Priče o čokoladi!

utorak, 02.09.2014.

Posjet tvornici čokolade na Havajima


Ekipa 'Choca bloga' provela je deset dana na Havajima i ondje otkrila tvornice čokolade koje je proizvode od zrna, odnosno uzgajaju svoj vlastiti kakao.

Proizvodnja od zrna do čokolade u posljednje je vrijeme veoma popularna diljem SAD-a, a jedina njihova savezna država koja zadovoljava klimatske uvijete za uzgoj kakaa su Havaji. Stoga su pojedini proizvođači čokolade upravo ondje odlučili izgraditi svoje tvornice iz kojih imaju pogled na prekrasne plodove, glavni sastojak njihova proizvoda.

Jedna od njih je 'Original Hawaiian Chocolate Factory' ili OHCF, tvornica u vlasništvu Boba i Pam Cooper.

'Havajska klima je izazovna za uzgajivače kakaa i zbog nje OHCF bere urod svaka dva tjedna. S malim, redovitim branjem, održavanjem tijekom fermentiranja i sušenjem - izrada čokolade nije lagan zadatak.

>> Zvijezda čokoladnog biznisa - Francois Pralus !

Svaki plod na drvetu u različitom je razvojnom stadiju, pa pronalazak zrelih može biti veoma izazovno. Mali rez na plodu kako bi se provjerila boja mesa ispod ljuske pomaže zaposlenicima da prepoznaju koji je zreo. Farma je relativno mala, s 1.400 stabala, ali konstantna provjera svakog drveta i njegovo održavanje pozamašan su zadatak.

Promatrajući farmu, jasno se vidi zašto se mali farmeri toliko bore ne bi li živjeli od svog rada. Mnogo je to rada za usjev čija je novčana vrijednost podcjenjenja', piše na blogu.

OHCF ima prednost u ovome jer nema posrednika koji će uzeti udio u prodaji zrna i sve što ondje naraste, ide u njihovu tvornicu.

Impresivna je to tvornica, konstatira autor.

Cooperi su znatno uložili u strojeve za proizvodnju. Iako je tvornica još uvijek mala u usporedbi s drugima koje proizvode čokoladu, znatno je veća od bilo koje druge tvornice čokolade na Havajima.

OHCF trenutačno proizvode tri glavne čokoladne ploče: mliječnu čokoladu, tamnu čokoladu i tamnu čokoladu napravljenu samo od zrna kakaa vrste Criollo koje nabavljaju sa susjedne farme.

Ondje proizvedena čokolada okusom zadovoljava široke mase i to dokazuje, zaključuje autor, da se i čokolada za svakodnevnu konzumaciju može proizvesti od zrna do pločice, efikasno, etički i održivo, bez posrednika koji su sebi skloni prisvojiti veći udio od prodaje nego im pripada. To je financijski dobro za industriju i za lokalnu zajednicu.

OHCF, kao i mnoge tvornice čokolade organiziraju posjet čokoljupcima u svoje prostorije i rado pokazuju kako kod njih nastaje čokolada.

'Istinski je predivno biti u mogućnosti vidjeti kako se čokolada proizvodi od prvih cvjetova koji rastu na stablima kakaovca, do samog završetka čokoladne ploče. Zbog toga čokoladu i ljude koji je rade cijenim više nego ikada', napiso je autor članka Dom Ramsey.

Politika proizvodnje od zrna do čokolade pomaknula je granicu i pojedine kompanije sada proizvodnju temelje od sadnje stabla do čokolade.

Nedavo je tako njemački proizvođač čokolade Ritter Sport objavio kako su kupili 2.500 hektara zemlje u Nikaragvi na kojoj će posaditi kakao. Količine kakaa iz Nikaragve trebale bi pokriti čak 30 % potreba za proizvodnju slatkiša ove njemačke tvornice, objavljeno je na stranicama Confectionery News.

‘Možete to nazvati novim poglavljem. Mi smo kompanija koja se vraća izvorima. U ovo je uključen određen stupanj rizika, ali vjerujemo da je to dobar način da uspostavimo neovisnost’, rekla je Petra Fix, glasnogovornica Ritter Sporta. I velike kompanije shvatile su da posrednici i svjetska skladišta kakao zrnja povećavaju njegovu cijenu, a da pri tom čak ni ne jamče, često upitnu, kvalitetu.

Do sredine srpnja Ritter Sport je u Nikaragvi posadio već 200 hektara kakao stabala, a plan ih je u dogledno vrijeme posaditi - milijun!

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Chocablog.com


Je li vam se svidio post? Imate li što dodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com


Oznake: Tvornica čokolade, Havaji, Original Hawaiian Chocolate Factory

02.09.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!