crobuntu

petak, 23.01.2009.

Slušanje radio stanica na Ubuntu

Image Hosted by ImageShack.us

Za slušanje radio stanica na linuxu ima dosta playera a najbolji su Amarok, Banshee i RealPlayer ali moj favorit je Amarok jer ima najviše mogućnosti stoga danas ću napisati kako slušati radio stanice pomoću Amaroka.
Ako nemamo instaliran Amarok trebamo jednostavno ga instalirati preko synaptic menagera ali i preko Terminala trebamo instalirati codece jer bez njih nema streaminga zato u Terminal trebamo upisati:

sudo apt-get install libxine1-ffmpeg
i
sudo apt-get install libxine-exstracodecs
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon toga samo moramo otići na web portal omiljene radio stanice i potražiti live streaming dobra vijest je da Amarok može svirati i winamp i realplayer streamove kad nađemo pls ili ram stream skinemo ga tako da stisnemo save i spremimo ga u folder glazba. Moja preporuka da pls streamove preimenujete tako da znate koji je koji nakon toga ih kopirate i u Amaroku kliknete add stream i umjesto url-a kopirate pls stream koji ste spremili u glazbeni folder i iznad url unesite ime radio postaje i tako sljedeći put u playlistama ostaje memorirana vaša radio postaja i možete je slušati kad god poželite samo jednim klikom.

23.01.2009. u 14:49 • 0 KomentaraPrint#

Trodimenzionalni desktop i više pozadina(wallpapera) odjednom

Image Hosted by ImageShack.us

Jedna od dobrih stvari na linuxu je trodimenzionalni desktop a da bi ga osposobili potrebno je instalirati compiz settings menager a najlakši način da to učinimo je putem synaptic menagera u prozor quick search upišemo compiz i označimo compiz i compiz plugins za instalaciju i pritisnemo apply.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon toga u system/postavke pronađemo compiz settings menager i otvorimo ga kada smo to učinili u general settings na desktop size stavimo broj horizontalnih desktopa na barem 4 zatim izađemo iz general settings i označimo desktop cube i rotate cube nakon toga možemo pritiskom na scroll miša provijeriti dali nam se desktop pretvorio u kocku i pomicanjem miša lijevo desno okrećemo kocku.

Image Hosted by ImageShack.us

Kada dobijemo kocku i 4 radne površine većina bi željela imati i 4 pozadine a to ćemo dobiti na slijedeći način vratimo se u compiz menager i pronađemo wallpapers stavimo kvačicu i zatim duplim pritiskom na ikonu uđemo u postavke wallpapera kliknemo na tipku new i zatim tipkom browse izaberemo neki od wallpapera koje smo prethodno skinuli i pohranili negdje na računalu i taj potupak ponovimo 4 puta kada smo izabrali 4 wallpapera izađemo iz compiza i otvorimo Terminal i upišemo:

gconf-editor

Zatim idemo na apps -> nautilus -> preferences
pronađemo opciju show desktop i maknemo kvačicu odnosno onemogućimo ga nakon toga izađemo iz terminala i restartamo računalo i trebali bismo dobiti 4 wallpepera na našoj kocki.

Image Hosted by ImageShack.us

23.01.2009. u 11:49 • 0 KomentaraPrint#

Instalacija deb paketa

Postoji mnogo dobrih programa za Ubuntu koji se ne nalaze u synaptic menageru i u dodaj ukloni programe najednostavniji način da se dođe do dobrih programa je instalacija deb paketa za koje za razliku od tar.bz i sličnih datoteka nije potrebno preveliko znanje da bi ih se instaliralo ili uklonilo sa računala. Za instalaciju deb paketa potrebno je samo kliknuti na deb file i spremiti ga negdje najbolje na desktop potom klikom otvoriti paket i pritisnuti install package nakon toga ikonu sa paketom možemo poslati u smeće i izbrisati a za uklanjanje deb paketa potrebno je u Terminalu upisati :

sudo dpkg -r ime_paketa

i pritisnuti enter.

Image Hosted by ImageShack.us


Kao veliki izvor dobrih deb programa preporučam stranicu Getdeb na kojoj možete naći programe poput PyTube(za skidanje filmova sa YouTubea i sličnih portala), Flock web browser nova verzija Pidgina.
Evo još nekih dobrih programa koji su dostupni kao deb paketi na službenim stranicama istih: RealPlayer, Picasa 3, Skype, Google Earth, Google Gadgets, Google Desktop, Opera web browser a uskoro i Google Chrome.

23.01.2009. u 11:22 • 0 KomentaraPrint#

Što učiniti kada se pojavi grub error 18 na Ubuntu

Na puno foruma vidio sam razna ponuđena riješenja za ovaj problem ali su previše komplicirana ili čak neki predlažu ponovnu instalaciju sa ručnim particioniranjem ali to sve je nepotrebno barem u mom slučaju, riješenje je vrlo jednostavno u safe modu ući u program i u Terminalu upisati slijedeće :
find/boot/grub/stage1
root(hd0,1)
setup(hd0)
quit
Nakon toga restartati računalo i to je to !

