CROMETEO FOTO GALERIJA
Klikni


Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

Naručba vremenske prognoze!

CROMETEO

24.05.2006., srijeda

CIKLONA OSVALAD IZBRISALA PRVI UDAR LJETA

Danas je preko Hrvatske i okolnih zemalja prelazila ciklona OSVALD sa pripadajućim frontalnim sustavom. U odnosu na jučer zahladilo je od svega 2-3 stupnja u južnoj Dalmaciji, pa do nevjerojatnih 20ak stupnjeva na krajnjem zapadu zemlje. Na Zavižanu se temperatura zraka spustila sredinom dana na 3°C dok je na jugu Dalmacije bilo i 31°C! U susjednoj Sloveniji je iznad 1900m padao snijeg. Donosimo vam nekoliko fotografija koje su danas uslikali članovi Crometeo tima.

Zalazak sunca u Splitu
Image Hosted by ImageShack.us

Crkva sv. Stošije obasjana zalazećim suncem u Zadru


Tmurno i hladno vrijeme danas u Krapini
Image Hosted by ImageShack.us

Nebo u predvečerje nad Ravnim kotarima
Image Hosted by ImageShack.us

Jaki pljuskovi u Umagu u ranu večer
Image Hosted by ImageShack.us

Fronta je kasno popodne napustila zadarsko područje
Image Hosted by ImageShack.us

U susjednoj Sloveniji lokalne poplave zbog obilnih kiša
Image Hosted by ImageShack.us

- 23:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.05.2006., utorak

23.05.2006. - PROŠAO PRVI OVOGODIŠNJI VAL VRUĆINA

Prvi ovogodišnji val vrućina danas je zahvatio dijelove Hrvatske. Najviša temperatura zraka izmjerena je danas u Gradištu-Županja te u Starigradu-Paklenica, 33°C. Vruće je bilo i u većem dijelu Slavonije, te u dijelu Dalmacije. U Osijeku je hitna pomoć imala pune ruke posla jer je bilo čak 40% više intervencija nego je to uobičajeno. U nama susjednim zemljama toplotni udar bio je mnogo zamjetniji. U Žepču je, u BiH, izmjereno vrlo vrućih 35°C u hladu. Najtopliji dio Europe danas je ipak bila Italija. Tamo je u Pantelleriji izmjereno esktremnih 39,4°C. Visoke temperature zraka su u Hrvatskoj već počele popuštati danas poslijepodne kada se naoblačilo na zapadu zemlje uz mjestimičnu kišu. (CROMETEO TIM)

Image Hosted by ImageShack.us
Današnje maksimalne temperature zraka

- 20:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.05.2006., nedjelja

NUKLEARNA ZIMA by ADRIATIC WEATHER

Kad pričamo o globalnom zatopljenju i predviđanjima posljedica porasta temperatura u sljedećih 100 godina, malo vodimo računa o mogućnosti pojave nuklearne zime. Jednostavna definicija nuklearne zime: nedostatak sunčeve svijetlosti zbog prašine u atmosferi. Posljedica: globalni pad temperature zraka - globalno ledeno doba, temperature mogu biti niže od ledenih doba pleistocena. Postoji nekoliko načina da se pojavi nuklearna zima: pad kometa, svjetski rat, vulkani, požari. Sve ove pojave mogu u atmosferu ubaciti određenu količinu prašine, na kraju krajeva dinosauri su izumrli zbog ledenog doba (nuklearne zime) koje je bilo posljedica pada kometa. Svjetski rat može, osobito nuklearni, uzrokuje brojne požare i mnogo dima koji se može nakupiti u atmosferi i utjecati na globalni pad temperature zraka. Mini ledeno doba prije 200-tinjak godina posljedica je vrlo velike vulkanske aktivnosti iz tog doba.
Nemogućnost provođenja fotosinteze uništilo bi biljke. Znamo što to znači. Nastali bi ratovi za hranu, mnogo ljudskih žrtava zbog pogubne hladnoće.
Na Zemlji postoji i tzv. supervulkan. Radi se o nacionalnom parku Yellowstone. Ta erupcija se događa koliko znam svakih cca 600 000 godina, a nova kasni već tisuće godina. Tamo se vrše ispitivanja i čini se da se kora u tom području sve više zagrijava. Erupcija tog supervulkana izazvala bi fatalnu nuklearnu zimu. Ne da bi u atmosferi bilo prašine, nego bi ona bila i vidljiva sve negdje do Engleske.

Jeste li znali da je oko 1990. ili '91. godine vulkan (ne mogu se sjetit imena) izbacio toliko prašine u atmosferu da se globalna temperatura do '95. godine spustila za gotovo 1°C u odnosu na onu koja bi bila da nije bilo vulkana?
Čak i pustinjska prašina koju podignu vjetrovi i koja prekrije Europu (blatne kiše) utječe na hlađenje. Što se mene tiče, mislim da je prašina u atmosferi lijek protiv globalnog zagrijavanja. OK, treba smanjit emisiju stakleničkih plinova na minimum, ali i da se sada to učini, ma da se potpuno prekine u cijelom svijetu, još bi desetlječima trpili učinak staklenika. Kontroliranim izbacivanjem određenih čestica u atmosferu čovjek bi danas sigurno mogao spriječiti globalno zagrijavanje.

Image Hosted by ImageShack.us

- 22:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2006., ponedjeljak

METEOROLOŠKA STANICA - URADI SAM! (by PROPALICA)

Napokon je gotova i kucica doduse fali kosi krov ali koso je sve pa moze proci :) stoga evo jos jedanput starih slika s nekoliko novih i nekoliko komentara.

