Rusi špijuniraju Noble Midas 07

10 listopad 2007

Kako doznaje Slobodna Dalmacija iz izvora bliskih američkoj komponenti vježbe Noble Midas 07, ruska tajna služba od samog početka prisluškuje sve radiokomunikacijske kanale preko kojih se odvija svakodnevna komunikacija te izdaju zapovijedi.

Prije početka vježbe, NATO-ovi i hrvatski časnici podijelili su spektar radijskih frekvencija, odvojivši dio onih na kojima će komunicirati cijelo vrijeme trajanja manevara. Riječ je o uobičajenoj proceduri kako se ne bi miješale vojne i civilne frekvencije. Međutim, nedugo nakon starta vježbe hrvatski vezisti na radiokanalima registrirali su smetnje nepoznatog podrijetla.

Amerikancima nije dugo trebalo da otkriju izvor problema. Najprije su utvrdili da ometajući signali dolaze izvan komunikacijske mreže Plemenitog Mide, a potom su tragovi doveli do pretpostavke kako smetnje dolaze s jedne ruske podmornice.

Podmornica s koje se obavlja – vojnim žargonom rečeno – "elektronsko izviđanje i promatranje", trenutačno plovi u međunarodnim vodama blizu Otrantskih vrata.

Američke časnike ruska prisutnost nije previše iznenadila. Derek Chappell, direktor NATO-ovog informacijskog centra za vježbu Noble Midas, potvrdio je ">Slobodnoj prisutnost ruske podmornice u međunarodnim vodama.

"Budući da se rusko plovilo nalazi u međunarodnim vodama, nitko ga i ništa ne može spriječiti, kao i bilo koji brod u promatranju, bez obzira pod čijom zastavom plovi", objasnio je Chappel. Dodao je kako se uvijek predviđa će NATO-ove aktivnosti biti predmetom interesa mnogih, kao i da ćemo biti predmetom prisluškivanja. "Ne postoje dokazi o uplitanju ruskog plovila u samu vježbu", rekao je Chappell.


net.hr


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.