utorak, 23.06.2009.

ljetna pustuš u Zagrebu

Danima cmolji kiša , a prema prognozi ni idućih dana neće biti nešto bolje. Nije da me nešto specijalno smeta što je zahladilo, dapače, više mi pašu ove temperature nego +30 C.
Ali kuda s trogodišnjim djetetom za kišnih dana ? Mislim na praznične i dane vikenda. Kada je lijepo vrijeme odemo nekud na izlet, u prirodu ali sada smo čmrljili u pustom Zagrebu.
Sa završetkom školske godine prestaju sve aktivnosti za djecuno . Za školarce se još i organizira ponešto ali ovima malima ostaje Maksimir, Jarun, Bundek,a kad pada kiša ni to. Kazališta su zatvorena , imaju godišnji odmor 2-3 mjeseca. Baš "zgodno" blabla. Kad su na državnim jaslama. Da se sami financiraju sigurno bi malo više radili blabla.
U kinima ništa primjereno, svi crtići sa nekim čudovištima , za malene to baš i nije.
Ostaju nekakve šetnje sa kišnom kabanicom , kišobranom i bauljanje po pustom gradu.
Mogu se organizirati neka kućna druženja ali djeca žele van, van, van.

U našem bajnom „velegradu“ jučer je i za odrasle bio jedan jedini događaj, , Eurokaz u 10 navečer. rolleyes

- 15:09 - Tvoje rijeýi ( 19 komentara) - Tvoj papir - #

ponedjeljak, 15.06.2009.

duuugi vikend

Kao i pola Hrvatske i moja je firma imala produženi vikend, a čekaju na još dva thumbup Baš sam se dobro odmorila, samo što sam se iz nekog nepoznatog razloga budila jako, jako rano između pola 5 i pola 6 rolleyes Nemam pojma što me spopalo ali barem sam imala sat-dva vremena mirno ispijanje kave i čitanje.

Svaki dan smo išli nekud u prirodu. Brali smo višnje, trešnje, ribizle , jagode. Sladili se finom štrudlom od višanja i trešanja u koji smo umjesto prezla stavili malo oraha fino
Jeli smo uglavnom ribu iako mora vidjeli nismo smijeh.
U četvrtak, na praznični dan je kruh bio vjerojatno najtraženiji artikl. Sve su pekarne osim one na autobusnom kolodvoru bile zatvorene, naravno. Kad smo vidjeli kakav je red tj da bi se trebalo čekati minimalno pola sata, okrenuli smo se i vratili doma po stari koji je prepečen na roštilju bio i bolji nego što bi bio friški.

U subotu smo bili u Trakošćanu. Vito je bio oduševljen dvorcem a ja s time kako je s njim lako plandovati okolo. Svaki dan pita „a kud sutja idemo? smijeh“ Ništa nije bilo problematično , ni penjanje do dvorca, ni razgledavanje, samo se malo bojao kod spuštanja zavojitim stepenicama. E te ni ja ne volim.
U dvorcu su mu se najviše sviđale razne karte, to vjerojatno iz crtića „Dora istražuje“ gdje se uvijek gleda u kartu kojim putem treba ići. Zanimljive su mu bile i makete (jednu malu smo mu na štandu suvenira i kupili) i oružje,: puške i koplja. Ali kad smo doma pričali što je sve vido, zapamtio je i da su bile slike i opisao tj pokazao kako su obučeni likovi na njima – stisnuo je majicu uz vrat sretan.
Temperatura je tamo bila divna, 20-tak stupnjeva, ugodno i svježe od puno šume okolo.
Turistička ponuda kao takva, hm, hm, sve se naplaćuje: parking u travi, wc u restoranu. Sladoleda ni za lijek,tek smo u Krapini pojeli fini sladoled u jedno jako dobro uređenoj slastičarni , puno bolji nego što sam nedavno jela u centru Zagreba. Mužić je jeo baklavu rolleyes, ne znam što mu je bilo, valjda da zaokruži ono što smo ručali. Probala sam zalogaj, a ono baklava sa cimetom, hm, Zagorci i baklave, nadam se da mu slijedeći put neće pasti napamet naručiti štrukle u Splitu zubonpr. No, on se nije ni bunio, samo da je slatko, pa makar čudnovata baklava sa cimetom i vodenastim šerbetom.

Bilo je i nekoliko spontanih kava kakve najviše volim, jer kad god se krenem previše dogovarati uvijek nešto iskrsne, a ovak možeš – mogu.







