ovisnost zvana ČOKOLADA... - In the darkness there is always a bright spot, DEATH! - Blog.hr

In the darkness there is always a bright spot, DEATH!

03.05.2006., srijeda

Ovisnost zvana ČOKOLADA...

Image Hosted by ImageShack.usE, ovaj post biti će o čokoladi…O hrani bogova, afrodizijaku, ovisnosti, užitku… Valjda ne postoji netko tko ne voli bilo koji oblik čokolade… Za svakoga ponešto – čokolada u krutom stanju, tekućem ili ti topla čokolada, čokolada u kolačima… Čak je delikatesa pile preliveno čokoladom… Svejedno o kojem obiku se radi, ona je uvijek tu… Čak su i znanstvenici rekli da je zdrava i korisna… Svima nama najviše pomaže jer je puna serotonina… Ne. Nije to izmišljotina… Serotonin je tzv. hormon sreće. Zato neki ljudi je jedu kada su u depri… Bilo kako bilo, te delikatese i užitka sam se odnedavno odrekla…. Baš kao i mesa i svih mesnih prerađevina, šminke koja je testirana na životinja, pravog krzna i životinjske kože… Recite da sam luda, ali mene zanima kako ću dugo preživjeti bez ičeg slatkog i mesnih proizvoda pošto ovo ostalo sam odavno prekrižila… No, vratimo se na čokoladu… Mmmmm…Evo slikica poznatih proizvođača čokolada:
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Iako se čokolada razlikuje po distributeru, ona se razlikuje i po udjelu čokolade u smijesi. Što ima više prave čokolade, ona je gorkija, a i kvalitetnija… Neke tzv. čokolade nisu čokolade već šećerna ploče koji imaju vrlo mali udio čokolade pa jedete šećer i bojilo, a ne pravu čokoladu…

Put od biljke do naših želuca:
Put do čokolade počinje sa zrnom kakaa koji raste u toploj i vlažnoj klimi. Bere se i prži pa mrvi u "čokoladni liker". Termin navodi na krivi zaključak, jer zapravo radi se o krutoj i još uvijek nezaslađenoj tvari. Od ovog trenutka kreće se sa dodavanjem šećera, arome, emulgatora i dodavanjem ili oduzimanjem kakao maslaca, tj. prirodne masnoće kakao biljke.Image Hosted by ImageShack.us

Zanimljivosti iz znanosti:
Skupina talijanskih i britanskih znanstvenika otkrila je da crna čokolada povećava razine antioksidansa u krvi, što pomaže u sprečavanju srčanih bolesti.
Stručnjaci su u časopisu Nature objavili da je razina antioksidansa u krvi porasla za 20 posto nakon uzimanja 100 grama crne čokolade, u usporedbi s konzumacijom jednake količine mliječne čokolade.
"Naše istraživanje upućuje da mlijeko sprečava apsorpciju antioksidansa iz čokolade... pa može poništiti pozitivne učinke koji nastaju konzumacijom umjerenih količina crne čokolade", kažu znanstvenici.
No pružaju tračak utjehe onima kojima je draža mliječna čokolada. Kako bi, naime, unijeli količinu antioksidansa jednaku onoj iz crne čokolade, moraju pojesti dvostruko više mliječne. Image Hosted by ImageShack.us

Najnovija istraživanja pokazala su da čokolada sadrži polifenole,
kemijske supstance koje poboljšavaju rad srca, objavilo je Američko društvo kemičara. Polifenoli, kojih u jednoj kockici čokolade ima koliko i u čaši crvenog vina, spriječavaju oksidaciju LDL kolesterola u tzv. loši kolesterol, koji je štetan za arterije.
"Čokolada povećava razinu dobrog kolesterola za 10 posto i tako za 20 posto smanjuje rizik od srčanih komplikacija", izjavio je dr. Joe. A. Vinson sa Sveučilišta Scranton. Po njegovim riječima, antioksidansi, kojih ima u brojnim namirnicama od zelenog čaja do kruha, pomažu u borbi protiv raka.
Vinson je ustanovio da tekući kakao, derivat kakaovca koji se koristi u proizvodnji crne čokolade, sadrži većinu antioksidansa. "Ljubitelji crne čokolade mogu odahnuti. Što je čokolada tamnija, sadrži više antioksidansa", rekao je Vinson. "Ne samo da ih ima u velikim količinama, nego su antioksidansi u čokoladi iznimne kvalitete", dodao je.
"Što su kvalitetniji, to su i učinkovitiji", pojasnio je dr. Vilson dodavši da su antioksidansi u čokoladi kvalitetniji od vitamina C i E.

Okusi… Nešto što čini čokoladu posebnom… po tome svakome ne paše svaka čokolada… Okusa ima brate mili kolko očeš: obične ili ti mliječna, s punjenjem od jagode, višnje, naranče, kokosa… neke čokolade nemaju punjenja, ali u svom sastavu imaju npr. naranču. Postoji čokolada s chiliem… Probala sam je, ali mi ne paše… Prejaka je jer ima više od 50% čokolade. JA se rađe držim milki, a sada ni toga…
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Uživajte u toj hrani bodova i debljajte se! :))) Image Hosted by ImageShack.us

<< Arhiva >>