Izbori 2007.

15 studeni 2007

Ovaj tekst sam dobila mailom od kolege s jednog foruma.

Upućeniji znaju da je do sada sve glasove na svim izborima na nacionalnoj razini (a i dobrom dijelu lokalnih) zbrajala tvrtka Apis-IT d.o.o. daleko poznatija kao CAOP. Pod ovim imenom (prilično nezgodno izabranim) i kao d.o.o. posluju tek od početka ove godine, kao "rješenje" vlasničkih odnosa između grada Zagreba i Republike Hrvatske, na temelju direktnog dogovora Milana Bandića i Ive Sanadera. Ta tvrtka inače, osim izbora, zbraja i sve poreze, carine i trošarine ove države, da manje poslove ne nabrajam. Reklo bi se da je posao koji ta tvrtka radi mission critical za ovu državu.

Na čelu je tročlana uprava, kojom autrokratski predsjeda Dunja Jurica (HDZ), a fikusiraju Miroslav Brkić i Boško Lučev (oba SDP, "bandićevci"). Kao i u svakoj "državnoj firmi", jaka je sklonost tradicionalnim sustavima, uhljebljivanje je osnovni problem s kojim se najednom tržišna tvrtka sreće, no još od Univerzijade postoji i progresivni dio stručnjaka koji profesionalno (i u nekim slučajevima daleko iznad IT standarda ove države) odrađuje svoj posao. Izbori su tradicionalno primjer tog profesionalizma, mimo svake politike.

Sve do prošle srijede, 7. studenog, kada je oko 7:30 sve stalo.

Radnici Zrinjevca (prema policijskom uviđaju) su bušeći rupe za sadnju drveća presjekli optički kabel koji spaja Apis-IT sa ostatkom svijeta (prije svega sa svim graničnim prijelazima RH i ispostavama Porezne uprave). Nema backupa, to je jedina "žica" u svijet. T-Com je kabel pokrpao do 15:00 sati (nakon, kako se priča, prilično komičnih ping ponganja oko toga da je Apis-IT mali korisnik) i sada je sustav ponovno on-line. Naglasio sam ispostave Porezne uprave jer će one biti (kao i u svim izborima do sada) korištene za unos prebrojanih glasova po zapisnicima biračkih komisija, a na temelju toga će se raditi zbrajanje glasova.

Sada malo informatičke struke: sigurnost i integritet podataka su zasnovani na pretpostavci zatvorenog sustava, koji je ovim "bušenjem rupe" (a o nagađanjima ću malo poslije, još uvijek nabrajam činjenice) kompromitiran. Taj je prijenos podataka sada jednako ranjiv kao i bilo koji nezaštićeni WiFi, a do danas, dva tjedna do izbora, u Apisu nisu počeli raditi na novom sigurnosnom riješenju za prijenos podataka preko otvorene mreže ni na backupu za slučaj da ponovno pukne kabel. Da ne spominjem emergency response team, možda i situation room, pa makar i nekakav protokol za izvanredne situacije ovog kalibra - nešto što bi se trebalo podrazumijevati. Bilo tko sa dovoljno volje, znanja i sredstava (a sve to zajedno je u dohvatu zafrkantske ekipe gimnazijalaca, da ne spominjemo nekog zlosutnijeg) zna da svi podaci o prebrojanim glasovima idu preko jedne nezaštićene točke i da ih može sve gledati i po želji mijenjati ukoliko to ostane onako kako je bilo do sada.

Teme za istraživačko novinarstvo i nagađanja: "radnici Zrinjevca" nisu ostali na mjestu presjecanja kabela (što im je obaveza), T-Com nije reagirao do oko 11:00 sati (tek nakon intervencije Ivane Šoljan) a tada je policija još uvijek radila očevid, Ministarstvo financija (u čijem je aranžmanu iznajmljen taj optički kabel) nije sa T-Comom za taj kabel ugovorila nikakav sigurnosni aranžman nego je to napravljeno po načelu najjeftinije opcije, i Miro Laco je (po neprovjerenim informacijama) u ponedjeljak, 5.11. bio na tajnovitom sastanku u Zrinjevcu.

Na ovim izborima neće biti pitanje ni tko broji ni tko zbraja, nego tko prebrojane nosi na zbrajanje.

politika.com


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.