Prvo je kupljena WS2300 meteorološka postaja
Meteo

pa se ista otpakirala
Meteo

nakon cega se probno postavila (senzor) na posve neadekvatno mjesto
Meteo

a zanimljivi (najzanimljiviji su ipak podaci tj. arhiva istih) dio smjesten na sigurno mjesto
Meteo

eto malo za slinjenje (iako, kao sto rekoh, ja najvise slinim na excel)
Meteo

pa to spojite pomocu kutnika raznih s takodjer kupljenim iveralom odgovarajucih dimenzija
upozorenje - naknadnom pamecu sjetih se da je trebalo gornji i donju dasku odmaknuti koji centimetar od vrha u dubinu prostora da se dobije zracni sloj izmedju dvije stijenke, a u svrhu sto bolje toplinske izolacije
Meteo

nakon cega slijedi jos malo farbanja (dalm. - pituravanje :) )
boja u spreju se pokazala losa - nema do kista
[img]http://www.crometeo.info/propalica/ws/box/box06.jpg" alt="Meteo" />

mozda nepotrebno ali ajde - kitanje akrilnim bijelim kitom
Meteo

dodatak stijenki od stiropora na donju i gornju stranicu kao toplinsko/oborinskog izolatora, lijepi se kitom ili slicnim - svakako izbjegavati ljepila tipa neostik jer prozdiru stiropor
Meteo

sad su na redu nogari - ovo su zeljezni L perforirani profili, najbolje spajati na podu ali ja sam za inat ne misleci morao oprati dvoriste bas prije radova pa mi je bilo muka stavljati sve na lokve
Meteo

neizostavni dio kad se mozak i ruke umore - cigareta, kava, rakijica... da sam nesto prije popio sjetio bi se i kako spojiti one daske maloprije :D
Meteo

i evo nas na dva metra, vec je i mrak pao
Meteo

dok ne dodje mixer iz rijeke pomoci ce i ove cigle
Meteo

a ovo je kisomjer iznutra, princip klackalice, s druge strane je i stampana plocica s malo elektronike (da sam popio jos jednu rakijicu sjetio bi se slikati s te strane, a ne ovako), svaki put kad se skupi dovoljno tekucine ista se izlije i javlja 0,5 mm (bijase li po metru ili kilometru kvadratnom? :D )
Meteo

evo i kompleta - osim postavljanja jos jednog kosog krova i premjestanja anemometra na krov kuce valja jos sve dodatno ucvrstiti i naravno betonirati postolje
Meteo

Troskovnik cijele igrarije izgleda ovako nekako, racunam da nesto alata i vijaka imate vec u nekoj supi, a vjerojatno i nekakav PC cim ste u stanju citati ovo:
- WS2300 > 150 ojra
- platit pice sverceru preko granice > 30 kuna
- 4 komada zeljaznog L profila duzine 2 metra > 190 kuna
- 4 lamelasta vrata > 140 kuna
- iveral za pod i strop > 40 kuna
- kutnici, kit, boja za drvo, panti, magneti, stiropor... > 70 kuna
- zadovoljstvo ocitavanja vlastitih podataka > NEPROCJENJIVO

- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.05.2006., nedjelja

KOME SUNCE - KOME KIŠA!

Oslabljena hladne fronta danas se premještala preko Hrvatske.Zbog toga je danas bilo više oblaka nego zadnjih dana, a mjestimice je bilo kiše. Najviše kiše je palo u dijelu sjevernog Jadrana, te u Dalmatisnkoj zagori. Do večeri su oborine sasvim zaobišle područja poput šire zagrebačke okolice. U ranim poslijepodnevnim satima je zabilježeno mjestimično jako grmljavinsko nevrijeme u Sloveniji i Mađarskoj, ali su olujni oblaci sasvim oslabili na putu prema Hrvatskoj. Popodne se u mnogim pedjelima Jadrana pojavilo sunce. Najviše temperature zraka danas su zabilježene u istočnoj Slavoniji, do 24°C.

Pruga olujnih oblaka oko 12h stovirla se malo sjevernije od Hrvatske
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Kišovito i prohladno danas je bilo u Dalmatisnkoj zaogri
Image Hosted by ImageShack.us

Oblaci su danas "prijetili" Čakovcu
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon kišovitog jutra, popodne razvedravanje u Istri
Image Hosted by ImageShack.us

Lijepo predvečerje u Splitu
Image Hosted by ImageShack.us

- 19:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.05.2006., srijeda

CIKLONA NATALIJA

Ciklona Natalija je tijekom današnjeg dana djelovala na vrijeme u Hrvatskoj. Donijela je obilnu kišu mnogim predjelima Jadrana. Donosimo vam nekoliko fotografija koje su slikali članovi Crometeo foruma.

Zadar
Natalija

Ljubljana
Natalija

Makarska
Natalija

Split

Natalija

- 01:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

DOBRODOŠLI!
...na blog o čarima vremena, meteorologiji i svemu vezanom uz tu temu. Ukoliko imate zanimljivost koju želite objaviti pošaljite je na e-mail: crometeo@yahoo.com
VRIJEME
EUMETSAT
Klikni


MUNJE U EUROPI
Klikni


TEMPERATURE SUTRA
Klikni


ITA RADAR
Klikni


ARSO RADAR
Klikni


DHMZ RADAR
Klikni