četvrtak

srijeda, 20.12.2006.

Vilenjaci (prvorođeni)

'Zvijezda sija u trenutku našeg sastanka'

Prvi su se vilenjaci probudili gotovo 9000 godina prije pojave Sunca i Mjeseca. Desilo se to u istočnoj zemlji Cuiviénen, na obalama velikog jezera Helcara pod svjetlom zvijezda od kuda i dolazi njihov nadimak 'Zvjezdani narod'. Vilenjaci su sami sebe zvali Quendi ili 'oni koji govore glasovima'.

Valari u početku nisu znali za njihov dolazak dok ih je Melkor otkrio vrlo brzo. Ne zna se koliko su vremena Prvorođeni proveli nazaštićeni od njegovih napada. Mnogi su vilenjaci nestali u tim tamnim noćima. Priča se da su odvedeni u Utumno, tvrđavu tamnog gospodara i tamo s vremenom postali zla i izopačena stvorenja kasnije prozvana Orci.

U tim je godinama Međuzemljom jahao lovac Orome, koji je sa svojim čarobnim psima unosio strah u kosti Melkorovim slugama. Upravo je on otkrio Vilenjake i nazvao ih Eldari (Narod zvijezda). Zbog terora kojeg je nad njima vršio Melkor, Prvorođeni isprva sumnjičavo primaju Oromea. No Valari zabrinuti nad prvim stanovnicima Međuzemlje kreću u rat na Melkora i u 'Bitci Sila' zarobljavaju Tamnog gospodara i odvode ga u zatočeništvo u Besmrtne zemlje.

Poslije rata Bogovi pozivaju vilenjake da dođu živjeti u Aman. Tako šalju Oromea u Cuiviénen kao glasnika. No kada je stigao, shvatio je da se Prvorođeni boje Valara i da su podjeljeni što se tiče puta. Vilenjaci su se savjetovali i odlučeno je da tri hodočasnika krenu naprijed i ispričaju drugima što su vidjeli. Pošli su Ingwe, Finwe i Elwe, kraljevi tri Vilenjačka naroda, Vanyara, Noldora i Telera.

Pri njihovom povratku velika se većina vilenjaka odlučuje na Veliko putovanje i život pod svjetlom Dvaju stabala. Oni koji su odlučili ostati u Međuzemlji pod svojim voljenim zvjezdanim nebom prozvani su 'nevoljni'.

Tako je došlo do Prvog razdvajanja vilenjaka i podjele na dvije velike skupine Avara i Eldara.


Volim vilenjake, volim zamišljati da sam u nekom drugom svijetu. Često se želim maknuti odavde, tu se puno toga guši i opterećuju me nepotrebne stvari. Možda čak da jednom uđem u začarani vilinski krug među gljive da izađem star ako izađem. Bit ću barem zarobljen u tom svijetu.

- 07:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #