Politika kao poziv

petak, 08.10.2010.

HDZ = SDP

Prateći medije posljednjih nekoliko mjeseci, a posebice zadnjih tjedana, primjećujem kako se HDZ-ovi čelnici iz petnih žila trude izjednačiti svoju Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) sa Socijaldemokratskom partijom Hrvatske (SDP). No, zašto bi netko uopće pokušavao svoju stranku izjednačavati s nekom drugom? Nije li to neobično? Naravno da jest, ali kad se druga stranka postavlja kao jasna alternativa vlastitoj nesposobnosti i nedozrelosti jedino što mi preostaje jest tu alternativu pokušati nekako anulirati. Obratite malo pažnju na ono što govore HDZ-ovi čelnici, saborski zastupnici pa čak i poneki članovi i vidjet ćete kako se često negdje između redova provlači „oni su isti kao i mi“ ili „gledajte, svi su vam političari u stvari isti tako da glasovanjem za nekoga drugoga nećete ništa dobiti“.

E, pa gospodo, nismo svi isti. U to možete uvjeravati sami sebe, ali ne možete uvjeravati hrvatsku javnost. Zašto nismo isti? Pa, iz mnogo razloga. Recimo kao prvi razlog, SDP nije opustošio Hrvatsku i doveo je na rub bankrota. SDP nema 1001 aferu, sudskih procesa, pritvora i zatvora iza sebe, a u slučaju HDZ-a i pred sobom. Nadalje, SDP-ov premijer nije pobjegao sa svojeg premijerskog mjesta bez ikakvog objašnjenja, ostavivši zemlju u nasljedstvo svojoj pomoćnici. Dalje, SDP-ov potpredsjednik Vlade nije osumnjičen za oštećivanje poduzeća za višestruke milijunske iznose. Dalje, svakom SDP-ovom sadašnjem i bivšem ministru se ne pripisuje po barem jedna ili više afera. Dalje, SDP-ova Vlada nije besmisleno donosila i mijenjala zakone gotovo iz mjeseca u mjesec. Dalje, SDP nije pokušao iz nepoznatih razloga izgraditi most od Splita do Brača, jer bi to navodno bilo u interesu hrvatskih građana. Dalje, nije SDP-ova Vlada ona koja nije uspjela utvrditi jasne uzroke, odgovornost i krivnju za nekoliko tragičnih nesreća u Hrvatskoj (Kornati, pad helikoptera u Vukovaru, željeznička nesreća u Rudinama,..). Dalje, nije SDP-ova Vlada ona koja je uvela „harač“ i tako dodatno osiromašila hrvatske građane. Dalje, predsjednik SDP-a nije imenovan, niti izabran lažiranjem, namještanjem i krađom glasova protukandidata, već izabran demokratskom procedurom. Dalje, u SDP-ovu se središnjicu nisu nosile kutije i kutije spornoga novca iz još spornijih poslova pojedinih državnih poduzeća. I tako dalje… i dalje… i dalje… Trebam li vam još nešto više od toga da biste uočili razliku? Tko uopće može više čiste savjesti dati svoje povjerenje jednoj takvoj organizaciji?

HDZ je jednostavno nemoguće usporediti sa SDP-om, jer je SDP, kao i svi hrvatski građani, uključujući i veliki dio članova HDZ-a, nemoćna žrtva nesposobne i očigledno korumpirane vlasti. Nažalost, svi moramo živjeti pod HDZ-ovim „suncem“, po svima nama mora padati HDZ-ova „kiša“ i svi mi moramo udisati HDZ-ov „zrak“. Hipotetski govoreći, kad bi HDZ dobio još jedan mandat (a neće, jer je hrvatskim građanima dosta ponižavanja i gaženja), bojim se da bih morao zamoliti onoga tko posljednji napusti Hrvatsku da ugasi svijetlo.

Da me se krivo ne razumije, poanta svega ovoga nije istaknuti kako smo mi SDP-ovci najpametniji i najsvetiji, već mi je bila namjera po stoti puta demantirati bilo kakvu sličnost s HDZ-om. Stotinu puta smo se ogradili od bilo kakve sličnosti i još ćemo ako treba stotinu puta. Činjenice sve jasno govore, a ako se netko već valja u blatu ne mora u njega pokušavati povući i onoga drugoga i uvjeravati sve promatrače okolo njih kako su oni ustvari oboje blatni. Moja je baka znala reći da kada se utopljenik utapa upravo da mu pružiš britvu da ga s njome izvučeš on će se uhvatiti za nju. Tako se i HDZ pokušava uhvatiti, samo nisam siguran za koju britvu i hoće li u čamcu uopće više biti ikoga tko bi mu je pružio.

U šesnaest godina vladavine uspjeli su od najljepše zemlje na Mediteranu napraviti Siciliju na Balkanu. Uspjeli su nas prvo baciti na prosjački štap, a sad će nam i štap uzeti. Uspjeli su nas zavarati kako će „pokrenuti Hrvatsku“, a ustvari su je unazadili barem dvadeset godina. Upravo zato im treba dati da se „odmore“ barem slijedećih šesnaest godina, a nas hrvatske građane neka puste da krenemo ispočetka zajedno graditi ono što su oni srušili, uništili i opustošili. Već smo jednom bili u takvoj situaciji, sjećate se?

I ponavljam, po 101. put, Hrvatska demokratska zajednica i Socijaldemokratska partija Hrvatske su dvije potpuno oprečne stranke, dvije stranke različitih svjetonazora, ciljeva i programa, dvije stranke različitog poimanja političkog vladanja i ekonomskog gospodarenja. I sada kad sve više i više uviđate što jest aferama ogoljeni HDZ, sjetite se da upravo to nije SDP, bez obzira koliko se oni trudili širiti laži i obmane.

Dragi prijatelji, sretan vam Dan neovisnosti!
- 11:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


corporate audio visual