fra gavun

utorak, 19.05.2015.

Kućna demokracija

Oko ponoći (još sam bio za ovom škatulom) došo Mlađi s posla (šljaka na Podima) i odma s vrata: 'imali što jest gladan sam'.
Sve do sad mislio sam kako mi duhovi po noći obilaze frižider al dobro, 'čoek se uči dok je živ a umre ka budala'!
Razumijem ga, i ja ka sam bio u tim godinama pojeo bi pi… od kele ka sam gladan, bilo podne bila ponoć.
Taman da zaustim 'ima-uzmi' a on iz džepa vadi onu malu 'televiziju' i veli: 'vid' vid' slika sam je, bila nam je presjednica u obilazak'.
'Slika si je'? Velim ja. 'Nema ništa jest, ae spat kasno je za večeru'.


- 08:50 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 08.05.2015.

'U guzicu Niko, u guzicu'!

U onome ratu neki talijanski vojnici koji su drugačije razmišljali od Dućea predali su oružje i stavili se partizanima na raspolaganje. Doduše, naši su u početku bili podozrivi prema njima no vrijeme ih je demantiralo i malo po malo postali su miljenici boraca.
Kad su nijemci položili oružje i rat svršio, skrasili su se uz odabranice svoga srca i započeli novi život u novom kraju.
Jezik im je predstavljao jedan od većih problema pa je mještanima mog starog kraja to bilo zabavno i nerijetko su zbijali šale na njihov račun što su oni stoički podnosili.
Jedan od njih bio je i šofer Vićenco koji je sa sanitetskim kombijem pobjegao od svojih i predao se partizanima.
Dakle, Vićenco je bio šofer i 'vlasnik' starog kombija koji je služio i kao vozilo hitne i kao prijevoz. Kad bi učinio uslugu onda su ga falili i titulirali kao vlasnika vozila a kad iz bilo kojih razloga nije učinio uslugu, onda je bio dogon i vozilo je bilo narodno. Narod ko narod.
Njegov govor je bio mješavina talijanštine i našeg pa nije manjkalo cereka kad bi pustio jezik u promet.
Kad bi džadom prašio prema gradu, jer i pored dva putara koji su ga održavali put je bio pun rupa, svako malo stizao je pješake koji su mahali da ih poveze. Onda bi on zaustavio vozilo, otvorio prozor i podviknuo: 'ne moze, vidi ne moze puna kareta tovari ostija.'
Naši su to iz sprdnje preveli kao da su magarci u autu pa bi se on srdio i pokušavao objasniti da nije tako mislio a oni bi to iskoristili i smrtno-ozbiljni, uvrijeđeni, mrko ga gledali sve dok ne popusti. Tako je Vićenco umjesto desetak vazda imao makar dvadeset putnika.

Bio je u službi doma zdravlja ili bolje reći ambulante jer je tada radio samo jedan doktor i jedna sestra.
Razbolio se Niko M. i s Vićencom ujutro ode u grad kod doktora. Bila je subota (onda su subote bile radni dan) Doktor mu nakon pregleda prepiše injekcije penicilina i kaže da ne smije prekidati, to jest sedam dana mora redovito primati. Kako je to bio zadnji pacijent doktor se ustao, otvorio vrata i skupa s pacijentom izašao van.
- A jel i sutra doktore?
- Nego kako.
- A di ću sutra primit injekciju doktore.
- Moš u drugu stranu ako te ova boli.
- Ma znam to ali di ću primit injekciju doktore.
- Niko tamo di se injekcije daju.
- Ma znam to, ma di ću sutra primit injekciju.- doktor ga gleda pa se izgalami.
- U guzicu Niko, u guzicu.

Kako je Vićenco dežurao u kombiju čuo je i vidio nesporazum oko injekcije pa je izašao van i prišao bolesniku te ga potapšao po ramenu i utješno prozborio:
- Ne ti briga, sutra tvoj guzica u kareta i dobiti ineckija…sve srediti ne briga.

- 00:45 - Komentari (18) - Isprintaj - #

subota, 02.05.2015.

