Norveška Noina arka

27 veljača 2008



Zahvaljuem MANAH-u na ukazivanju pažnje na članak s net.hr koji se nastavlja na pismo Norveškog političara i sakupljanju hrane u podzemnim objektima. Da se prisjetite pisma Norveškog političara kliknite na sljedeći link : PNP.
Da je tema zanimljiva i pomalo se shvaća ozbiljno, govori nam činjenica da su čak i novinari pisali o ovome u Slobodnoj Dalmaciji - KLIK (kako biste mogli pročitati članak kliknite na sliku i pričkajte da se otvori).

Članak s net.hr

Prekriveni komadima leda 1000 kilometara od Sjevernog Pola, hermetički zatvoreni spremnici u Svalbardu ostat će zamrznuti idućih 200 godina, čak i u slučaju najgorih scenarija vezanih za globalno zatopljenje ili u slučaju zatajenja mehaničkog hlađenja.

Oko 100 milijuna zrna sjemenja iz više od 100 zemalja poslani su na čuvanje u to deset milijuna dolara vrijedno postrojenje, u kojem je pohranjeno 268.000 uzoraka, svaki s različite farme ili polja.

"Biološkoj raznolikosti prijete snage prirode i djelovanje ljudi", rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg na svečanom otvaranju Noine arke.

"Spremnici sa sjemenjem naša su polica osiguranja u slučaju rata, prirodnih katastrofa ili klimatskih promjena", dodao je.

Među uzorcima sjemena su različite kulture – od riže, kukuruza i pšenice do patlidžana, zelene salate, ječma i krumpira. Genetski modificirane vrste neće se pohranjivati.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.