- 13:03 - Tvoje rijeýi ( 9 komentara) - Tvoj papir - #

ponedjeljak, 08.06.2009.

pinjoli i žongleri


Mužić isprobava neke mediteranske recepte i već je neko vrijeme u potrazi za pinjolima. Ne bi čovjek rekao da je do njih tako teško doći s obzirom da smo zemlja sa nemalim brojem borova. Al očito se nitko ne bavi pinjolima, nego ih uvozimo. rolleyes
Kao, ima ih u svim mega samoposlugama ali u 4 koja je prošao, nema.
Zapravo je još prije 2 tjedna išao u Mesničku ali dućan začina koja je tamo bio je zatvoren no, valjda već odavno ali nismo to znali.
U subotu je krenuo u obilazak dućana zdrave hrane.
„Gea“ - nema ali će ih dobiti, cijena je 20 kn za 50 gr. Pristojno.
Uputili su ga u „BioBio“ dućan, nema čega nema, ima i pinjola, luksuzno pakiranje (uvoz iz Njemačke , mediteranski začin, heloooo nono ), fino pakiranje, 100 gr = 99.- kn. nono
Tržnica Kvaternikov trg, štand sa raznim orašastim plodovima, suhim voćem itd., 30 gr = 10.- kn.
Ovih dana očekujem da će novo jelo osvanuti na stolu njami.

Otputili se jučer prijepodne u centar grada na „Cest is d'best“. Očekivala sam žonglere i puno raznim zbivanja, više zbog Vite nego što bi mene to zanimalo. Dođemo na Cvjetni trg, ništa rolleyes, sve prazno, ni naznaka da bi se nešto trebalo događati ; prođemo ostale punktove, nigdje nikakvih uličnih događanja. Bili smo od 11-13,00, pogledam danas na njihovu stranicu, program je počeo tek u 14,00. blabla Al zato su u petak (radni dan) imali hrpu događanja od 11,00 prijepodne. Većina roditelja radi i većina je djece u vrtiću, školi itd. Očekivala sam da će vikendom biti udarno, valjda imam drugačiju logiku od organizatora, eh. rolleyes




- 12:17 - Tvoje rijeýi ( 9 komentara) - Tvoj papir - #

ponedjeljak, 01.06.2009.

nedjeljnji ručak dostavom ?

Nedjelja. Vito i mužić vraćaju se s placa ,a mužić s vrata „Znaš što danas kuha Z-ina mama ? Naručila je pizzu i lazanje, dolazi joj i prijateljica. Kao , nema Z-inog tate pa joj se ne da kuhati. Pa ima malo dijete, šta joj ne skuha barem juhu ?“ sav zgranut naughty
A ja odmah „Vidiš kak ti imaš dobru ženu“ smijeh naughty To što u posljednje vrijeme kuham samo preko vikenda nema veze zubo. Takva je trenutno situacija doma.
Problem Z-ine mame je što je dijabetičar, ne radi , mlada je i ima dijete od 3 godine. Dakle prvenstveno zbog zdravlja treba kuhati, a vremena ima napretek. Jasno mi je da joj se ne da ako samo ona kuha ali koliko puta preko vikenda znamo sjediti na igralištu, podne je, a ona veli „joj moram ići spremati ručak ,a nisam još ni meso izvadila“.Nije imala pojma da plac radi nedjeljom.

Koliko je mužić netradicionalan u mnogim stvarima i obavlja baš sve kućanske poslove , toliko je tradicionalan kad je kuhinje u pitanju. Možda zbog njegove profesije al' naručivanje hrane doma ne dolazi u obzir. Ja sam u neka prijašnja vremena znala naručiti pizzu kad sam imala druženja sa frendicima ali to nam sada nije običaj. Kaže on „Što ću jesti nešto što se dinstalo u kutiji i vozi se okolo ? Ili odem na pizzu van ili ju napravim doma“ Završena priča. rolleyeszujo
Jedino što znamo naručiti vani i pojesti doma su ćevapi ali onda je dostavljač netko od nas, od pečenja do konzumiranja prođe 10 minuta.
Ja baš nisam takav protivnik naručivanja izvana al nekako ne baš u nedjelju. Da nam se baš ne da kuhati otišli bi van na ručak, što i znamo napraviti ali ne zbog kuhanja kao takvog nego uklopimo to u neki izlet.
Al' ono čemu se ja čudim je npr pire krumpir iz vrećice, no znam ljude koji to vole ili smjesa za muffine iz kutije. Pa to je jedan od najjednostavnijih kolača. nono Stvarno mi ne bi palo napamet kupiti gotovu smjesu.
Današnji ritam života je takav kakav je ali vikendom bi se ipak trebalo imati vremena za kuhanje koje uopće ne mora oduzeti puno vremena.




- 15:10 - Tvoje rijeýi ( 15 komentara) - Tvoj papir - #