04.10.2006., srijeda
Povijest ispisana ljubavlju - Kleopatra


Što biste napravili zbog ljubavi? Neki bi u ime ljubavi napravili - sve. Mnogo je zadivljujućih ljubavnih priča koje nadahnjuju, ali i onih koje su ostavile svoj trag u povijesti obilježavajući stoljeća. Izdvojili smo samo nešto iz povijesti na što je uvelike utjecala ljubav. Nadamo se da ćete se i vi vratiti u povijest kao i mi, i da ćete uživati čitajući o velikoj vladarici i neponovljivoj ljubavnici Kleopatri koja je svojom ljepotom zaludila velike rimske vojskovođe, pa slobodno mogu reći da je Kleopatra obilježila povijest kao ljubavnica za sva vremena. Oni nisu mogli odoljeti njenoj ljepoti, a mi nismo mogli odoljeti da vam ne ispričamo tu veliku nesvakidašnju ljubavnu tragediju. Nadamo se da ćete uživati čitajući!

CEZAR I KLEOPATRA
Kleopatra VII., egipatska kraljica iz dinastije Ptolomejevića; r. 69. pr. Kr. u. 30. pr. Kr. Vladala od 51. pr. Kr. Počela je vladati kao suvladar svoga brata i muža Ptolomeja XIII., koji je međutim kasnije sam zavladao. Julije Cezar, pobijedivši Ptolomeja, Vratio je Kleopatri prijestolje. Ona se nato udala za svoga drugog brata Ptolomeja XIV., kome je prepustila vladanje, jer je u međuvremenu postala ljubavnica Cezarova koji ju je odveo u Rim od 46. pr. Kr. do 44. pr. Kr. Kada se vratila u Egipat dala je ubiti Ptolomeja da bi za suvladara uzela Cezariona sina Cezarova. Nakon kratkotrajnog građanskog rata (aleksandrijski rat), uz pomoć Gaja Julija Cezara, Kleopatra VII. uspela se na egipatsko prijestolje. Ženidbenim vezama s Cezarom i Markom Antonijem nastojala je ponovno uzdići Egipat, ali njen je uspjeh bio kratkotrajan. Zarativši sa sve jačim trijumvirom Oktavijanom, koji je u međuvremenu preuzeo potpunu vlast u rimskom Senatu. U pomorskoj bici kod Akcija 31. g. pr. Kr. Antonije i Kleopatra doživljavaju odlučujući poraz. Bježe u Egipat gdje 30. g. pr. Kr. nakon Oktavijanova ulaska u Egipat oboje izvrše samoubojstvo. Nasljednik prijestolja, Kleopatrin i Cezarov sin Cezarion, ubrzo je ubijen, a Oktavijan samostalno preuzima vlast u državi proglasivši Egipat rimskom provincijom.

ANTONIJE I KLEOPATRA
Ljubav rimskog generala Marka Antonija i egipatske vladarice Kleopatre VII. jedna je od najpoznatijih povijesnih ljubavi. Upoznali su se u Egiptu 42. godine pr. Kr. Lijepa i ambiciozna vladarica, bila je žena svoga brata Ptolomeja, s kojim se morala vjenčati zbog egipatskih propisa, te ljubavnica Julija Cezara sve do njegove smrti. Antonije je bio u braku s Oktavijom, no to ih nije spriječilo da postanu ljubavnici i započnu zajednički život u Aleksandriji. Upitno jest je li se radilo o ljubavi punoj strasti ili o međusobnom interesu. Godine 40. pr. n. e. ona mu je rodila blizance, no iduće četiri godine se nisu vidjeli, da bi se zatim vjenčali i živjeli u raskoši. Nakon što se Antonije rastao od žene, njezin brat Oktavijan potaknuo je napad Rimljana na Egipat 31. godine pr. Kr. U bitki protiv Oktavijana bila je na strani Marka Antonija, ali kad je vidjela da gubi bitku vratila se u Egipat. Za njom je otišao i Antonije, ali kada je stigao rekli su mu da se ubila i onda si je oduzeo život. Kada je Oktavijan stigao u Egipat Kleopatra ga je pokušala zavesti, ali nije uspjela. Rekla je slugama da joj u krevet stave otrovnu zmiju da je usmrti jer bi je inače Oktavijan u Rimu prikazao kao ratni plijen. Kasnije je Egipat postao rimska provincija .Ljubavna priča završila je tragično. Prema nekim postoji još jedna priča kako Kleopatra nije naredila svojim slugama da joj u krevet stave otrovnu zmiju, nego je navodno ispila otrov, kad je čula da je Antonije počinio samoubojstvo bacivši se na vlastiti mač. Priča o Antoniju i Kleopatri već je stoljećima inspiracija raznim dramskim piscima (o njima je pisao i slavni Shakespeare) i debatama, a snimljen je i film u kojem je Kleopatru glumila Elizabeth Taylor.




- 23:27 - Komentari (4) - Isprintaj - #






< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Opis bloga

Najzanimljivije teme o najvažnijoj stvari na svijetu - ljubavi i svemu u vezi s njom


Linkovi