Priče o čokoladi!

četvrtak, 18.09.2014.

Čokoladni namještaj više nije samo šala

Čokolada je neprestani izvor inspiracije, često veoma profitabilne. Nedavno se jedna kompanija koja se bavi prodajom kupaonica, dosjetila izraditi kupaonski namještaj od - čokolade. Japanski dizajner proizveo je čokoladne lego kockice, skupina znanstvenika dokazala je da se u čokoladnom čajniku bez problema može napraviti čaj, a predivne velike čokoladne skulpture kreativnih čokolatijera više i nisu neka novost.

Dosjetljivi čokolatijer i čokoladni čajnik



Jedan čokolatijer i nekoliko znanstvenika dokazali su da je moguće koristiti čokoladni čajnik za kuhanje čaja. Čokolatijer John Costello okupio je nekoliko znanstvenika i inženjera da mu pomognu napraviti ovaj neobični proizvod. Bilo je potrebno nekoliko eksperimenata i uništenih čajnika, ali na kraju je dobiven jedan predivan funkcionalan čoko proizvod. Čaj je bio pitak, a čokolada se u njemu osjetila sasvim malo.

Nakon što su izradili čajnik od više slojeva tamne čokolade, u njega su odlučili uliti vodu i staviti vrećicu čaja. Nakon dvije minute izlili bi čaj spravljen u čokoladnom čajniku, u šalicu.

Costello kaže da je tajna u korištenju tamne čokolade sa 65 % kakaa te nekoliko slojeva koji se dobiju pomoću silikonskog modula. Za izradu jednog ovakvog čajnika, bilo je potrebno dva i pol sata. ‘Ako ulijete vodu na određen način i ne mješate je unutra već samo ostavite čaj u njoj na dvije minute, čokolada će se otopiti, ali se neće pomaknuti nikamo’, kaže čokolatijer ponosan na svoj izum.

>> Od čokolade do... svačega

Prava jestiva čoko kupaonica


Kada, toaletna školjka, umivaonik i bide, napravljeni od belgijske čokolade, vijest je koja se vrlo brzo proširila među potrošačima. Šala je to na račun online kupaca kupaonica koji u tražilice web trgovina zabunom upisuju ‘bathroom sweets’ (kupaonski slatkiši), umjesto ‘bathroom suits’ (kupaonice) koji se gotovo isto izgovaraju, ali različito pišu.

Stoga su vlasnici web stranice za prodaju kupaonica bathrooms.com u dogovoru s britanskim čokolatijerom Choccywoccydoodah dizajnirali i proizveli kupaonsku opremu od čokolade.



‘Odlučili smo doslovno odgovoriti na pretragu’, rekao je Ion Monk, direktor bathrooms.com. ‘Isprva je bilo malo zabavno, ali onda smo shvatili da je moguće napraviti takvu kupaonicu, pa smo odlučili kupiti adresu bathroomsweets.com i staviti proizvod na prodaju’, dodaje Monk.

Ovu kupaonicu zapravo možete naručiti i bit će vam dostavljena svježe izrađena, u roku dva do tri mjeseca, bilo gdje na svijetu. Ali, valja imati na umu da nije funkcionalna. Cijela kupaonica sadrži 9,4 milijuna kalorija i stoji oko 750.000 kuna.

Čokoladne lego kockice

Običan uporabni predmet, inače proizveden od plastike, čokoladnim materijalom zamijenio je japanski ilustrator i dizajner Akihiro Mizuuchi. On nije bio zadovoljan plastičnim lego oblicima, pa je dizajnirao lego kockice od čokolade.

Kockice su donekle funkcionalne i potpuno jestive. Izrađene su od bijele, mliječne, tamne i ružičaste čokolade.



Čokolada je uistinu zahvalan materijal za modeliranje raznih oblika. Pitanje je samo jedan, pomalo i nebitan podatak - koliki im je rok trajanja. Međutim, to ne sprječava čokolatijere i dizajnere da se s njom poigraju,

Jedan od poznatijih svjetskih čokolatijera je Francuz Patrick Roger koji nikada čokoladu nije mogao pojmiti samo kao nečiji desert. Pa na njegovoj web stranici svako malo osvane poneka nova impozantna čokoladna skulptura osmišljena u njegovoj glavi i proizvedena u njegovoj radionici. Sve se mogu kupiti i naravno - pojesti!

*****
Tekst: Ivana Domitrović
Foto: Telegraph/ bathroomsweets.com/ Akihiro Mizuuchi


Je li vam se svidio post? Imate li što nadodati? Ostavite komentar ili mi pošaljite mail na priceocokoladi@gmail.com

Oznake: Čokoladni namještaj, Čokoladna kupaonica, Čokoladni čajnik, Kupaonica od čokolade, dizajn, Gastro dizajn

18.09.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!