crobuntu

nedjelja, 29.03.2009.

Što prvo učiniti nakon instalacije Ubuntua

Nakon što smo instalirali live cd i preuzeli sve nadogradnje moja je preporuka da se prvo instaliraju svi potrebni codeci za audio i video playere i podršku za javu neki od navedenih paketa su ako instalirate Jaunty Jackalope već instalirani po defaultu ali treba i to provijeriti bez svih dolje navedenih exstrasa i codeca sustav vam neće najbolje funkcionirati stoga nakon instalacije otvorite Synaptic i redom označite za instalaciju sljedeće :

ubuntu-restricted-extras
gstreamer0.10-plugins-good
gstreamer0.10-plugins-bad
gstreamer0.10-plugins-ugly
gstreamer0.10-ffmpeg
gstreamer0.10-fluendo-mp3
libdvdread3
sun-java6-jre
sun-java6-plugin
sun-java6-bin
flashplugin-nonfree
totem-xine
totem-plugins-extra
libtotem-plparser12
totem-mozilla
skytools

Namijerno nisam napisao još nekoliko exstrasa i codeca koji će vam biti ponuđeni za instalaciju označavajući gore navedene ali naravno sve što Synaptic ponudi kao međuzavisnosti prihvatite i instalirajte.
Zatim preporučam da u vaš Softver Respozitorij dodate medibuntu respozitory, najlakši način da to učinimo je da kopirate sljedeće u Terminal :
Za Jaunty Jackalope 9.04

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/jaunty.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

Za Intrepid Ibex 8.10

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

Nakon toga sljedeće :

sudo apt-get update && sudo apt-get install medibuntu-keyring && sudo apt-get update

Kada smo to učinili odemo u Synaptic na lijevoj strani kliknemo na Izvor i potražimo iznad packages.medibuntu.org postoje tri medibuntu izvora kliknemo na jedan od njih i na desnoj strani možemo vidjeti aplikacije koje sadrži medibuntu respozitorij i potrežimo sljedeće :

w32codecs
non-free-codecs
ices
libdvdcss2

Naravno sve to možemo i instalirati putem terminala naredbom sudo apt-get install imeaplikacije npr. "sudo apt-get install w32codecs" itd.
U Medibuntu Respozitorijima se još nalazi dosta korisnih programa kao što su Skype, Acrobat Reader(acrored), Google Earth (ako ste instalirali Jaunty Beta Verziju imate GoogleEarth5.0 i radi bez rušenja sve greške od prije su uklonjene) RealPlayer itd.

29.03.2009. u 11:31 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 19.03.2009.

Instalacija i podešavanje MS fontova

Jedna od mana linuxa jest da kad smo na internetu neke stranice nam izgledaju malo čudno i različito nego dok smo ih gledali pod windowsima stvar je u fontovima jer dosta web stranica je dizajnirano pod windowsima i prostori predviđeni za tekst su prilagođeni windows fontovima pa nam zbog toga te stranice čudno izgledaju neke od takvih stranica kod nas su portali 24 sata, index, sportnet, pa stoga ako želite da te stranice ponovo izgledaju "normalno" potrbno je promijeniti fontove i instalirati one sličnije windowsima a to ćemo učiniti na sljedeći način:

Prvo idemo u Terminal i upišemo:

sudo apt-get install msttcorefonts

Zatim restartamo računalo i idemo u Sustav/Postavke/Izgled i pod karticom fontovi namijestimo fontove kao što su dolje prikazani na slici.



Nakon što smo to učinili još instaliramo java podršku ( sudo apt-get install sun-java6-jre ) ako već prije nismo i svi web portali bi trebali izgledati identično kao dok smo ih gledali u windowsima.

19.03.2009. u 09:29 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 18.03.2009.

Nova Ubuntu "New Wave" Tema




Novu New Wave i druge nove teme koje bi trebale biti sastavni dio Jaunty Jackalopea novog Ubuntua koji izlazi 23.4.2009. možete skinuti na Ubuntu Wiki stranicama i isto tako možete pogledati nove prijedloge i koncepte wallpapera za novo izdanje Ubuntua.

18.03.2009. u 11:14 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 16.03.2009.

Instalacija Ubuntua


16.03.2009. u 19:18 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 11.03.2009.

Upravljanje Gmailom pomoću Evolution Maila

Evolution mail je standardni mail preglednik u Ubuntu a jako dobro je što možete povezati i vašu web poštu sa Evolutionom i svu poštu čitati na jednom mjestu a isto tako i vaš web kalendar i web kontakte možete povezati sa Evolutionom. Povezivanje kalendara i kontakata je jednostavno samo pod tipkom New ili Novi odaberete adresss book ili contakt list i pratite upute a za gmail i web poštu potrebno je znati par sitnica koje možete vidjeti na primjeru danom u slikama ispod.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

11.03.2009. u 18:23 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (4)
Siječanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Crobuntu



Ovaj blog je zamišljen da bude moj osobni podsjetnik kako se što radi na Ubuntu, stoga sve što pročitate na blogu je isprobano i funkcionira, do sada sam stalno pravio zabilješke na papirićima i blokovima pa bih to pogubio i morao ponovo tražiti riješenja po internetu kad bi mi zatrebala, ovim blogom ću riješiti taj problem a usput možda i nekome drugom bude od koristi.

Korisni Linkovi

Ubuntu-hr
Linux za sve
Hrvatska udruga linux korisnika
Getdeb
Playdeb
Linux Softpedia
Gnome Look
Ubuntu-Art
Ubuntu Wiki
Scribus Stuff
GIMP Stuff
Tuxsoftware
Full Circle

Spreadfirefox Affiliate Button

Ubuntu

Ubuntu je linux distribucija proizašla iz Debiana jedne od najstarijih linux distribucija. Utemeljitelj Ubuntua je južnoafrički multimilioner Mark Suttleworth koji je poznat u svijetu i kao drugi svemirski turist ali i po sudjelovanju u raznim humanitarnim akcijama procijenjuje se da je do sada polovinu svoga bogatstva uplatio u humanitarne svrhe.
Riječ Ubuntu proizlazi iz afričkog Zulu jezika a u slobodnom prijevodu znači “humanost prema drugima”. Prva verzija Ubuntua izašla je 2004. godine i od tada izlazi svakih šest mijeseci nova verzija i može se preuzeti potpuno besplatno ili čak zatražiti besplatni cd koje tvrtka Canonical na svoj trošak šalje poštom. Ubuntu je kompletan operativni sustav i sadrži sve potrebno što vam može trebati od browsera, officea, aplikacija za chat, mail, obradu fotografija, playeri za glazbu i filmove a u synapticu (linuxovoj aplikaciji za download programa) sadrži bazu od 25 tisuća programskih paketa dostupnih za Ubuntu tako da skoro sve što zaželite možete raditi na Ubuntu i to potpuno besplatno.