Čuda

Ljudi moji ne bih želio biti baba Fangla ili Nostradamus ali da će se dogodit nešto-nešto bome oće.
Velim ja neki dan Mlađemu da se kumpiri ne vide od trave i da bi ih valjalo okopat. Odma je skočio: 'di je di je'. Dadoh mu motičicu i odskakuta on među kumpire.
Došo ja vidjet kako ide. 'Šta radiš zamajkuirudovu nisam ti reko da mlatiš kumpire'.
- Kakve kumpire…nisam štatije oni su u zemlji, evo samo sam tražio travu ma ni jedne stabljike nisam vidio.
- ?

Dvoumio sam se da li poć na Krku ili krknut negdje drugo. Doduše upad je mukte i fažol je mukte a nekome će i kobasa bit mukte dok trbuh ne nabubri. Kod muških od pive a kod ženskih?
Mogo sam proć sa litru nafte jer bih se vratio mukte, vozio bi na plinove, što bi reko @More ljubavi.
Nisam pošo jer me ogadilo to dijeljenje fažola i reklama: 'a ko bi vam ovo priredio osim mi iz adezeja a'!
Jebenti grah i nas ljude kad ne uključimo mozak i ne razumijemo da smo to sami platili i preplatili po nekoliko puta, nega podvijemo rep i molimo za porciju kineskog graha.
Stalno se nameće pitanje čemu služe županije i vojska činovnika koja tamo grije stolce? Osim što Župan i njegova svita godišnje podjele fažol i milijune kuna za plaću, druge svrhe ne vidim.
Po sličnosti postojanja neodoljivo me podsjećaju na sindikat u bivšoj državi koji je isključivo služio za dijeliti radnicima krumpir i svinjske pole.

I dok sam se palio zašto se ovako dere narod evo ga Mlađi na vrata, nosi porculansku terinicu i pivo u limenki te meće na stol.
- Evo ti ručak!
Zinule mi oči od čuda a u orbitu oko glave zavrtilo se milijun upitnika. Ko bi reć?

Nisam još sebi došo niti kad sam počistio posudu i sjeo za komp pogledati što se dešava u svijetu kad mi umalo nisu iskočila oba ona što su zinula.
Milanović grli Glogoškog????? A prvi maja je a ne prvi aprila. Bit će Garavi zgrabio telefon i bijesno nazvao Vasu: 'vidiš li što se događa? Pa koliko su mu oni dali majku im komunističku'?
Ma fotošop je nema druge. Idem na portal jedan, drugi, treći…isto. Znači Zoka je postao političar, do sad je bio koliko-toliko iskren.

I da se vratim na temu, sad samo pratim vijesti, ovo oko Putina, potresa, vulkana, severine koja…
- Alo alo, mama…znaš da se udajem najesen.
- Ćerce moja neka muževa?
- Hihi zaljubljena sam do ušiju mamice, ajme da znaš koliki je i uopće me ne smeta što je mlađi.
- Ti najbolje znaš…a jel' crnac srićo?
- Nu nje našta misli, račun mama račun, tip je nogometni menažder.

Dakle čuda nisu rezervirana samo za pape, eto događa se i smrtnicima. Bome i očekujem čudo!

- 00:54 - Komentari (15) - Isprintaj - #

petak, 01.05.2015.

SRETAN VAM PRAZNI K

Uz kitu ili crveni kuranfil želim Vam sretan i veseo današnji dan!
(Mala škola. Riječ 'praznik' je kovanica iz temeljca 'prazan' pa je zato kod nas i zaživio kao svenarodni. Tragom kovanica evo još jedne, riječ 'predsjednik' ili 'predsjednica'. Potječe od riječi 'sjedi'
a sjedimo, da prostite, na guzici i u tom, i inače, slučaju 'pre' što će reć ispred, njom su 'veseljko' ili 'vesela'...e to!)

Želim Vam dobar kineski fažol i hrvatske gaće!

- 10:18 - Komentari (14) - Isprintaj - #