Mađari dobili NATO bazu

20 studeni 2007



BUDIMPEŠTA–Mađarsko je mjesto odabrano u konkurenciji s Ramsteinom u Njemačkoj i Konstanza u Rumunjskoj. Već potkraj 2008. u Papi će slijetati i uzlijetati NATO-ovi teretni zrakoplovi C-17 i Globemaster III, izjavio je mađarski ministar obrane Imre Szekeres.

NATO-ovo uporište u Papi imat će važnu ulogu u planiranju transportnih letova saveza, posebice u smjenama vojnika stacioniranih u Iraku i Afganistanu te u opskrbi, dodao je Szekeres.

Odluka NATO-a da se u Mađarskoj izgradi zrakoplovno čvorište "dokazuje strategijsku važnost zemlje unutar Sjevernoatlantskog saveza", izjavila je američka veleposlanica u Mađarskoj April Foley.

Uspostavljanjem čvorišta, u Papi će se otvoriti do 500 radnih mjesta. NATO je već u protekle dvije godine u sklopu programa sigurnosnih ulaganja NSIP izgradio u Papi novo skladište goriva i terminal za cisterne. Prema pisanju mađarskih medija, u planu je izgradnja većeg hangara i obnova infrastrukture, za što je predviđeno oko 20,5 milijuna eura.

Te će troškove snositi 17 zemalja članica NATO-a, a 1,3 posto troškova podmirit će sama Mađarska.

net.hr


Eto ih sa svih strana. Kako ona neka luda kaže da kad Hrvatska uđe u NATO neće dobiti niti jednu bazu. To su je naši novinari pitali zbog toga što se narod buni protiv novih vojnih baza.
Je li Aviano dobio pojačanje u zaprašivanju?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.