23.01.2009. u 11:09 • 0 KomentaraPrint#

Promijena rezolucije na Ubuntu sa Nvidia grafičkim karticama

Image Hosted by ImageShack.us

Na ubuntu sa nvidia grafičkim karticama postoji problem što kada promijenite rezoluciju ona prilikom restarta računala se vraća kako je i bila ili dobivate crni ekran na kojem piše out of range a riješenje ja vrlo jednostavno samo u Terminal upišite :
gksudo nvidia-settings
onda će vam se pojaviti nvidia server setings tamo namijestite željenu rezoluciju pritisnite apply i nakon toga save to x configuration file zatim quit.
Nakon toga u terminal upišite :
sudo nvidia-xconfig
pritisnite enter i izađite iz terminala i to je to.

23.01.2009. u 10:50 • 0 KomentaraPrint#

Besblatni video razgovori na Ubuntu 8.10

Image Hosted by ImageShack.us

Da bismo mogli uživati u besplatnim video razgovorima sa prijateljima širom svijeta potreban nam je naravno program ali i web kamera i mikrofon, najbolji program po mom mišljenju za video razgovore je Skype jer on omogućava razgovore između ljudi koji imaju različite operativne sustave stoga preporučam da skinete inačicu skypea za linux taj dio bi trebao biti lagan jer je skype prilagodio download gotovo svim boljim linux distribucijama i upute za instalaciju možete pronaći na njihovim stranicama.
Image Hosted by ImageShack.us

Nakon što ste instalirali Skype za linux da bi radio kako treba potrebno je učiniti još par stvari a prva je onemogućiti pulseaudio i instalirati esound a to ćete učiniti tako da otvorite Terminal i redom upišete :

killall pulseaudio
sudo apt-get remove pulseaudio
sudo apt-get install esound
sudo rm /etc/X11/Xsession.d/70pulseaudio

Nakon što smo to učinili provjerimo dali nam radi zvuk na skypeu ako ne onda odite u system/potavke/zvuk i prbacite sve postavke sa Autodetect na ALSA osim sound capture njega morate namjestiti na vaš izlaz za mikrofon i isto tako u opcijama na skypeu u sound devices postaviti sound in na vaš mikrofon.
Nakon toga potrebno je instalirati driver za web kameru i usput ćemo i instalirati program kojim ćemo moći izrađivati fotografije i snimke sa našom web kamerom stoga pod system/administracija otvorite synaptic menager i u quick search upišite gspca i označite gspca-source paket zatim upišite cheese i isto tako označite navedeni program i pritisnite apply i sada bi sve trebalo funkcionirati 80 posto web kamera radi sa gspca driverima a najbolje web kamere za linux su Canyon i Logitech ja preporučam canyon jer su jeftinije a kvaliteta slike je podjednaka.
Image Hosted by ImageShack.us


23.01.2009. u 09:03 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (5)
Veljača 2009 (4)
Siječanj 2009 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Crobuntu



Ovaj blog je zamišljen da bude moj osobni podsjetnik kako se što radi na Ubuntu, stoga sve što pročitate na blogu je isprobano i funkcionira, do sada sam stalno pravio zabilješke na papirićima i blokovima pa bih to pogubio i morao ponovo tražiti riješenja po internetu kad bi mi zatrebala, ovim blogom ću riješiti taj problem a usput možda i nekome drugom bude od koristi.

Korisni Linkovi

Ubuntu-hr
Linux za sve
Hrvatska udruga linux korisnika
Getdeb
Playdeb
Linux Softpedia
Gnome Look
Ubuntu-Art
Ubuntu Wiki
Scribus Stuff
GIMP Stuff
Tuxsoftware
Full Circle

Spreadfirefox Affiliate Button

Ubuntu

Ubuntu je linux distribucija proizašla iz Debiana jedne od najstarijih linux distribucija. Utemeljitelj Ubuntua je južnoafrički multimilioner Mark Suttleworth koji je poznat u svijetu i kao drugi svemirski turist ali i po sudjelovanju u raznim humanitarnim akcijama procijenjuje se da je do sada polovinu svoga bogatstva uplatio u humanitarne svrhe.
Riječ Ubuntu proizlazi iz afričkog Zulu jezika a u slobodnom prijevodu znači “humanost prema drugima”. Prva verzija Ubuntua izašla je 2004. godine i od tada izlazi svakih šest mijeseci nova verzija i može se preuzeti potpuno besplatno ili čak zatražiti besplatni cd koje tvrtka Canonical na svoj trošak šalje poštom. Ubuntu je kompletan operativni sustav i sadrži sve potrebno što vam može trebati od browsera, officea, aplikacija za chat, mail, obradu fotografija, playeri za glazbu i filmove a u synapticu (linuxovoj aplikaciji za download programa) sadrži bazu od 25 tisuća programskih paketa dostupnih za Ubuntu tako da skoro sve što zaželite možete raditi na Ubuntu i to potpuno besplatno.