Najtopliji siječanj ikada zabilježen

10 veljača 2007

što nam meteorolozi kažu...Da se svi izvori zagađenja uklone sljedećih 50 godina uništavanje planete bi i dalje raslo. Amerika se bori protiv globalnog zatopljenja, a 80% zagađenja dolazi upravo iz Amerike i Kine.

Temperature diljem planeta bile su 0,45 °C veće od prosjeka za siječanj i najviše su od 1891. godine kada su se sustavno počeli bilježiti ti podaci, objavila je Japanska meteorološka agencija.

Posebno visoke temperature za ovo doba godine zabilježene su u istočnoj Rusiji i na sjeveru Europe.

"Razlozi povišenoj temperaturi su efekti globalnog zatopljenja zbog povećanog ispuštanja ugljičnog dioksida, klimatski fenomen El Nińo i prirodno cikličko kretanje temperature", stoji u priopćenju agencije.

Studija je uslijedila tedan dana nakon što je UN za globalno zatopljenje optužio ljudsku aktivnost i najavio povećanu učestalost tajfuna, suša i prirodnih katastrofa u budućnosti.

Izvještaj Međuvladinog odbora za klimatske promjene (IPCC), upozorio je da bi temperatire do 2100. mogle porasti između 1,1 i 6,4 °C.

I Japan, domaćin povijesnog Protokola iz Kyota kojim se trebalo ograničiti globalno zagrijavanje, ime neobično toplu zimu s malo snijega.

No, meteorološka agencija kaže da su siječanjske temperature u Japanu tek četvrte na listi najtoplijih siječanja, s 1,44 °C iznad prosjeka. Rekordni je bio siječanj 1989. godine s temperaturama u Japanu od 2,09 °C iznad prosjeka.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.