Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crometeo

Marketing

NUKLEARNA ZIMA by ADRIATIC WEATHER

Kad pričamo o globalnom zatopljenju i predviđanjima posljedica porasta temperatura u sljedećih 100 godina, malo vodimo računa o mogućnosti pojave nuklearne zime. Jednostavna definicija nuklearne zime: nedostatak sunčeve svijetlosti zbog prašine u atmosferi. Posljedica: globalni pad temperature zraka - globalno ledeno doba, temperature mogu biti niže od ledenih doba pleistocena. Postoji nekoliko načina da se pojavi nuklearna zima: pad kometa, svjetski rat, vulkani, požari. Sve ove pojave mogu u atmosferu ubaciti određenu količinu prašine, na kraju krajeva dinosauri su izumrli zbog ledenog doba (nuklearne zime) koje je bilo posljedica pada kometa. Svjetski rat može, osobito nuklearni, uzrokuje brojne požare i mnogo dima koji se može nakupiti u atmosferi i utjecati na globalni pad temperature zraka. Mini ledeno doba prije 200-tinjak godina posljedica je vrlo velike vulkanske aktivnosti iz tog doba.
Nemogućnost provođenja fotosinteze uništilo bi biljke. Znamo što to znači. Nastali bi ratovi za hranu, mnogo ljudskih žrtava zbog pogubne hladnoće.
Na Zemlji postoji i tzv. supervulkan. Radi se o nacionalnom parku Yellowstone. Ta erupcija se događa koliko znam svakih cca 600 000 godina, a nova kasni već tisuće godina. Tamo se vrše ispitivanja i čini se da se kora u tom području sve više zagrijava. Erupcija tog supervulkana izazvala bi fatalnu nuklearnu zimu. Ne da bi u atmosferi bilo prašine, nego bi ona bila i vidljiva sve negdje do Engleske.

Jeste li znali da je oko 1990. ili '91. godine vulkan (ne mogu se sjetit imena) izbacio toliko prašine u atmosferu da se globalna temperatura do '95. godine spustila za gotovo 1°C u odnosu na onu koja bi bila da nije bilo vulkana?
Čak i pustinjska prašina koju podignu vjetrovi i koja prekrije Europu (blatne kiše) utječe na hlađenje. Što se mene tiče, mislim da je prašina u atmosferi lijek protiv globalnog zagrijavanja. OK, treba smanjit emisiju stakleničkih plinova na minimum, ali i da se sada to učini, ma da se potpuno prekine u cijelom svijetu, još bi desetlječima trpili učinak staklenika. Kontroliranim izbacivanjem određenih čestica u atmosferu čovjek bi danas sigurno mogao spriječiti globalno zagrijavanje.

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 21.05.2006. u 22:05 sati.