Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

21.05.2008., srijeda


21. SVIBNJA – DAN OPĆINE OREHOVICA
Image and video hosting by TinyPic
Uz blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove, procesijom (koja je postala sastavnim dijelom blagdana Tijelova, i to najprije u Njemačkoj, točnije u Kölnu a kasnije se proširila na ostale krajeve. U Rimu je uvedena sredinom 14. stoljeća. Kasnije se tijekom 15. stoljeća razvio običaj četiriju postaja, s čitanjem četiriju evanđelja, s molitvom i blagoslovom na sve četiri strane svijeta. Molilo se za opći napredak, za zaštitu od zala, nepogoda, pogibelji) i mi ćemo izaći s Presvetim oltarskim sakramentom na ulice našeg mjesta i prolaziti uz kuće te tako zapravo reći kako cijeli svoj život, obiteljski, društveni, kulturni, ekonomski, politički želimo euharistijski organizirati i osmisliti; htjeli bi naime na svim prostorima i na svim područjima svoga osobnog i zajedničkog života unijeti i živjeti 'kulturu euharistije' o kojoj je govorio blage uspomene papa Ivan Pavao II.«
Istinsko štovanje Presvetog oltarskog sakramenta samo ove će nas godine posebno potaknuti na izgradnju zajedništva, mira i solidarnosti u svim životnim okolnostima, jer ćemo taj dan slaviti i DAN NAŠE OPĆINE SA SLIJEDEĆIM PROGRAMOM:


10:00 - Sveta misa u Crkvi Majke Božje Fatimske s Tijelovskom procesijom po naselju Orehovica
14:00 - svečano otvorenje i blagoslov novouređenih općinskih prostorija i prostorija za provođenje programa Male škole za pripadnike romske nacionalne manjine
14:30 - svečano puštanje u promet i blagoslov prometnice kod buduće zgrade osnovne škole u Orehovici
15:00 - svečana sjednica Općinskog Vijeća i Poglavarstva Općine Orehovica u Društvenom domu u Vulariji
15:45 - nastup crkvenog zbora Vularija, program djece Osnovne škole Orehovica
16:00 - združena vježba vatrogasnih postrojba s područja Općine Orehovica
17:00 - sportski susret- odbojkaška utakmica OK "MLADOST" Vularija

Po završetku vježbe bit će domjenak za sve goste i uzvanike u prostorijama Društvenog doma u Vulariji uz glazbu i lovački gulaš za sve nazočne.

Za tu prigodu i proslave koje nam slijede: PRVA SVETA PRIČEST u nedjelju 25. svibnja, te SVETA POTVRDA u subotu 31. svibnja, uređeno je i DRVENO RASPELO NA PUTU ZA ŽUPNU CRKVU, te zajedničkim darom ovogodišnjih KRIZMANIKA I OPĆINE OREHOVICA nabavljene su zavjese za vjeronaučnu dvoranu.
Zahvaljujemo krizmanicima i Općini Orehovica.
Image and video hosting by TinyPic
DRVENO RASPELO NA PUTU ZA ŽUPNU CRKVU
Image and video hosting by TinyPic
VJERONAUČNA DVORANA
Image and video hosting by TinyPic
UNUTRAŠNJOST VJERONAUČNE DVORANE
- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.